Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přípony souborů a prostý text  (Přečteno 7793 krát)

Lot

• Návštěvník
Přípony souborů a prostý text
« kdy: 15 Dubna 2007, 16:32:26 »
V souvislosti s příponami souborů jsem narazil na drobnou zvláštnost - ve Windows jsem byl zvyklý používat poznámkový blok pro ukládání poznámek či třeba článků z internetu abych si je později přečetl.

Vzhledem k dlouhé době startování Open Office jsem se pokusil na Linuxu najít nástroj podobný poznámkovému bloku - nakonec jsem si nainstaloval leafpad a zkusil jsem si v něm uložit kousek textu zkopírovaný z internetu - jenže ouha. Zkopírovaný soubor se mi uložil jako html a nikde jsem nenašel možnost vynutit si u souboru typ prostý text. Zkusil jsem tedy soubor uložit s příponou .txt (v úspěch jsem moc nedoufal). Výsledkem byl soubor který se mi otevíral v leafpadu, ale oproti mému očekávání formátování textu nezmizelo. Ve vlastnostech souboru mi to ukazuje typ: prostý text a obsah: html dokument.

Což mě vede k následujícím dotazům:
1) Je možné v nějakém rychle spustitelném textovém editoru vynutit uložení jako prostý text (tedy zbavit zkopírovaný text formátování)?
2) Jak v Linuxu fungují přípony a asociace souborů - dočetl jsem se (pochopil-li jsem daný text správně), že UNIXové systémy formát souboru podle přípony nerozlišují. Narazil jsem na soubory, u nichž se mi žádná přípona nezobrazuje - je to tím že žádnou nemají?
3) Mým zažitým zvyklostem z Windows se zcela vymyká rozlišení mezi typem souboru a jeho obsahem - jaký je mezi tím rozdíl? (jestli toto rozlišení existuje i ve Windows nikdy jsem na něj nenarazil).
Doufám že se neptám příliš hloupě, jsem v Linuxu začátečníkem.

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
« Odpověď #1 kdy: 15 Dubna 2007, 16:50:11 »
Ako poznámkový blok používam gedit, ale zisťujem, že s ním som na tom rovnako ako ty. Obchádzam to tým, že na dokument kliknem pravým tlačidlom a vyberiem si, v čom ho chcem otvoriť.
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

smejky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 15 Dubna 2007, 16:51:05 »
1) gedit, Aplikace -> Příslušenství -> Textový editor
2) Linux typ souboru určuje podle jeho obsahu, takže na příponě ani tak moc nezáleží

btw. na poznámky je nejlepší Tomboy
Ubuntu 8.04 Hardy Heron
AMD Athlon 64 3200+, 1024MB DDR2, nVidia GeForce 8600GS 256MB

Pavelp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 15 Dubna 2007, 18:09:02 »
Pouzivam Kate.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 15 Dubna 2007, 18:14:11 »
2, vyzerá to tak, že systém sa pozerá dovnútra súboru čo je zač, prípona ho nezaujíma. ak napríklad vytvoríte pdf súbor a potom mu príponu zmeníte na mp3 alebo html, stále vám ho otvorí cez adobe acrobata. windows to robí tak, že pozrie na príponu a podľa toho, čo mu povie, vyberie spúšťací program.
1, používam gedit
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #5 kdy: 15 Dubna 2007, 18:17:11 »
Jinak Linux na příponu doslova kašle...
Pojmenujte si textový soubor třeba "soubor.taktocumisjakjsemtopojmenoval" a linux ho stejně otevře v tom gedit/kate/leafpadu či bůhvíčem...
Je to dáno tím, že každý soubor má dán tzv. Content-type, ve kterém je psáno o jeho obsahu např: text/html

Asociace apod probíhají právě s content-type, nikoliv s příponou.

Když už se teda chlubíme textovými editory:
rychlé poznámky : leafpad
PHP: jEdit
Python: Eric3
Více textových souborů: Gedit
konfiguráky: GVim
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Luban

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 15 Dubna 2007, 22:37:18 »
Pokud není podmínkou off-line prohlížení, doporučil bych www.google.com/notebook ,
který používám (používám PC v práci, doma a na ntb a jiné řešení jsem zatím neobjevil).

Lot

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Dubna 2007, 09:46:37 »
Děkuji za rady...
Zatím jsem však nepřišel na to, zdali jde text přeformátovat na prostý text (tedy spíše zbavit formátování). Občas se to hodí. V dotazu jsem zapomněl uvést, že obvykle pracuji v KDE (GNOME mám také, ale KDE se mi zalíbilo více), takže kdybyste navrhli nějakou aplikaci pro KDE byl bych vděčný. Nemýlím-li se, i ten leafpad je postavený na knihovnách GTK+, tedy spíše pro GNOME. Knihovny sice mám, ale mám pocit (nestopoval jsem to), že se v KDE programy s knihovnami Qt spouštějí rychleji... Snad neplácám blbosti.

zutroy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2007, 11:24:33 »
Citace: Lot
Děkuji za rady...
Zatím jsem však nepřišel na to, zdali jde text přeformátovat na prostý text (tedy spíše zbavit formátování). Občas se to hodí. V dotazu jsem zapomněl uvést, že obvykle pracuji v KDE (GNOME mám také, ale KDE se mi zalíbilo více), takže kdybyste navrhli nějakou aplikaci pro KDE byl bych vděčný. Nemýlím-li se, i ten leafpad je postavený na knihovnách GTK+, tedy spíše pro GNOME. Knihovny sice mám, ale mám pocit (nestopoval jsem to), že se v KDE programy s knihovnami Qt spouštějí rychleji... Snad neplácám blbosti.
A to třeba v Kate nejde?
Označím půl webové stránky, v Kate (standardně v KDE?) CTRL+v a mám prostý text. V čem je problém??

Edit: Tak si ještě odpovím. Hledáš zbytečně komplikovaný řešení. Leafpad sice neznám, ale pokud umí vkládat text v html, tak by tam měla být i volba Vložit jinak (jako je v OOo). Popř. Save as, export atd., ale je to celý zbytečný, pokud potřebuješ jenom náhradu za notepad, používej něco jednoduššího (třeba nano ;-) ).
"I'm not crazy. Don't call me crazy! I'm just not user-friendly."
:-P

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #9 kdy: 18 Dubna 2007, 13:56:46 »
Jednoznačně Kate, nebo pro poznámky a podobné věci je dost super Kjot, rozhodně doporučuji aspoň vyzkoušet.
Kubuntu forever :-)

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 18 Dubna 2007, 15:52:28 »
Citace: jakub.lucky
Jinak Linux na příponu doslova kašle...
To neni tak uplne pravda. Treba KDE podle pripony txt otevre, Kate ale bez ni se zepta co se souborem. Ale v prikazove radce je to jedno.

Lot

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Dubna 2007, 16:07:20 »
Citace: zutroy
A to třeba v Kate nejde?
Označím půl webové stránky, v Kate (standardně v KDE?) CTRL+v a mám prostý text. V čem je problém??

Edit: Tak si ještě odpovím. Hledáš zbytečně komplikovaný řešení. Leafpad sice neznám, ale pokud umí vkládat text v html, tak by tam měla být i volba Vložit jinak (jako je v OOo). Popř. Save as, export atd., ale je to celý zbytečný, pokud potřebuješ jenom náhradu za notepad, používej něco jednoduššího (třeba nano ;-) ).
Nerozumím tomu, ale Kate mi to dělá také... zkopíruji text (ctrt+c) vložím jej (ctrl+v) - zobrazí se mi prostý text zbavený formátování - uložím si to. Jenomže - jednou se mi to uložilo jako prostý text, několikrát jako html soubor a když jsem to zkoušel nyní, ukázalo mi to neznámý typ - kde dělám chybu? Hledal jsem možnost uložit jako prostý text nebo něco takového - při ukládacím dialogu to má nabídku "maska" ale nabízí mi pouze "všechny soubory".
Potíže mám pouze pokud něco kopíruji - pokud pouze píšu, na žádné potíže jsem zatím nenarazil.

Jinak mi Kate přijde jako příliš mohutný nástroj na obyčejné poznámky.
Asi to vyřeším tak, že na poznámky budu používat Kjots (díky za tip) nebo něco podobného. Ale štve mě, že nevím co dělám špatně.

zutroy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 18 Dubna 2007, 17:16:51 »
On htm soubor JE prostý text.. takže pokud se ten tvůj prostý text skládal z html kódu, pak má (u mě nautilus) cukání to otevírat ve firefoxu.

Jiný vysvětlení mě vážně nenapadá.

Lot

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 18 Dubna 2007, 20:38:54 »
Citace: zutroy
On htm soubor JE prostý text.. takže pokud se ten tvůj prostý text skládal z html kódu, pak má (u mě nautilus) cukání to otevírat ve firefoxu.
Je to text zkopírovaný z internetu - ale po vložení se mi nevloží jako zdroják - vypadá jako prostý text. Pouze se mi to ukládá jako html - po kliknutí se to otevře ve firefoxu - ale obvykle neformátované... Teď (při naprosto stejném postupu) se mi to pro změnu ukládá jako neznámý typ...
Jsem z toho docela zmatený...

zutroy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 18 Dubna 2007, 21:11:57 »
Já taky.. :(

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák