Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Odpojené disky v Kubuntu  (Přečteno 2628 krát)

Ditrue

  • Host
Odpojené disky v Kubuntu
« kdy: 09 Duben 2007, 19:19:12 »
Mám Ubuntu a předevčírem jsem si nainstaloval i balík kubuntu-desktop. Pokud přejdu do KDE ihned po restartu tak se mi harddisky načtou, ale pokud se odhlásím a zase přihlásím už jsou odpojené. Dají se zase připojit, ale to celkem obtěžuje :( Víte co s tím?

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 09 Duben 2007, 19:32:43 »
zkontrolujte, zda jsou správně zapsány v /etc/fstab, popř se podívejte do logů, co je odpojuje.
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Engi

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 243
    • Zobrazit profil
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 09 Duben 2007, 19:37:27 »
Toto sa robi aj mne ale staci spravit myslim si nejaky script na kdesu mount -a a dat do autostartu (neskusal som ale malo by fungovat) .... ale mne ked sa to stane dam len ten prikaz a je to v Poho
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

Ditrue

  • Host
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #3 kdy: 10 Duben 2007, 00:43:58 »
Dík za nápady, ale zase na druhou stranu tohle je část fóra pro úplné začátečníky, takže kdybyste mohli být prosím trošku přesnější?

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #4 kdy: 10 Duben 2007, 00:59:24 »
takže...
disky, které se mají automaticky připojovat po startu jsou v souboru /etc/fstab
Tam je dobré nejprve zkontrolovat zda tam všechno je jak má být...

příkaz mount -a provede připojení všeho, co je v /etc/fstab

a při odhlašování se vám evidentně disky odpojují, takže bych hledal chybu tam....
vložte sem jeho obsah... na to je dobrý příkaz:

cat /etc/fstab
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Ditrue

  • Host
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 10 Duben 2007, 10:54:18 »
Dík. Vyhodilo mi to tohle:
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda6
UUID=675a1ef3-0e14-4cf1-b2fc-3cad698696d3 /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda1
UUID=B6AC9CE2AC9C9F05 /media/sda1     ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sda5
UUID=48F06840F068367A /media/sda5     ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sdb1
UUID=4613-854B  /media/sdb1     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0       1
# /dev/sda7
UUID=ec188bf6-03d7-40be-987b-ce8eb1201e49 none            swap    sw              0       0
/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

Ditrue

  • Host
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #6 kdy: 10 Duben 2007, 11:11:06 »
A abych byl přesnější. Nestane se to vždycky. Sem tam to prostě i po přehlášení funguje. Nevím jestli by to nemohlo mít souvislost s tím když jsem upravoval nějaké soubory podle návodů zde: http://]http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=2559 resp https://launchpad.net/ubuntu/+source/gdm/+bug/48974 a https://launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-driver-ati/+bug/30447/comments/52

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 10 Duben 2007, 13:09:56 »
No, těžko říct, vypadá to, že je mountování závislé na postavení hvězd a počtu svršků v místnosti.

Když si přidáte do po přihlášení příkaz:
mount -a
tak se vám to připojí vždycky, nebo mělo by...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Ditrue

  • Host
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #8 kdy: 10 Duben 2007, 13:43:22 »
No a po přihlášení je který soubor? Nebo kam to zapsat v GUI?

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #9 kdy: 10 Duben 2007, 14:04:26 »
nevím jak je to v KDE...
zkuste se kouknout ve fóru...
v Gnome je to Systém -> Volby -> Sezení
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Ditrue

  • Host
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #10 kdy: 10 Duben 2007, 16:46:07 »
No v GNOME to funguje. Dík. Ale jakmile se přehlásím na KDE tak je problém. A tam podle mě snad asi nic takového není. Nikde jsem o tom nenašel zmínku. Ale našel jsem tu složku Autostart. Nemáte někdo náhodou napsanej ten skript?

Jakub Lucký

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3433
    • Zobrazit profil
    • Jakub Lucký
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #11 kdy: 10 Duben 2007, 20:29:06 »
v KDE je to určitě taky, snad se ozve nějaký KDEčkař který poradí...

skript:
Kód: [Vybrat]
#! /bin/bash
mount -a
ale je potřeba, aby se to spouštělo pod rootem...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Rastafar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #12 kdy: 12 Duben 2007, 16:24:48 »
Zdravim,
mam skoro stejny problem, s tim rozdilem, ze mam nektere adresare z disku jeste nabindovane do /home/ftp/... kvuli FTP a ty disky co se odpoji sou pak pripojene v tom /home/ftp/... a ani prikazem sudo mount -a se uz spravne nepripoji zpatky, vypise to chybu ze uz sou podle mtab namountovane v /home/ftp... Jediny ktery zustava na svem miste je NTFS oddil pripojeny pres ntfs-3g.

Vypis fstabu:

# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/hda2
UUID=e1962a2e-5061-439c-82e4-e497dd47602b /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/hda4
UUID=45DB-402D  /media/data     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0       2
# /dev/hdd1
UUID=E0246E35246E0EBA /media/data2    ntfs-3g   defaults,locale=cs_CZ.utf8,fmask=111,umask=007,gid=46   0   0
# /dev/hdb1
UUID=F4A0A990A0A95A3E /media/lamat    ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       0
# /dev/hda1
UUID=C2BC24B5BC24A63F /media/xp       ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       0
# /dev/hda3
UUID=66df43d5-4e3f-44ff-a261-a0273cbf9dbd none            swap    sw              0       0
/dev/hdc        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/           /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0
#
#
#PRIPOJENI ADRESARU PRO FTP
#==========================
#OTHERS
#/media/data/audio /home/ftp/others/audio none bind
#/media/data/download /home/ftp/others/download none bind
#/media/data/elektro /home/ftp/others/elektro none bind
#/media/data2/install /home/ftp/others/install none bind
#/media/data2/mp3 /home/ftp/others/mp3 none bind
#/media/data2/video /home/ftp/others/video none bind
#/media/data/FTP_UPLOAD /home/ftp/others/_upload none bind
#
#LAN
#/media/data /home/ftp/lan/data none bind
#/media/data2 /home/ftp/lan/data2 none bind
#/media/lamat /home/ftp/lan/lamat none bind
#/media/data/FTP_UPLOAD/_lan /home/ftp/lan/_upload none bind

To bindovani je v nem zakomentovane, protoze sem ho podezdrival ze zpusobuje dany problem a bindovani sem premistil do spousteciho skriptu proftpd daemona (mount --bind co kam). To ale problem take nevyresilo, chovalo se to uplne stejne, nekdy disky zustaly, nekdy ne. Pri nastavovani systemu sem si vsiml polozky "Disk a souborove systemy" v nabidce "nastaveni systemu - pokrocile", kde sou vypsane jednotlive disky, partition a mimo dalsiho i pripojne mista. Ty ale byly prazdne (koukal sem na to zrovna ve chvili kdy se disky odpojily). Pred chvili sem prepsal fstab tak, aby pripojoval disky pres /dev/hdxx misto UUID a pripojne body se u jednotlivych partition obevily. Nevim jestli to pomuze problem vyresit (protoze se to opravdu stava jen nekdy), ale za zkousku nic nedate. Kdyztak sem za par dni napisu jak to dopadlo.

Jeste upraveny fstab kdyby nekdo nevedel jak na to:

# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
#
# /dev/hda2
#UUID=e1962a2e-5061-439c-82e4-e497dd47602b
/dev/hda2   /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
#
#
# /dev/hda4
#UUID=45DB-402D
/dev/hda4   /media/data     vfat    defaults,utf8,umask=007,gid=46 0       2
#
#
# /dev/hdd1
#UUID=E0246E35246E0EBA
/dev/hdd1   /media/data2   ntfs-3g   defaults,locale=cs_CZ.utf8,fmask=111,umask=007,gid=46   0   0
#
#
# /dev/hdb1
#UUID=F4A0A990A0A95A3E
/dev/hdb1   /media/lamat    ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       0
#
#
# /dev/hda1
#UUID=C2BC24B5BC24A63F
/dev/hda1   /media/xp       ntfs    defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0       0
#
#
# /dev/hda3
#UUID=66df43d5-4e3f-44ff-a261-a0273cbf9dbd
/dev/hda3   none            swap    sw              0       0
#
#
/dev/hdc        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/           /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0
#
#
#PRIPOJENI ADRESARU PRO FTP
#==========================
#OTHERS
#/media/data/audio /home/ftp/others/audio none bind
#/media/data/download /home/ftp/others/download none bind
#/media/data/elektro /home/ftp/others/elektro none bind
#/media/data2/install /home/ftp/others/install none bind
#/media/data2/mp3 /home/ftp/others/mp3 none bind
#/media/data2/video /home/ftp/others/video none bind
#/media/data/FTP_UPLOAD /home/ftp/others/_upload none bind
#
#LAN
#/media/data /home/ftp/lan/data none bind
#/media/data2 /home/ftp/lan/data2 none bind
#/media/lamat /home/ftp/lan/lamat none bind
#/media/data/FTP_UPLOAD/_lan /home/ftp/lan/_upload none bind

Stejne jako v puvodnim dotazu bylo v Ubuntu vsechno v poradku a problem se obevil az po instalaci KDE do Ubuntu a jen pri pouzivani KDE. Reinstaloval sem proto cely system na ciste Kubuntu (format linuxove partition, cista instalace z CD), protoze to Ubuntu byl muj prvni linux na kterem sem hlavne ze zacatku hodne pokusnicil a tapal (takze sem si myslel ze sem proste nekde neco nastavil spatne a nez to hledat bude rychlejsi to preinstalovat). Ale problem s disky se obevil i tady hned po instalaci.
P4 3GHz, 2GB RAM, Geforce 6600 GT powered by Kubuntu 8.04
One Love - JAH - Rastafari

Rastafar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #13 kdy: 12 Duben 2007, 16:51:13 »
Tak prave sem se zkusil asi tak 10x prihlasit / odhlasit a zda se ze disky drzi. Kdyby se problem opakoval napisu to sem...

Najde se nekdo znaly kdo by vedel proc se nesnese KDE a disky pripojene pres UUID? Docela by se mi pripojovani pres UUID hodilo, protoze obcas s diskama v PC "zongluju".
P4 3GHz, 2GB RAM, Geforce 6600 GT powered by Kubuntu 8.04
One Love - JAH - Rastafari

Rastafar

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Odpojené disky v Kubuntu
« Odpověď #14 kdy: 07 Květen 2007, 17:38:20 »
Nikdo nevi jak na UUID pod KDE?
P4 3GHz, 2GB RAM, Geforce 6600 GT powered by Kubuntu 8.04
One Love - JAH - Rastafari