Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pridani disku do SW RAID(1) [vyřešeno]  (Přečteno 4150 krát)

DevilMuF

• Aktivní člen
  • *
    • MuFí stránky
Pridani disku do SW RAID(1) [vyřešeno]
« kdy: 31 Března 2006, 12:23:57 »
Tak jsem si do servriku poridil 2 disky.
Chci je zapojit do mirroru a pouzivat jako uloziste data. Problem je v tom, ze server jede samozrejme bez x-ek a nejak jsem nenasel ten spravnej navod jak to doplacnout do beziciho systemu. Nejidealnejsi by bylo kdybych si mohl vyvolat dialog na rozdeleni disku co je pri instalaci system prez dpkg-reconfigure (jestli to teda vubec jde a jak se vlastne jmenuje ten spravny balicek). A nebo pak jaky prikazi na to potrebuju (vsude sem narazil jenom na to, ze na tom raidu jede system, ale to ja nepotrebuju).

Ve vysledku chci dosahnout toho aby system si jel na stavajicim disku (ide0:0)
a nove disky (ide1:0 a ide1:1) budou jako raid s jednou partition v /media/data (nebo tak neco)
Ubuntu 16.04 64bit Clevo W230SS

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #1 kdy: 01 Dubna 2006, 12:08:22 »
A pres co to chces delat? Pres mdadm? Tam se mi nikdy nepodarilo, aby to mirrorovalo cely disk, vzdy sla jen partition. Nicmene to neni az tak slozite.

Kód: [Vybrat]
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/hdb1 /dev/hdc1alespon myslim  ze je to takhle
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

DevilMuF

• Aktivní člen
  • *
    • MuFí stránky
« Odpověď #2 kdy: 03 Dubna 2006, 13:52:56 »
tak uz to vypada ze to jede :cool:

postupoval jsem nejak takhle:

sudo fdisk /dev/hdcVytvorit novou primarni partition (1) "n"->"p"->"1"
Zadat typ raid (fd) "t"->"fd"
Zapsat zmeny "w"
Ukoncit "q"

Udelat to same pro /dev/hdd

nyni se to musí restartovat
sudo rebootvytvorime raid (mirror)
sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/hdc1 /dev/hdd1na nove vytvorenem zarizeni /dev/md0 vytvorime partition (ext3 přez cely disk)
sudo mkfs.ext3 /dev/md0vytvoříme přípojný bod
sudo mkdir /media/raid

sudo nano /etc/fstab
#Přidat řádek
/dev/md0 /media/raid ext3 defaults 1 2
a pripojime
sudo mount -astav raidu zjistime prez (i kdyz jsou disky prazdne jeste se to synchronizuje)
cat /proc/mdstatno a to je snad vse. Pokud jsem tam udelal nejakou blbost tak mi to sem napiste, budu rad kdyz si to opravim ;)
Ubuntu 16.04 64bit Clevo W230SS

Jan Novotný

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 23 Srpna 2007, 02:18:49 »
No konecne :) uz mi to funguje :) trochu mi to trvalo, ale uz resynchronizuje... Parada diky moc :) Abych to skloubil i s novou instalaci, s home na jinym poli a s pridanim nejakych partitions do poli to spotrebovalo 9hodin a 11minut, 1,4L vina, 1,5L vody, 2 cinske polevky, 1 klavesnici a 1sklenici(ktera mi plna vina spadla na tu klavesnici a rozflakala se :D ) Necham resynchronizovat a jdu strizlivet spankem :) Jeste jednou mnohokrate Diky... Dobeou
M2N-MX, AMD Sempron 3200+; 1024MB DDR(DUAL);nVidia go 6100(i);2x250GB WD - RAID1;2x80GB WD - RAID1;UBUNTU 7.04 FEISTY

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.