Botanicus: Souhlasim. Nesnasim politiku MalehoMekkeho - ale proti Win jako softu toho az tak moc nemam. Ostatne, kdyby se daly stahnou jejich zdrojaky, tak by z Win komunita mohla udelat docela povedeny system
Nemyslite?
Jasně :-)
Ale jinak neskutečným neštěstím pro Windows a jeho soft jsou ty licence, z čehož mj. vyplývá, že to nikdy nemůže mít žádný balíčkovací systém (-->aktualisace, snadné přechody na další verzi OS, instalace kupy softu aniž by člověk pořád musel bušit do Enteru a potvrzovat jejich pitomé smlouvy...), jinými slovy, správou software žijí v informačním pravěku, což ještě okořenili absolutně netransparentním systémem registrů aby toho nebylo málo...plnohodnotné logy, cron, to tam není, příkazový řádek Win je takový trapný pubertální žertík, pracovat se s tím moc nedá, grafika neoddělitelná od jádra, roury to nemá, hardlinky také ne, pokud vím, nemohu-si další partition připojit třeba jako /data/složka, root (potažmo správce) sice oddělen je, ale reálně to moc použitelné není, bez toho sudo to jaksi není ono, no a ta grafická náhražka, již jsem viděl, z toho bych se zbláznil, krom toho, neuměla zdaleka tolik, co sudo...disk se fragmentuje naprosto šíleně, běhá to pomalu (někteří tvrdí opak, no jde o to, s čím se to srovná, ale oproti třeba zrovna Ubuntu to je pomalé), přístupová práva to nemá pořádně vyřešené, applety to nemá, víc panelů také ne, pokud se něco nedoinstaluje, navíc se to musí tu a tam přeinstalit, jenže po instalaci si tam člověk musí všechno dobastlit, pořád se to musí restartovat, virtuální plochy to nemá (tu a tam nějaký prográmek, který ale mi běhal pomalu no a když spadne, tak je také po srandě), firewall v jádře to nemá, za to virů to má požehnaně, podpora filesystémů mizivá, podpora jiných architektur také, pořádné konsolové ssh také nic, no a pořád to klikání...kde jsou věci jako awk, sed? A tak dále...doufám, že moc nemystifikuji, už jsem je neviděl docela dlouho. Chtěl jsem tím jen ukázat, že samozřejmě, filosofie je velmi dobrý důvod pro Linux, ale i z hlediska kvality, u mne Linux jasně vede. Windows nejsou vymyšlené logicky, Unix vznikal na papíře, dopodrobna, pak se teprv udělal. Některé věci (balíčkovací systém) tam nikdy vzniknout nemůže, z principu to nelze. Jiné věci (přechod na textovou konfiguraci) zase M$ nepřipustí. Jinými slovy - Win by určitě šly upravit do rozumné podoby, ale tak se prostě nestane...no, uvidíme, co přinese Hasta la Vista...J