Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak sesíťovat dva počítače [vyřešeno]  (Přečteno 12990 krát)

Kalibero

• Návštěvník
Jak sesíťovat dva počítače [vyřešeno]
« kdy: 12 Dubna 2007, 08:59:40 »
Nedávno jsem se začal zajímat o Ubuntu protože jsem měl starý počítač a nevěděl jsem co sním. Teď mám dva počítače na jednom Ubuntu na jednom WinXP několik IP adres od svého providera switch a potřeboval bych to dát nějak dohromady. Teda na internet se dostanu z obou pc ale potřeboval bychještě se dostat z jednoho pc na druhý. Pomůžete někdo? V sítích jsem lama a byl bych rád za každou informaci nebo odkaz abych se mohl naučit nebýt lamou.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2007, 09:03:24 »
Pokud jsou oba pocitace ve stejne siti, neni potreba nic donastavovat. Ceho presne se snazite dosahnout? Sdileni slozek, nebo neco dalsiho?

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2007, 09:09:22 »
Chtěl bych mít přístup z pc na kterém mám Ubuntu k pc s Win a naopak

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2007, 09:12:24 »
Ony teď nejsou v síti jsou to dva pc každý se svojí IP připojené přes switch k internetu

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2007, 09:34:06 »
Řeším stejnou situaci... taky bych to rád vyřešil...
Have you tried turning it off and on again?

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2007, 09:39:10 »
Citace: Kalibero
Ony teď nejsou v síti jsou to dva pc každý se svojí IP připojené přes switch k internetu
Kedze idu cez switch tak su v sieti.
Nastav si na XP nejaky priecinok ako zdielany a potom skus dat v Ubuntu Miesta - Sietove servery. Malo by ti najst pocitac s XP a potom aj jeho zdielane priecinky.

Alebo pre overenie funkcnosti siete skus pingnut druhy pocitac.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2007, 09:46:40 »
Můžeš vypsat jaké mají ty dva compíky ip adresy a masku podsítě?
Dostaneš se s oběma do netu? Pokud ano tak by měli ty compíky pravděpodobně na sebe vidět.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 12 Dubna 2007, 09:57:14 »
Doma mám přes wifi router připojený notebook (wifi) a desktop (přes eth) a počítače se nevidí...:-( .. dynamické adresy...

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 12 Dubna 2007, 10:35:39 »
Udělal jsem si tu sdílenou složku  na pc s win a v pc s ubuntu jsem dal Místa-síťové servery tam se mi objevila ikona s tou sdílenou složkou ale když na ní kliknu nic se mi nezobraí pouze dialogové okno "Obsah adresáře nebylo možno zobrazit"

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #9 kdy: 12 Dubna 2007, 10:47:58 »
jirihuf
Zkus se pingovat mezi tema compikama

Kalibero
Máš správně nastavené sdílení na Windousích (3tl myši na složku a podívat na záložku zabezpečení)? Máš možnost tam připojit ještě jednoho compíka s windousem a podívat se do té složky?
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Dubna 2007, 11:12:20 »
Z win mi ping funguje z ubuntu ne

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 12 Dubna 2007, 11:17:25 »
změna z ubuntu taky dal jsem špatnou IP
možnost připojit další pc s win nemám

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 12 Dubna 2007, 12:21:41 »
firewall

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #13 kdy: 12 Dubna 2007, 12:47:40 »
Zkoušels ses podívat na ty práva?

Pavelp

• Host
« Odpověď #14 kdy: 12 Dubna 2007, 13:58:28 »
Pripojit se z jednoho na druhy je porad jeste malo informaci. Cim se pripojit? Co chcete videt a delat? Zjistete si cisla IP obou masin, aby na sebe videly MUSI mit shodne cislo site v odpovidajici tride u obou stroju. Pak se da radit dal.

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 12 Dubna 2007, 15:12:02 »
IP jednoho pc je 89.29.45.162 druhá 89.29.45.163. Ping funguje u obou. Když dám v ubuntu Místa-síťové servery objeví se mi ikona s názvem Síť Windows a když to rozkliknu vidím tam ikonu s názvem kterým jsem pojmenoval pc s win ale když kliknu na ní tak mi vyskočí dialogové okno "Obsah adresáře nebylo možno zobrazit". na počítači s win když v pruzkumníku kliknu na místa v síti a pak na Síť Microsoft Windows tak tam mám jen ikonu s nazvem pc s win

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #16 kdy: 12 Dubna 2007, 15:28:35 »
Když neumíš nastavit sdílení na widlích tak to zkus opačně:

http://chrool.wz.cz/
vyhledej: Jak snadno sdílet složky?

A zkus to opačně.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 12 Dubna 2007, 15:35:08 »
počítač se mi v sítích načte, ale vyhodí přihlašovací dialog - jméno, doména, heslo...
problém je v tom, že heslem zabezpečený počítač nemám a netuším, jak se do něj přihlásit..:-(

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #18 kdy: 12 Dubna 2007, 15:55:53 »
IP jednoho pc je 89.29.45.162 druhá 89.29.45.163. Ping funguje u obou. Když dám v ubuntu Místa-síťové servery objeví se mi ikona s názvem Síť Windows a když to rozkliknu vidím tam ikonu s názvem kterým jsem pojmenoval pc s win ale když kliknu na ní tak mi vyskočí dialogové okno "Obsah adresáře nebylo možno zobrazit". na počítači s win když v pruzkumníku kliknu na místa v síti a pak na Síť Microsoft Windows tak tam mám jen ikonu s nazvem pc s win
Pokud funguje ping mezi obema stroji, je problem pouze v povoleni sdileni slozek. To uz jsme tu resili nekolikrat, napriklad zde: http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=5896

Pavelp

• Host
« Odpověď #19 kdy: 12 Dubna 2007, 20:22:21 »
Protoze PC s Ubuntu zrejme do site neinzeruje, ze ma neco ke sdileni. To znamena, ze bud nemate nainstalovanou, nebo zkonfigurovanou sambu. Musite ji nainstalovat, zkonfigurovat, spustit. Navody se vali vsude.

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 12 Dubna 2007, 21:03:11 »
ZKOUŠEL JSEM PODLE NÁVODU NA WIKI UBUNTU NASTAVIT SAMBU ALE KDYŽ ZADÁM SUDO sudo smbpasswd -a jmeno_uzivatele A PAK SE PODÍVÁM DO SOUBORU SMBUSERS VE SLOŽCE SAMBA TAK SOUBOR JE PRÁZDNÝ CO S TÍM?

Ondřej Lauerman

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 12 Dubna 2007, 21:11:32 »
Na nastavení samby doporučuju nainstaloval nástroj SWAT (v repozitářích je tuším jako samba-swat, nebo swat). Je to webové rozhraní pro nastavení sdílení adresářů, někde jsem i české návody pro BFU jak s tímto i tak intuitivním nástrojem pracovat, stačí jen googlit...
Ubuntu 7.04

Pavelp

• Host
« Odpověď #22 kdy: 12 Dubna 2007, 21:19:49 »
ZKOUŠEL JSEM PODLE NÁVODU NA WIKI UBUNTU NASTAVIT SAMBU ALE KDYŽ ZADÁM SUDO sudo smbpasswd -a jmeno_uzivatele A PAK SE PODÍVÁM DO SOUBORU SMBUSERS VE SLOŽCE SAMBA TAK SOUBOR JE PRÁZDNÝ CO S TÍM?
Nic, heslo se zalozi v souboru smbpasswd.

Kalibero

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 13 Dubna 2007, 08:41:19 »
Soubor smbpasswd tam v te složce vůbec nemám a podle mého názoru bych měl mít v souboru smbusers alespoň zmínku o tom že nějaký člen existuje.

Pavelp

• Host
« Odpověď #24 kdy: 13 Dubna 2007, 09:55:16 »
Kde tam? Mel by byt v  /etc/samba/

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.