Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: automount USB disku  (Přečteno 5030 krát)

darth

• Návštěvník
automount USB disku
« kdy: 22 Března 2006, 17:16:39 »
Jak se mi automountne a ukaze na plose ma nejake dive prava nastavene, nejde zapisovat. ale ve vlastnostech sem uvedenej jako vlastnik.. jak na to abych mel plne pravo na co chci, kdyz pripojim svou flashku ?
« Poslední změna: 15 Ledna 2009, 04:35:20 od Anna Taliánová »

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
automount usb disku
« Odpověď #1 kdy: 22 Března 2006, 17:38:33 »
Hmmm, co máš ve fstabu v oddílu o USBčku? (cat /etc/fstab). Jednorázově: chown -R uživatel /media/usbdisk (přivlastnění), chmod -R 744 /media/usbdisk (právo zápisu). J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

darth

• Návštěvník
automount usb disku
« Odpověď #2 kdy: 22 Března 2006, 19:58:28 »
ve fstabu prave nic o usb neni, je to nejaky automount; mozna chmod aplikovat na /meda/{jmenovka toho svazku} ? tam se mi zda ze se to pripojuje

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
automount usb disku
« Odpověď #3 kdy: 22 Března 2006, 21:23:05 »
:-) Jak jsem psal výše...no to jistě, ale to je pro jednou ne na stálo. Ať je to supermount nebo ne, musí uznávat fstab, tak tam prostě připiš řádku o něm + tam přidej parametry tuším uid + gid a za ně číslo dle práv...J

Ondřej Surý

• Host
automount usb disku
« Odpověď #4 kdy: 22 Března 2006, 22:52:15 »
Ubuntu používá pmount (nikoli supermount), koukněte se do /var/log/syslog, zda-li to nepíše např. něco o tom, že je USB disk read only.  Mě to například funguje bez problémů.

darth

• Návštěvník
automount usb disku
« Odpověď #5 kdy: 24 Března 2006, 14:48:44 »
ono to nejak blbne, sem resetoval a zase slo zapisovat..
ale treba se mi taky stalo ze jsem pripojil, nahral soubory; pak odpojil a kdyz jsem kartu hodil do mobilu tak tam ty novy soubory nebyly; ctecka + ta karta funguje jako flash usb disk

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
automount usb disku
« Odpověď #6 kdy: 24 Března 2006, 19:14:25 »
Pokud vím, chce to parametr, aby se to zapisovalo okamžitě, je to v tom článku na abclinuxu, z hlavy si to nepamatuju...takže i když jsi to tam "měl", tak to prostě zatím bylo asi jen v RAMce. J

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
automount usb disku
« Odpověď #7 kdy: 25 Března 2006, 00:50:38 »
Citace: botanicus
Pokud vím, chce to parametr, aby se to zapisovalo okamžitě...
Asi mate na mysli parametr "sync", ktery umoznuje vytahnout flashku bez odmountovani, protoze se zapisuje synchronne, tedy bez mezipameti. To ale nema co delat s pravy, puvodni tazatel pise o "divne nastavenych pravech". Navic "sync" zapis na flash pameti je PODSTATNE pomalejsi a uz z principu veci snizuje zivotnost flashky (pri kazdem zapisu se obnovuje tabulka rozdeleni disku - FAT, ktera lezi na zacatku disku, a hadejte co se stane s mistem disku, na ktere budete zapisovat radove treba desettisickrat casteji nez na ostatni mista disku). Osobne rozhodne nedoporucuji.

Pro rucni mount flashky je vhodne napr. toto nastaveni v /etc/fstab

Kód: [Vybrat]
/dev/sda1  /mnt/usb  vfat  noauto,users,rw,umask=0  0 0Nazev zarizeni a mountpoint si samozrejme kazdy upravi. Predpoklada se FAT32 filesystem, "noauto" zakazuje pripojeni pri startu pocitace, "users" povoluje pripojovani a odpojovani beznym uzivatelum, "rw" povoluje pripojeni pro cteni a zapis, "umask=0" zajisti prideleni plnych prav pro cteni, zapis a spousteni pro vsechny uzivatele.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
automount usb disku
« Odpověď #8 kdy: 25 Března 2006, 10:25:04 »
Citace: lukas.svoboda
Citace: botanicus
Pokud vím, chce to parametr, aby se to zapisovalo okamžitě...
Asi mate na mysli parametr "sync", ktery umoznuje vytahnout flashku bez odmountovani, protoze se zapisuje synchronne, tedy bez mezipameti. To ale nema co delat s pravy, puvodni tazatel pise o "divne nastavenych pravech". Navic "sync" zapis na flash pameti je PODSTATNE pomalejsi a uz z principu veci snizuje zivotnost flashky (pri kazdem zapisu se obnovuje tabulka rozdeleni disku - FAT, ktera lezi na zacatku disku, a hadejte co se stane s mistem disku, na ktere budete zapisovat radove treba desettisickrat casteji nez na ostatni mista disku). Osobne rozhodne nedoporucuji.
Šlo o tohle:
Citace: darth
ale treba se mi taky stalo ze jsem pripojil, nahral soubory; pak odpojil a kdyz jsem kartu hodil do mobilu tak tam ty novy soubory nebyly; ctecka + ta karta funguje jako flash usb disk
Jinak díky za poučení, to s tou "likvidací" flashky mi drobet nedošlo...J

vitkolar

• Návštěvník
automount usb disku
« Odpověď #9 kdy: 29 Srpna 2006, 14:46:06 »
Ahoj. Ono je moc fajn, že to provádí všechno pmout. Já jsem schopen taky svoji flašku připojit příkazem:

pmout -w /dev/sda1 /media/flash

, ale automaticky mi to neprovede. Nevěděl by někdo prosím jak to zprovoznit aby to bylo šlapalo samo?

Podle mého názoru v fstabu nemá být nic - všechno to má mít na starostil, pmount, hal nebo něco. Zařízení sda1 totiž není vždy stejné, při každém zasunutí a vysunutí flashky. Tak by info v fstabu nebylo platné.

Poradíte někdo???

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.