Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: automount USB klice a CD-ROM [vyřešeno]  (Přečteno 6087 krát)

Jendall

• Aktivní člen
  • *
automount USB klice a CD-ROM [vyřešeno]
« kdy: 26 Března 2006, 05:41:57 »
Ahoj, pouzivam jako okenni prostredi Xfce a kdyz zasunu CD do mechaniky, musim vzdycky rucne mountnout. To same s USB klicem. Vsechno je funkcni, akorat je neprijemny, ze se to nepripoji automaticky po vlozeni CD/USB klice ....nevim jestli to ma co do cineni s fstab, ale nejspis se ten automount musi nekde nastavit,ale nenasel jsem kde. To same mi dela i Gnome. Jedine, co to automaticky zacne prehravat (tudiz se to automaticky namountuje), je zvukove CD.....coz je divny :(

jestli pomuze vypis z meho fstab....nevim:

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/hda2       /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
/dev/hda5       none            swap    sw              0       0
/dev/hdc        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0
/dev/hdb1     /media/FAT32    vfat    iocharset=utf8,umask=000   0       0
/dev/hdb5     /media/winxpserv  ntfs  nls=utf8,umask=0222 0       0
/dev/hda1     /media/win2k    ntfs    nls=utf8,umask=0222 0       0
/dev/sda1     /media/usb      vfat    noauto,user,rw,umask=0  0 0
/dev/sdb1     /media/usb      vfat    noauto,user,rw,umask=0  0 0

taky me zarazi, ze jsem pro kazdy USB port musel vytvorit zaznam ve fstab....
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:24:57 od Anna Taliánová »

jay

• Návštěvník
    • http://jay.cz
automount usb klice a cdrom
« Odpověď #1 kdy: 27 Března 2006, 08:57:31 »
v Ubuntu nemame automount ale pmount.
zaujimave ze mas /dev/sda1 a /dev/sdb1 v fstabe, ked som si to ja tam pokusne dal tak mi to len hadzalo chyby... A tiez, podla fstabu, sda1 a sdb1 mountujes do toho isteho adresara (?!)

Zasun CD do CD-ROMky a napis pmount /dev/hdc alebo pmount /dev/hdc /media/cdrom0 (ale myslim ze to prve) do konzoly a uvidis (mozno) chybovu hlasku.
Dalej, user musi byt v skupine plugdev: sudo adduser user plugdev.
Alebo este skus reinstall balicka pmount.
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:17:25 od Anna Taliánová »

minio

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Března 2006, 16:55:17 »
Trochu nachápu - to audio-CD se automaticky přehrává v Gnome nebo v Xfce? Jinak pokud jde o automatické mountování: v Gnome to má myslím na starosti gnome-volume-manager, takže si myslím že kdybyste ho nainstaloval (no závislostí má dost ale na rychlosti a zátěži procesoru by se to nemuselo projevit) a přidal do session v Xfce (aby se automaticky spustil při přihlášení) tak by to mělo fungovat a automaticky  mountovat co pozná. Akce co se má provést při rozpoznání DVD, CD, USB atd. se pak dají nastavit přes gnome-volume-properties.
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:20:26 od Anna Taliánová »

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Března 2006, 17:39:06 »
No, nejak jsem nejspis neodmountoval ten USB disk z toho portu a v gparted mi to naslo jako /dev/sdb1 ...uz jsem to smazal a je tam jen ten /dev/sda1 ..to je malickost. Aha no nejak jsem si neuvedomil ze v Ubuntu neni automount ale pmount :( ... zkusim se podivat na ty pmounty, odexperimentuju pod xfcema a pak sem sdelim jestli jsem uspel :) Ten balik gnome-volume-manager bych zkusil az kdyz nebude jine vychodisko. Diky za tipy

edit// zvukove CD jsem zkousel jen pod Gnome...
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:21:22 od Anna Taliánová »

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 27 Března 2006, 19:11:32 »
No tak na Xfcich jsem to nerozchodil, ten prikaz pro pmount rika u CD-ROMky ze nejde namountovat i pro zapis, protoze jasne ze na CD se neda zapisovat...ale jinak ten pmount to pripoji...ale to muzu udelat i obycejnym mountem. spustil jsem gnomacke gnome-volume-properties a nastavil aby se to loadovalo hned po zasunuti zarizeni. V Xfcich jsem nasel nastaveni aby se spoustely sluzby Gnome (spoluprace tech okennich prostredi) ale zda se mi ze sluzby Gnome presto nestartuji :/ ,nevidim je vubec v monitoru systemu (rezim zobrazeni vsech procesu) ....takze v Gnome to nejspis pojede to pripojovani ...taky v Xfcich musim manualne odmountovat CD-ROMku jinak nejde vyndat. Mozna to ma nekde svoje nastavovadlo jenom to nemuzu vystourat.
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:23:13 od Anna Taliánová »

calcumat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 27 Března 2006, 20:07:34 »
Mne prestalo "automontovanie" chodiť po upgrade na 6.04 (mám Kubuntu). Po tom, čo som si tu dnes prečítal som trochu experimentoval - a zdá sa, že môj problém som odstránil nainštalovaním balíčku hal (hardware abstraction layer). USB kľúč mi už kubuntu mountuje automaticky a v aplete "storage media" ho aj pekne ukážke s voľbou bezpečného odobratia (umount)...
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:24:10 od Anna Taliánová »
Notebook maniak (3 roky na Compaq Armada 1700, 3 roky na Compaq Presario 3070us, teraz Asus M6800VA ...)
Ubuntu registered user 3500, Linux registered user 423474.

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Března 2006, 20:16:49 »
hmmm, no ja mam porad breezyho a ty Xfce.... mozna jsem v synapticu prehlidl nejaky balicek ktery potrebujou ty Xfce k tomuhle ....hal je zrejme specialne pro KDE?

calcumat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 28 Března 2006, 08:43:07 »
Hal by mal byť nezávislý od prostredia, podľa toho, čo som sa o ňom dočítal len sprístupňuje hardware "iným spôsobom". Takže možno to nie je univerzálny postup, ale u mňa to zabralo.
Notebook maniak (3 roky na Compaq Armada 1700, 3 roky na Compaq Presario 3070us, teraz Asus M6800VA ...)
Ubuntu registered user 3500, Linux registered user 423474.

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 28 Března 2006, 20:43:42 »
Tak jsem to vyresil pomoci tehle stranky: http://francescobaldisserri.wordpress.com/tag/computer-science/ , v Gnome jsem to jen nacvakal v tom grafickem klikatku a vsechno se hezky poslusne automountuje :). No a k tem Xubuntu to je tak ze proste ta Gnome utilita nenabiha a vytah z te stranky teda je:

1. nainstalovat ivman
2. vytvori se soubor s jakymkoli nazvem do $HOME/vasucet/Desktop/Autostart/
a zapise se do nej:
Kód: [Vybrat]
killall ivman
ivman &
ulozit, restartovat comp
3. v adresar: $HOME/vasucet/.ivman/IvmConfigActions.xml zeditujete tenhle xml (see man for details).

priklad meho xml:
Kód: [Vybrat]
<ivm:ActionsConfig version="0.2">
<!--
 try to mount any mountable volume at all and open file manager on mount point
-->
<ivm:Match name="ivm.mountable" value="true">
<ivm:Option name="mount" value="true"/>
<ivm:Option name="exec" value="mc $hal.volume.mount_point$"/>
</ivm:Match>
</ivm:ActionsConfig>

je to defakto to same co je na tech strankach. Jeste budu muset poresit automaticky umount....
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:26:52 od Anna Taliánová »

Jindro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 29 Března 2006, 15:56:06 »
V Ubuntu by to mělo fungovat:

jedná se o upgrade z Hoary?
fungovalo to i před Xfce?

jinak doporučuji reinstalovat hal, udev

(ta úprava se mi  moc nezdá s ohledem  upgrade na Dappera)
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:29:04 od Anna Taliánová »

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 29 Března 2006, 16:27:22 »
toto je "aktivátor" toho halu, reinstalace nepomůže, v Xfcich je to holt jinak než v GNome....jsou to odlišná GUI ...prostě Xubuntu. Je to na breezym ...podle mě mi nebude dělat problém přechod na dappera...

//edit: hal (hardware abstraction layer) se mi vypisuje pri spousteni jako [OK], takze v tom bych problem nevidel ....spis ty Xfce s tim neumi defaultne pracovat ... ten ivman je z ubuntu zdroju a zaznamy jsou provedene v mem uctu (tzn. netyka se systemu), takze by to melo dappera snad probrat ....uvidim v cervenci :)
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:29:44 od Anna Taliánová »

Jindro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 29 Března 2006, 19:16:15 »
jen tak mimo tématu, Xfce mě dost zajímá, ale nemám čas se mu věnovat.

jak to chodí na 256MB RAM?
je to skutečně vhodné na "slabší PC/Note" i s Oo?
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:30:06 od Anna Taliánová »

Jendall

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2006, 01:12:19 »
No, já mám Xfce na p3- 450Mhz, RAM mám jen 128MB ....Gnome na tom opravdu chodily pomalu a s těmi Xfce jsem teď spokojený. Mě se moc líbí, sice nejsou tak "vychytané" jako Gnome, ale dá se všechno dořešit. Chodí tu jak aplikace z Gnome, tak i z KDE. Takže myslím že s  256MB ram úplně v pohodě,.... jinak na něco ještě pomalejšího je dobrý Fluxbox ...
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 14:30:49 od Anna Taliánová »

Jindro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 07 Dubna 2006, 09:25:07 »
Citace: Jendall
No, já mám Xfce na p3- 450Mhz, RAM mám jen 128MB ....gnome na tom opravdu chodily pomalu a s těmi Xfcemi jsem teď spokojený. Mě se moc líbí, sice nejsou tak "vychytané" jako gnome, ale dá se všechno dořešit. Chodí tu jak aplikace z gnome, tak i z KDE. Takže myslím že s  256MB ram úpně v pohodě,.... jinak na něco ještě pomalejšího je dobrý fluxbox ...
Díky za info.

swigrid

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 10 Prosince 2006, 20:22:04 »
zdravim,

bezim na ubuntu dapper a okenny manazer fluxbox, ivman funguje ako ma. ale mam dotaz. ako bezpecne odoberat kluc? kedze pouzivam fluxbox nemam odkaz na ploche a nemam nic take ako odpojit kluc alebo tak. a este jedna otazka, kde mozem zmenit nazov adersara ktory sa vytvara po zasunuti usb kluca? lebo mi vytvara adresar "MY USB DEVICE" alebo nieco take...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.