Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: opakovaně "padají" oddíly  (Přečteno 2377 krát)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
opakovaně "padají" oddíly
« kdy: 28 Dubna 2007, 12:59:06 »
Dobrý den, mám velký problém s "padáním" oddílů, a to opakovaně.

Mám jeden fyzický HDD 200 GB rozdělený 30 GB (primární, NTFS), 30 GB (rozšířený, logický, FAT32), 30 GB (rozšířený, logický, NTFS), 30 GB (rozšířený, logický, NTFS), zbytek 80 GB neobsazený. Jako OS mám Windows 2000. A teď co se stalo. Spustil jsem LiveCD Ubuntu (7.04 FF) a v Gnome Partition Editoru jsem nechal těch 80 GB převést na FAT32 a zformátovat. OK, bez problémů. Restartoval jsem do Windows. Viděl jsem další disk 80 GB, OK. Začal jsem na něj kopírovat data (záloha z 30 GB NTFS). Po určité době v průběhu kopírování jsem si chtěl spustit Skype, ale napsalo mi to hlášku, že složka c:/document and settings/..../skype je poškozená. Abych spustil CHKDSK a zkontroloval disk. Ale ten nešel spustit taky - stejná hláška, jen cesta byla k tomuto programu.

Tak jsem kopírování ukončil a dal restart. Ale do Windows už jsem nenabootoval. Spustil jsem tedy LiveCD Ubuntu, že se na to podívám. Přes menu - Places - Počítač jsem se podíval na HDD. Všechny rozšířené oddíly jsou přístupné, i ten nový 80 GB, ale ten primární 30 GB NTFS mi píše: "The folder contents could not be displayed." Chtěl jsem se na to podívat v GPartEd, ale Ubuntu se mi totálně zaseklo při "Searching all devices." Ten 30 GB oddíl byl systémový s Windows a programy.

Tento problém neřeším poprvé. Stalo se mi už několikrát, když jsem dělil disk v GPartEd  a potom na tyto disky kopíroval data, tak mi to psalo hlášky o poškození složek a abych spustil CHKDSK. A po restartu jsem do Windows už nenabootoval a smazal se nějaký oddíl (někdy primární, někdy celý rozšířený (včetně všech logických). Takže jsem to pak musel totálně přeinstalovávat - a obnovovat zálohy. Když jsem dal vytvořit oddíly instalátorem Windows, "drželo to" bez problémů.

Takže závěrem: Proč mi nejde ani spustit GPartEd? Prosím nemohli byste mi poradit, v čem je chyba, případně co dělám špatně? A nejlépe co teďka můžu dělat, jestli mi by šel obnovit ten primární oddíl, abych to nemusel zase celé přeinstalovávat? A ještě jestli v Linuxu neexistuje nějaký program (neljépe LiveCD), které by bylo schopné zazálohovat bootovací oddíl disku (boot sektor, windows, programy) do jediného záložního souboru, aby se to dalo uložit na jiný disk a v případě potřeby celé přehrálo?

Děkuji moc za odpovědi.
« Poslední změna: 11 Července 2009, 22:06:00 od Jan Skořepa »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
\
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2007, 23:27:49 »
Nakonec jsem ten oddíl zformátoval jako FAT32 a nainstaloval na něj nejnutnější z Windows. Napadlo mě, že v Ubuntu při startu z LiveCD bych mohl nakopírovat zálohy Documents and Settings + Program Files + WinNT na ten čerstvě nainstalovaný disk a přepsat to všechno - a ono by to mohlo chodit bez dalších instalací. Ale problém je v tom, že při kopírování mi to píše, že nemám přístup na disk ("you do not have permission to write to this folder"). Mám tedy otázku: Mohli byste mi prosím někdo poradit, jak mám ten disk zpřístupnit, abych na něj mohl kopírovat data ze zálohy? (Je to FAT32, proto mě překvapilo, že to nejde) Díky moc.
« Poslední změna: 22 Listopadu 2007, 17:58:25 od Anna Taliánová »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
\
« Odpověď #2 kdy: 28 Dubna 2007, 23:40:00 »
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD_disku

ZKuste editovat /etc/fstab podle toho návodu a pak dát

sudo umount -a
sudo mount -a
« Poslední změna: 22 Listopadu 2007, 17:59:17 od Anna Taliánová »
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
\
« Odpověď #3 kdy: 29 Dubna 2007, 12:48:22 »
Po nabootování z LiveCD jsem spustil Terminál a vytvořil zálohu:
sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.zaloha

Potom jsem editoval, uložil a ukončil soubor fstab:
sudo nano /etc/fstab

Napsal jsem do Terminálu:
sudo umount -a

Napsalo mi to následující hlášku:
umount: /tmp: device is busy
umount: /dev: device is busy
umount: /var/run: device is busy
umount: /proc/bus/usb: device is busy
umount: tmpfs: not found
umount: /lib/modules/2.6.20-15-generic/volatile: not mounted
umount: /sys: device is busy

Po vypsání sudo mount -a mi to napsalo:
mount: mount point /media/disk does not exist

Zkusil jsem odpojit disk sudo umount /dev/hda1:
umount: /dev/hda1: not mounted

Vytvořil jsem adresář disk:
sudo mkdir /media/disk

Znovu jsem se připojil do souboru fstab a přesvědčil se, že je vše dobře uloženo:
sudo nano /etc/fstab

Zkusil jsem opět odpojit disk:
sudo umount -a

Napsalo mi to:
umount: /tmp: device is busy
umount: /dev: device is busy
umount: /var/run: device is busy
umount: /proc/bus/usb: device is busy
umount: /sys: device is busy

Zkusil jsem připojit disk:
sudo mount -a

Zkusil jsem najet do jednoho adresáře na tom disku, ale zase mi to psalo, že nemám přístup.

Jo ale všiml jsem si, že se to týká koše: (zkoušel jsem něco smazat)
Error while moving items to "/media/disk/.Trash-ubuntu". You do not have permissions to write to this folder.
« Poslední změna: 22 Listopadu 2007, 18:02:55 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.