Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak v Ubuntu 7.04 na neposlušná okna?  (Přečteno 3329 krát)

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
Jak v Ubuntu 7.04 na neposlušná okna?
« kdy: 28 Dubna 2007, 11:11:29 »
existuje v Gnome něco podobného jako je v KDE. Když otevřu například konzoly, tak bych byl rád kdyby se mě otevírala při každém spuštění vlevo nahoře. Jenže ona se otevírá neustále nahoře uprostřed (netýká se jen konzole, ale i jiných programů třeba liferea). Musím to po každém spuštění posunovat a je to dost otravné. :(
V KDE to řešil pravý klik a nastavení pozice, velikosti okna, ale v Gnome jsem zatím nic takového nenašel.

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2007, 12:04:10 »
Takových dotazů jsem už viděl asi tisíc :-))... v KDE je něco pěkného co se mi líbí, ale já mám Gnome a nejde to. Tak proč prostě nepoužíváte KDE když se vám líbí jeho obrovské (pro někoho až zbytečné) možnosti?
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 28 Dubna 2007, 12:12:53 »
Nepoužívám, protože v Kubuntu 7.04 mám z mě neznámého důvodu problémy s fonty a ani změny písem a fontů nepřinesly kýžený efekt.  V Ubuntu je to v pořádku a proto nyní používám Gnome. Snad se tolik nestalo, že jsem se zeptal zda není podobná možnost v Gnome ;)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 28 Dubna 2007, 12:55:27 »
To, co hledáte, je Devil's Pie, plugin pro Metacity, umožňující dokonce daleko širší možnost nastavení podmínek pro otvírání a umisťování oken, než má KDE. Je v repozitářích.

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Dubna 2007, 13:49:28 »
to je sice to co potřebuji, ale to je pro BFU nepoužitelné. Po tom co jsem nahlédl sem http://wiki.foosel.net/linux/devilspie  jsem to zavrhnul, ale díky za snahu :)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Dubna 2007, 18:30:04 »
No, já bych tomu rozhodně šanci dal. Jestli umíte alespoň trochu anglicky, na tom webu je to moc hezky a jednoduše vysvětleno. Syntaxe je velice přehledná, osobně nevidím příliš velký rozdíl mezi napsáním pár slov a naklikáním jich z nějakého seznamu v GUI. Dokonce bych řekl, že je to i pohodlnější, jen si to předtím chce nastudovat pár odstavců.

Věřím, že na to máte. Pokud jste zvládl nainstalovat a nastavit si operační systém, tohle nebude o moc těžší. Pravda, není to pro BFU, ale to vy pravděpodobně nebudete. :D

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 28 Dubna 2007, 18:56:52 »
Právě, že anglicky neumím učil jsem se 7 let rusky :( instaloval jsem v češtině a než se anglicky naučím tak už bude pravděpodobně GUI na světě :D

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 28 Dubna 2007, 20:03:58 »
OK, co že to vlastně potřebujete? Terminál vlevo nahoře? Tak si v domovském adresáři vytvořte podadresář .devilspie, v něm soubor terminal.ds a do něj překopírujte:
Kód: [Vybrat]
(if
  (is (window_class) "Gnome-terminal")
  (geometry "+0+0")
)
Přidejte si do programů při přihlášení (je to v Systém -> Volby -> Sezení) položku devilspie (nezapomeňte jej nainstalovat!) a  - voila!

Jdeme na další. Kde chcete mít ten Liferea?
(Upozorňuji, že víc jak tři - čtyři aplikace nesnesu a odkážu vás na nějakého anglofilního kamaráda ve vašem okolí ;))

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 29 Dubna 2007, 11:07:52 »
paráda chlape funguje :) ještě jestli nevíš jak gnome control center aby se otevíralo maximalizované, protože s tou lifereou to nebude tak jednoduché ;)
Liferea se otevírá správně, ale uvnitř okna musím posouvat příčky.
1) nejsou vidět přidané zdroje ta přepážka na obrázku http://liferea.sourceforge.net/screenshot5.png je tak o více než 1/2 více vlevo.
2) okno se zprávičkami vpravo je malé a musím ho posouvat dolů http://liferea.sourceforge.net/screenshot4.png  na screenshotu to není tak patrné, ale u mě na monitoru je to velikostně 20% nahoře a 80% dole. V kubuntu jsem si to vždy změnil a pak už se to otevíralo pořád stejně :)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 29 Dubna 2007, 11:56:17 »
Budu se na to muset mrknout večer doma, teď nemám žádný počítač s Ubuntu nadosah :(
U toho Liferea by to mohlo být (možná) tím, že jej nastavíš a později vypneš spolu s počítačem. Aplikace se tedy neukončí "standardním" způsobem. Zkus jej nastavit, ukončit (ne jen zavřít okno, Liferea zůstává jako ikonka v system tray) a znovu spustit. Pak už by si měl (snad) pamatovat nastavení okna.

aaaaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 29 Dubna 2007, 14:40:44 »
kdepak je to stejné at' lifereu ukončím standardním nebo nestandardním způsobem :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.