Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém sudo když je "admin"  (Přečteno 1547 krát)

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
problém sudo když je "admin"
« kdy: 06 Dubna 2007, 12:24:35 »
Mám v počítači tři uživatele, první, který byl při instalaci systému vytvořen, má stejné heslo jako root. Další dva jsem dal do skupiny admin i adm, abych od nich provádět rootovské operace, ale bohužel, když se o ně pokusím přes terminál, tak to zahlásí chybné heslo a když pouštím grafickou aplikaci, tak se po zadání rootovského hesla nespustí. Když jsem je přihodil do skupiny "sudo", tak to by taky nešlo, to sice můžu používat sudo, ale bez hesla :)) Jak to nastavit, aby to chodilo?

Zajímavé je, že z jednoho uživatele můžu pouštět aplikace jako jiný uživatel (jako ten, který byl vytvořen při instalaci systému), ale z druhé uživatele už to nejde, netušíte někdo proč?
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #1 kdy: 06 Dubna 2007, 12:34:46 »
Z 2. uživatele v příkazu třeba "sudo apt-get install mc", musíte zadat již heslo toho 2.uživatele. Né toho 1.uživatele.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 06 Dubna 2007, 12:45:45 »
zjednodusene: zadava se heslo toho uzivatele, ktery spousti prikaz sudo (tedy toho aktualne prihlaseneho)

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #3 kdy: 06 Dubna 2007, 13:19:00 »
Aha, no ale to je pěkně blbý, nepletu-li se. Takže ten kdo je ve skupině "admin" či "adm" je správce počítače svým heslem? No to není nic moc.
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2007, 13:51:30 »
Naopak, je to naprosto logicke a podle me genialne vymyslene (okoukane z MacOS X). Kdyz nekoho date do skupiny admin, date mu tim plnou vladu nad pocitacem. Proto vazte obezretne, komu takove pravo date. Nebo muzete misto prirazovani do skupiny admin aktivovat ucet root a opravnenym uzivatelum sdelit jeho heslo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.