Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Server install CD - pro zacatecnika?  (Přečteno 2304 krát)

Nes

• Návštěvník
Server install CD - pro zacatecnika?
« kdy: 22 Dubna 2007, 14:39:29 »
Potreboval bych poradit co je pro mne vhodne - premyslim o Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn) Desktop CD nebo  Server install CD

jak jsem tu uz kdesi psal - mam uz asi 3 mesice open SUSE 10.2. 64 bit (jedine, ktere se mi podarilo bez problemu rozebehnout - zkousel jsem asi 6 dister vcetne Ubuntu), dale mam herni server (zalozeny na DB systemu - dve aplikace ctouci s db poskytuji data 200 pripojenym lidem zaraz - laicky receno). Obcas pouzivam Wine (s 3D akceleraci - trochu problem to 3D pro SUSE rozjet, ale povedlo se). Celkem casto pouzivam vncserver a putty (gaim, prohlizec.....). Pouzivam hodne casto phpmyadmin a castecne web server (kvuli odlehceni linky web byl presunut na webhosting, ale par veci zustalo - statistiky apod...).

Vim, ze v open SUSE bych si vystacil s konzoli (yast je i pro konzolovou praci), bohuzel si neumim predstavit jen kozoli pro gaima a gnome-system-monitor nebo gkrellm.... (top sice take postacuje, ale gnome-system monitor je pro me o neco lepsi).

Samozrejme se v nouzi mohu obejit bez vncvieweru a Wine nepotrebuji skoro vubec - asi nejvice by me mrzel int. prohlizec a gaim....

Takze ted vite, ze jsem absolutni zacatecnik v Linuxu, zhruba vite co potrebuji-nepotrebuji a ja Vas timto prosim o radu co bych mel vyzkouset....  

prosim zahrnte i tyto dotazy:

1) pochopil jsem, ze Server install CD je bez grafickeho prostredi, pokud ano, ma Ubuntu neco jako jiz zminovaneho yasta (orientace v konfiguracich apod... mi dela problemy)?

2) da so do tohoto prostredi doinstalovat graficke prostredi? (myslim, ze se tomu rika xserver? - u open SUSE kolikrat ulehcuji systemu tim, ze se odhlasim a prepnu se jen do konzoloveho prihlaseni - a prikazem startx se znovu dostanu do graf. prostredi...)

3) kompatibilita:

chtel bych tam mit pameti: http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr2-800mhz-pc6400-cl5-kingston-hyperx-box-vhodne-pro-dualchannel-d58387.htm

zakladni deska: http://www.alza.cz/zakladni-deska-asus-p5b-v-g965-ich8-d67036.htm (grafika zadna - deska ma integrovanou - uplne pro muj ucel "serveru" staci)

Procesor: http://www.alza.cz/procesor-intel-core-2-duo-e6600-2-40ghz-d65037.htm

Bude to spolupracovat? Nedojde treba k tomu, ze to bude "vymrzavat" nebo ze nebude pracovat jedno jadro procesoru atp.?

Dekuji !!

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2007, 17:32:37 »
-1) Na server bych raději doporučil Ubuntu 6.06 LTS, je na server určeno, má na něj ještě 4 roky podporu a je nejodladěnější ze současných vydání

0) Vy kombinujete server s desktopem? grafika (Xka, Gnome) většinou snižují výkon serveru a jeho stabilitu

1) Každý linux se dá plně ovládat z příkazové řádky, dokonce bych to doporučoval...

Bohužel/bohudík (nevím co z toho vybrat) Ubuntu nemá nic podobného Yastu, ačkoliv je v konzoli plně ovladatelné, jen trochu jinak

2) Ano, instalace grafického prostředí je možná, stačí doinstalovat např. metabalík ubuntu-desktop

3) S hardware já moc neporadím...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Nes

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2007, 20:57:46 »
-1) ze "starsich" verzi mam strach kvuli nekompaktibilite novejsich dilu (prave bod 3)

0) ano kombinuji - jak jsem jiz uvedl, jsem zacatecnik a bohuzel nemam tolik moznosti mit 2 PC zaroven - jeden pro graf. aplikace (napr webovy prohlizec apod...) a druhy jako server...

1) ano vim, to asi kazdy linux, bohuzel si nedokazi predstavit treba mozillu v prikazove radce :D (ano slysel jsem uz o konzolovych prohlizecich, jeste jsem je nezkousel - mate nejake poznatky?)

2) da se take jednoduse vypnout/zapnout toto prostredi?

- existuje moznost jiz zminovaneho vncserveru bez toho grafickeho prostredi? (kdyz na jinem PC spustim klasicky tightvnc, tak aby se mi to vubec pripojilo....)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 22 Dubna 2007, 21:19:23 »
-1) Jádro lze doinstalovat nebo raději zkompilovat novější...

0) Je to trochu chyba, ale žít se s tím asi dá... Pokud ten server nepoužíváte jako hodně důležitý, tak to není úplně dobré

1) Žít jen v příkazové řádce lze, chce to jen trošinku trpělivost a ochoty si některé výhody GUI odepřít, výsledkem je mnohem rychlejší systém (v konzoli lze přehrávat hudbu, video, brouzdat po internetu, používat různé IM, hrát některé hry apod.)
I kompletní administrace se odehrává textově, snad žádný ostrý server nemá Xka

2) Ano, lze to vypnout, jedním příkazem :)

Ohledně VNC jsem dosti nevzdělán... Na správu serverů se používá vzdálený přístup textový pomocí SSH

Edit: Nechci, abyste vnímal že vás odrazuju od používání grafického prostředí, sám ho používám... Spíš poukazuji na logické zvyklosti u správy a nastavení serverů

Pokud bude ten server v ostrém provozu, je nutné ho opravdu zabezpečit, jinak se vám tam může někdo dostat a v případě, že ho používáte i jako osobní stanici, je to velmi nepříjemné...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Nes

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 24 Dubna 2007, 06:38:44 »
pokud bych mel tedy jen to konzolove rozhrani, tak jsem se chtel zeptat, zda tam bude fungovat neco jako vncserver jen pro konzoli - abych mel z jineho PC moznost ovladat vice ploch - s tim, ze kdyz to zavru tak aby se aplikace neprerusila (putty myslim je priklad toho, ze kdyz v ni neco bezi, tak po uzavreni se to prerusi... - navic potrebuji, aby tam melo pristup vice lidi - ten vnc mi vyhovoval (treba 3 lidi zaraz vidi stejnou konzoli ve ktere bezi ten jeden program)

Pavelp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 24 Dubna 2007, 06:50:34 »
Beh aplikace po uzavreni relace je tu popsan, tema se probiralo nedavno. Pozadavek na stejnou konzoli pro vice uzivatelu je zvlastni, osobne nevim, zda resitelny - jak si predstavujete treba zachytavani stisku klaves a podobne. Napr. vypsat bezici procesy si muze kdokoliv na sve konzoli.

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 24 Dubna 2007, 08:52:38 »
Ked uz chces nejaky graficky rezim, skor by som isiel cestou Fluxboxu, alebo Blackboxu a podobnych "lahkych" grafickych rozhrani. Moc nezatazuju a trochu pomozu. Teda hlavne co sa tyka toho vnc. Pretoze vnc nepouzijes pokial mas len prikazovy riadok.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Nes

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Dubna 2007, 14:09:03 »
Citace: Pavelp
Beh aplikace po uzavreni relace je tu popsan, tema se probiralo nedavno. Pozadavek na stejnou konzoli pro vice uzivatelu je zvlastni, osobne nevim, zda resitelny -  jak si predstavujete treba zachytavani stisku klaves a podobne. Napr. vypsat bezici procesy si muze kdokoliv na sve konzoli.
ja myslim treba to, aby se na bezici aplikaci mohl pripojit vice lidi z jinych PC a videt co dela - popripade upravovat (v konzoli bezi log, muze se tam dat prikaz announce TEXT a vsem pripojenym lidem se objevi tento text - stejne tak tam jdou i prikazy pro ukonceni, restart apod... - vse se provadi ve stejne konzoli, kde ten program bezi...) - ja proste potrebuji, aby kdyz se neco stalo, tak aby tam melo pristup vice lidi z ruznych PC - staci neco jako VNC pro konzolovy system...  

(tzn. klidne se muze delat to, ze jeden napise "a", druhy "b" a na konzoli se vsem zobrazi "ab" - tolik lidi aby si takto "krizili" plany tam neni - je to spise pro kontrolu, oznameni apod. ...)

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 24 Dubna 2007, 14:18:17 »
To je podle mne trochu nesmysl, v jednom okamziku nekdo bude startovat a druhy ukoncovat program? Uprimne receno praci nekolika uzivatelu v jedne konzoli si proste nedokazu predstavit.
Ze si kazdy spusti svuj terminal a v nem konzoli beziciho programu a zacne v nem neco nastavovat je sice mozne, ale podle mne neobycejna silenost, slusne receno.

Nes

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 24 Dubna 2007, 14:31:02 »
Citace: Pavelp
To je podle mne trochu nesmysl, v jednom okamziku nekdo bude startovat a druhy ukoncovat program? Uprimne receno praci nekolika uzivatelu v jedne konzoli si proste nedokazu predstavit.
Ze si kazdy spusti svuj terminal a v nem konzoli beziciho programu a zacne v nem neco nastavovat je sice mozne, ale podle mne neobycejna silenost, slusne receno.
vy me asi nechapete - je to aplikace, ktera by mela bezet pod dozorem - protoze bohuzel nemuzu u ni byt 24 hodin denne, tak je nas vice a tuto praci si predavame - nejedna se o desitky lidi, ale jen o par... - proto potrebujeme vsichni pristup, aby to mohlo delat vice lidi... - doted nam to pres vnc skvele funguje, jsme sehrani... vime co a jak a jde to dobre...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.