Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux na staší počítač  (Přečteno 6518 krát)

macabe

• Návštěvník
Linux na staší počítač
« kdy: 28 Dubna 2007, 07:59:58 »
čau měl bych na vás prosbu: poradili byste mi nějakou linuxovou distribuci, která poběží na AMD Duron 600 Mhz 192 RAM grafika TNT Riva 32. Hlavně je důležité tam zprovoznit starší tiskárnu od HP a síťovou kartu aby tam bylo možné používat net .
Ale nejdůležitější je aby byla snadná instalace (nikdy jsem s Linuxem nemel nic do činění), vzhled hodně podobný XP, aby byly přehledné. Otec to bude využívat na tisk dokumentů, prohlížení netu, čtení e-mailů, poslouchání muziky (mp3), splňuje tohleto nejaký Linux ? Reknete mi ktere distro, na velikosti moc nezáleží, má tam 20Gb disk který má pořád poloprázdný.
díky za každou radu
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:51:18 od Anna Taliánová »

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2007, 08:13:23 »
a jak je to s ovladačema na moji starou Nvidii, seženu na ni ovladače?
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:51:55 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
linux na staší počítač
« Odpověď #2 kdy: 28 Dubna 2007, 08:19:19 »
Nejlépe vašim požadavkům bude vyhovovat Xubuntu - Ubuntu s grafickým prostředím XFCE. Bohužel vaše RAM nedovolí instalaci v grafickém režimu (na spuštění LiveCD s grafickým instalátorem je potřeba minimálně 256MB), takže budete potřebovat Alternate CD a instalaci v textovém režimu (nebojte se a uvědomte si, že Windows se také instalují v textovém režimu).

S grafikou od Nvidie obecně nejsou vůbec problémy.
Síťovou kartu říci nemohu, protože jste ji blíže nespecifikoval, ale problémy bych taktéž neočekával.
S tiskárnami od HP také nejsou problémy.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:52:54 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #3 kdy: 28 Dubna 2007, 08:20:39 »
Xubuntu s XFCE ti na tom určitě poběží, ale na 3D zapomeň.
Já mám Ubuntu s Gnome na ntb Compaq Armada E500 s CPU 600MHz Celeron Mobile, ale mám tam RAM 384MB, grafiku mám taky starší ATI Rage Mobility a 3D mi taky nefachá, ale zase tak moc mě to netrápí.

*buntu ti dá vše, co potřebuješ a na co chceš systém používat. Jo, jen ten vzhled a la XP tam nehledej, ale není problém si s tím pohrát, aby se to vzhledově trochu přiblížilo :)
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:53:50 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #4 kdy: 28 Dubna 2007, 08:35:17 »
rikam potrebuji nahradu za XP, takze nepotrebuji zadny 3d desktop a ten textovy rezim vypada asi jako instalace Windows 2000 nebo XP? jestli jo tak to nebude problem. sitovku mam tu nejlevnejsi tušim že Realtec (kolem 100 Kč)
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:55:02 od Anna Taliánová »

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #5 kdy: 28 Dubna 2007, 08:35:47 »
mohli byste mi poradit jakou verzi Xubuntu a hodit link kde ji stahnout?

edit: vzhled nemusi byt uplne stejne, je to pro otce a on je navykly na XP, staci kdyz to bude mit aspon podobnou adresarovou strukturu

edit2: na co se bude PC používat je v topicu - běžná práce, nic náročného, hlavně aby to bylo trochu svižné, teď co tam má XP tak je to docela hlemýžď
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:56:30 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #6 kdy: 28 Dubna 2007, 08:45:57 »
Citace: macabe
mohli byste mi poradit jakou verzi Xubuntu a hodit link kde ji stahnout?

edit: vzhled nemusi byt uplne stejne, je to pro otce a on je navykly na XP, staci kdyz to bude mit aspon podobnou adresarovou strukturu

edit2: na co se bude PC používat je v topicu - běžná práce, nic náročného, hlavně aby to bylo trochu svižné, teď co tam má XP tak je to docela hlemýžď
No tak adresářovou strukturu to vůbec nemá podobnou. Je potřeba si uvědomit, že Linux není Windows a ani nechce být podobný jako Windows. Ale dá se na to zvyknout lehce - dokonce je to víc logické...

XP na 196MB RAM je opravdu "masochismus". Xubuntu tam bude docela svižné - porovnávám teď svoje XP a Ubuntu s Gnome a je to "nebe a dudy" (mam dualboot - zatím...)

Jinak mrkni na hlavní stránku www.ubuntu.cz kde jsou odkazy na stažení.

A samozřejmě si stáhni poslední verzi, tj. 7.04 Feisty Fawn!
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 00:57:58 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #7 kdy: 28 Dubna 2007, 08:57:43 »
ještě poslední dotaz: mp3 mu tam půjdou normálně přehrávat? a ještě otevře tam dokumenty vytvořené v MS Office? a nakonec by bylo dobře kdyby to umělo otevřít prezentaci v Powerpointu - stačí jen otevřít, vytvoření prezentace nebude potřeba: šak víme na e-mail mu chodí porad nějaké ty blbosti v pp, tak ať si to může otevřít. snad zatím by to bylo vše
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:00:47 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #8 kdy: 28 Dubna 2007, 09:02:23 »
mp3 ti tam normálně půjdou, Feisty samo nabídne stažení potřebných kodeků. A dokumenty vytvořené v MS Office normálně otevřeš a edituješ v OpenOffice.org nebo v AbiWord a Gnumeric. Pokud budeš chtít zachovat stejný formát (.doc, .xls, .pps), nezapomeň to i zatrhnout v nabídce OOo ap.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:01:12 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #9 kdy: 28 Dubna 2007, 09:54:31 »
ještě mi poraďte jaké si mám stáhnout OO. nebo je to jedno? já nevím jestli když si stáhnu jednu verzi, která mi půjde pod Windows jestli půjde i pod Linuxem?
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:02:38 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #10 kdy: 28 Dubna 2007, 10:00:46 »
OOo je v základu, po nainstalování Xubuntu jen updatuješ zdroje a upgraduješ. Jinak pro Windows musíš stáhnout OOo v .exe souboru.
Verze jsou vlastně totožné, tj. např. OOo 2.2 je stejná pro Windows i pro Linux - myslím tím ovládání a vzhled...
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:03:02 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
linux na staší počítač
« Odpověď #11 kdy: 28 Dubna 2007, 10:03:20 »
OpenOffice se nachází v základní instalaci.

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #12 kdy: 28 Dubna 2007, 10:07:47 »
já se v tom nějak nevyznám, tak mi poraďte přesně i link jakou mam verzi stáhnout když to nemá byt verze se spouštěcím souborem .exe?
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:03:52 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
linux na staší počítač
« Odpověď #13 kdy: 28 Dubna 2007, 10:09:49 »
ještě mi poraďte jaké si mám stáhnout OO. nebo je to jedno? já nevím jestli když si stáhnu jednu verzi, která mi půjde pod Windows jestli půjde i pod Linuxem?
V Linuxu se neinstalují aplikace jako ve Windows, tzn. nemusíš nikde nic hledat, stahovat a instalovat. V Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu, atd. spustíš program správce balíčků, tam požadovanou aplikaci najdeš a zvolíš nainstalovat. O všechno se to postará samo.

Každopádně doporučuji kouknout sem.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:05:39 od Anna Taliánová »
Kubuntu forever :-)

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
linux na staší počítač
« Odpověď #14 kdy: 28 Dubna 2007, 10:25:58 »
ja se v tom nejak nevyznam tak mi poradte presne i link jakou mam vezri stahnout když to nema byt verze se spouštěcím souborem .exe
Vy musíte být asi slepý, co vám zde a na oficiálním webu lidé několikrát píší. Tak ted ještě jednou, OpenOffice.org máte nahraný v nabídce Aplikace - Kancelář. To vás opravdu nenapadlo hledat tam?

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
linux na staší počítač
« Odpověď #15 kdy: 28 Dubna 2007, 10:30:44 »
Citace: Petr Tomeš
já se v tom nějak nevyznám, tak mi poraďte přesně i link jakou mam verzi stáhnout když to nemá byt verze se spouštěcím souborem .exe?
Vy musíte být asi slepý, co vám zde a na oficiálním webu lidé několikrát píší. Tak ted ještě jednou, OpenOffice.org máte nahraný v nabídce Aplikace - Kancelář. To vás opravdu nenapadlo hledat tam?
U Xubuntu bych si tím nebyl tak jistý, koukal jsem na oficiální stránky a mluví se tam jen o Abiwordu, ale neměl jsem nainstalováno, nemůžu to potvrdit ani vyvrátit. Každopádně by uživateli macabe prospělo alespoň prostudování wiki.ubuntu.cz.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:07:20 od Anna Taliánová »
Kubuntu forever :-)

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #16 kdy: 28 Dubna 2007, 10:46:30 »
hele neurážejte mě, já jsem se teprve dnes začal zabývat Linuxem takže zatím o tom všem vím velké H***O
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:08:09 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #17 kdy: 28 Dubna 2007, 10:50:45 »
jo, tak je asi normální si o tom něco zjistit, třeba si přečíst již zmiňovanou wiki.ubuntu.cz a mnoho dalších věcí.
Marek *Marp* Pszczolka

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #18 kdy: 28 Dubna 2007, 16:33:36 »
už jsem si stáhl image (ISO) Ubuntu 7.04 a vypálil jsem si ho na CD, ale nejde z toho bootovat, napíše "none disk". nevíte kde by mohl byt problém?
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:09:22 od Anna Taliánová »

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #19 kdy: 28 Dubna 2007, 16:44:42 »
a co když mám méně nez 256 RAM, musím stahovat nějakou jinou verzi?
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:10:33 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #20 kdy: 28 Dubna 2007, 16:50:04 »
uz jsem si stáhl image (ISO) Ubuntu 7.04 a vypálil jsem si ho na CD, ale nejde z toho bootovat, napíše "none disk". nevíte kde by mohl byt problém?
To znamená, že nemůže v RAM vytvořit virtuální disk. Máš málo RAM!!! Proto jsme ti tady všichni psali, že máš stáhnout Xubuntu s XFCE a ne Ubuntu s Gnome. Navíc při 196MB RAM je lepší nainstalovat systém v textovém režimu z Alternate CD!!! Ještě jednou si přečti, co ti tu všichni radili!!!

Jo a v Xubuntu není v základu OpenOffice.org, ale je tam AbiWord a Gnumeric - oba podporují formáty MS Office .doc a .xls!!! OpenOffice.org si můžeš pak přidat ze zdrojů.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:11:41 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #21 kdy: 28 Dubna 2007, 17:09:12 »
jj ale jde o to, že to nechtělo bootovat ani na druhém PC s 2GB RAM
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:12:09 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
linux na staší počítač
« Odpověď #22 kdy: 28 Dubna 2007, 17:21:44 »
Tak to může být třeba problém s vypáleným ISO - postupoval jsi při vypalování podle návodu z wiki.ubuntu.cz??? Spousta začátečníků v tomto udělá chybu (dají třeba v Neru vytvořit bootovací CD) a pak je zklamána...
Marek *Marp* Pszczolka

macabe

• Návštěvník
linux na staší počítač
« Odpověď #23 kdy: 28 Dubna 2007, 17:35:39 »
ja jsem to vypaloval 2 zpusoby
1) otevrel jsem si ten image a to otevrene jsem nakopiroval na cd - NEFUNGOVALO
2) vypalil jsem v neru iso soubor jako datove cd - NEFUNGOVALO
tak nevim kde delam chybu

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
linux na staší počítač
« Odpověď #24 kdy: 28 Dubna 2007, 17:37:09 »
ja jsem to vypaloval 2 zpusoby
1) otevrel jsem si ten image a to otevrene jsem nakopiroval na cd - NEFUNGOVALO
2) vypalil jsem v neru iso soubor jako datove cd - NEFUNGOVALO
tak nevim kde delam chybu
V Neru existuje možnost "Vypálit obraz CD" (nebo tak nějak) - zvolte tu, jinak vám to nenabootuje....
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 01:13:08 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.