Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Záhada u wifi  (Přečteno 2806 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Záhada u wifi
« kdy: 29 Dubna 2007, 17:54:39 »
Zdravím,

pár slov úvodem - je to už pár dní, co jsem nainstaloval (ano nainstaloval, protože jsem to tak chtěl ;) ) nové Ubuntu 7.04 (místo předchozího). První, co jsem potřeboval rozchodit byl internet přes wifi a to byl kámen úrazu - ovladač na wifi instaluji přes Synaptic (balík bcm***něco). Naštěstí mám i krátký kabílek, kterým se dostanu na internet bez wifi (tj. přes rozhraní eth0). Krom toho jsem taky po dlouhé době zapomněl heslo, takže přišel restart krabičky. Moje blbost, ale co dělat, že :D. Už jsem zapomněl, jaké nastavení jsem tam měl a tak jsem se jal zkoušet všechny možné varianty (především u módu - AP, bridge a spol.). Je to tak, na síťování jsem hroznej, prosím nekamenovat.

PS. - jsem přirozený klikař (jako ve spojení s myší), takže ruční konfiguraci raďte až v nouzi, nicméně i konzoli zvládnu ;).

Nyní popíšu, jak to mám všechno zapojené - vzduchem mi přichází wifi signál z jiného APčka na můj wifi router, no a z toho mám mini kabílek pěkně do další krabičky (je využitá na domácí wifi síť, alespoň to do teď tak fungovalo). Router je stále nastaven jako původně, takže se o něm nebudu rozepisovat. Krabička, do které to jde má název Air Live WL-5460AP od OvisLinku (o nastavení dále). Z této krabičky by signál měl jít dále až do mého notebooku. Zde už jsem si nainstaloval příslušný ovladač (viz ten balíček) a vidím na síť, vidím i intenzitu signálu a šifrování to zvládá také. Dokonce se i připojím, nicméně zde nastává můj podivný (a asi mou blbostí způsobený) problém.

Takže abychom jsme se dostali k jádru problému - jednou mi internet funguje a pak zase ne, už jsem se v tom proštoural tak dalece, že jsem se do toho úplně zamotal a proto píšu vám sem. Teď mám krabičku nastavenou v Repeater módu a zrovna mi ten internet funguje (píšu přes toto připojení). Jenže takhle mi to už jednou fungovalo a po restartu jsem zas viděl jen síť, ale internet ani nic jiného nešel, takže fakt nevím, kde dělám chybu. Tak si říkám, jestli není problém třeba u DHCP serveru (mám ho aktivován na té krabičce, že přiděluje IP adresy, jinak se nepřipojím)...

PS.2: Při minulém mi nesvítila kontrolka Repeater/Bridge mode, a teď ano, takže jsem asi nepoužíval žádný z těchto módů, ale to se mi nějak nezdá...

Vím, že jsem to naspal "trochu" zmatečně, ale rád bych věděl, kde může být ten čert, tedy ta chyba...

Díky, Libor
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Záhada u wifi
« Odpověď #1 kdy: 30 Dubna 2007, 08:00:53 »
No fce repeater funguje predpokladam jako WDS tj. jakoby jako klient se pripoji (ve skutecnosti si pokeca s protejsim AP, ze se bude taky chovat jako AP a rozdeli si ulohy a klienty, celou dobu spolu komunikuji a ridi si pakety v siti) a dal to jako AP poskytuje pro klienty. Bridge mod znamena, ze po navazani spojeni s protilehlym bridgem se prepne do specialniho modu (na nekterych zarizenich dokonce "odpoji" svuj vlastni iface) a co je na jedne strane kabelu je i na druhe strane kabelu vcetne paketu 803.q atd.

Osobne bych vam doporucil nastavit to WLko jako AP, protoze pak se ntb bude chytat jako klient a nebude premyslet v jakem modu (client/wds/ap/bridge) to ma vlastne fungovat. Co se tyce toho, ze to jednou jede a jednou ne - muze to byt zpusobene prave tim, ze obcas "se nenajde" cesta routovani az do vaseho ntb (jinak receno krabicky jsou zblble) - melo by opravdu pomoci nastaveni ovise jako APcka
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Záhada u wifi
« Odpověď #2 kdy: 30 Dubna 2007, 13:18:02 »
Nastavené jako APčko jsem to měl asi dříve (viz ty kontrolky), ale teď tam mám ten Repeater. Vypnul jsem v krabičce DHCP server a funguje to už pořád. Tedy doufám. Zatím to fungovalo i po restartu. S APčkem jsem to nějak nerozchodil, tedy jen jsem se připojil na mou soukromou síť, ale internet vůbec nešel (ani v jednom OS). Myslíte tedy, že se mám stále pokoušet o nastavení "AP"? Jinak díky za vysvětlení. Ještě v tom dost plavu...

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Záhada u wifi
« Odpověď #3 kdy: 06 Května 2007, 21:48:42 »
Tak jsem nakonec dal to AP a funguje to, ale problém mám další a to, že se na síť chytím vždy až na druhý pokus (to, že jsem odstranil heslo, tak tím to asi nebude ;) ). Grr, tyhle wifi sítě mě jednou dostanou...

Hejhula

• Návštěvník
Záhada u wifi
« Odpověď #4 kdy: 07 Května 2007, 11:52:34 »
Také jsem řešil problém s wifi na notebooku, konkrétně BCM4318 na Acer Travelmate 2492. Nepředvídatelně se odpojovala, někdy se připojení povedlo až na několikátý pokus, někdy až po restartu počítače... Pomohlo mi zprovoznění ovladačů z windows přes ndiswraper, postup viz. http://wiki.ubuntu.cz/Wi-Fi/BCM4318. Od té doby mi funguje bez problémů.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Záhada u wifi
« Odpověď #5 kdy: 08 Května 2007, 01:06:51 »
jj, ten návod jsem tam dával myslímže já - je od Vadima ;), v 6.10 tento postup fungoval výborně, jak píšeš, ale ve feistym to nějak nejde, nevím proč. No, používám ten ovladač pro linux (i když já vlastně si nejsem jistý), prostě jsem si stáhl v Synapticu ten balík bcm něco a stáhlo to i firmware a jede to, ale teď to začlo takhle zlobit a štve mě to...

Hejhula

• Návštěvník
Záhada u wifi
« Odpověď #6 kdy: 09 Května 2007, 10:36:44 »
Ve feisty mi to šlape jak hodinky, takže co se ti nedaří? Zasekneš se někde při instalaci, nebo to po ní nejede?

stranger

• Návštěvník
Záhada u wifi
« Odpověď #7 kdy: 09 Května 2007, 23:20:22 »
cez kabel spoj notebook a 5460, 5460 nastav ako klienta, najdi siet, konektni, prepis nazov siete, aplikuj, zmen spojenie notebooku cez eth0 na DHCP a bezproblemovo fungujes. Wifi router ti nie je treba. Ak sa chce spojit s 5460 vzduchom, tak nastav WISP mod a zaskrtni univerzal repeater.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Záhada u wifi
« Odpověď #8 kdy: 21 Května 2007, 22:18:58 »
No, zatím na to nemám čas, ale zkusím. Zatím to praktikuju tak, že nastartuju počítač, nechce se připojit, tak znovu kliknu na síť a hned se připojí. Občas pomůže až druhý pokus. Si říkám, jestli tam není něco s DHCP, ale s tím mi to opravdu nefungovalo, fakt nevím proč.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.