Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zásek pri instalaci Xubuntu  (Přečteno 5361 krát)

lentile

• Návštěvník
Zásek pri instalaci Xubuntu
« kdy: 05 Května 2007, 17:13:18 »
O Linux jsem se zajimal uz dlouho, byla to pro me zajimava alternativa k az doted pouzivanemu OS (Mrkvosrot :)). Ale porad jsem se nemohl nejak rozhoupat k tomu, abych nejakou distribuci zkusil nainstalovat. Po pomerne opatrnych vypravach do nitra Linuxu skrz ruzne live distribuce jsem podnikl pruzkum a pozeptal jsem se na forech, co by me doporucili za distribuci na starsi pocitac. Mezi spoustou neznamych distribuci se najednou v jednom prispevku objevilo jmeno distra Xubuntu. To uz me neco rikalo, tak jsem se rozhodl si tuto distribuci opatrit s tim, ze se na ni pozdeji mrknu.
   Jenze to by me nemohl potkat clanek na serveru programujte.com. Tam jakysi redaktor nabadal k tomu, ze neni ceho se bat a ze v souvislosti s jeho prechodem z jineho OS na Linux nemel zadny problem.
   Tak jsem se tedy rozhodl, ze ten Linux taky zkusim a zasunul jsem instalacni CD distribuce Xubuntu do CD-ROM. Vybral jsem oddil, ktery jsem si jeste pred zapocetim instalace vytvoril. Nejakym zpusobem jsem nakonfiguroval souborovy system a pomerne uzivatelskym zpusobem jsem zapocal instalaci, az do te doby, nez doslo na kapitolu vybrabi a nainstalovani softwaru. Zde jsem vybral, ze chci stahnout podporu cestiny, ale pote se zacal instalovat nejaky balicek s anglictinou. A instalace se sekla u polozky "configuring language pack en" (nebo nejak tak podobne). Usoudil jsem, ze me nezbyva nic jineho nez pocitac restartovat. Jenze jsem se potreboval podivat jeste na internet. K cemuz jsem si myslel, ze me poslouzi jeste nainstalovatny system (stale Mrkvosrot).
Jenze ouha. Kdyz jsem vyndal instalacni CD s Llinuxem, pocitac se zacal zdrahat. Pise mi: "Insert system disk in drive. Press any key when ready....".
Takze muj dotaz zni: "Jak bych se mohl dostat ke sve dosavadni instanci VVin? Za predpokladu, ze mam na 3. partition jeste data, o ktera bych nerad prisel?"

Predem dekuji
« Poslední změna: 14 Ledna 2008, 02:02:38 od Anna Taliánová »

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
Sek pri instalaci Xubuntu
« Odpověď #1 kdy: 05 Května 2007, 17:41:48 »
Nezapomnel jste v BIOSu vypnout bootovani z CD-ROM? jestli ne, tak se asi nezavedl korektne GRUB, takze je potreba obnoveni zavadece Windows - http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD_Ubuntu
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Května 2007, 18:25:52 »
Dekuji za napad, ale tuto moznost jsem jiz vyzkousel a zda se, ze to nefunguje, protoze pretrvava stale stejny problem... Po napsani prikazu "fixmbr" a vyzve, jestli opravdu chci vytvorit novy zaznam me to napise toto: "Zapis noveho hlavniho spousteciho zaznamu na fyzickou jednotku \Device\Harddisk0\Partition0. Novy hlavni spusteci zaznam byl uspesne zapsan." Napadlo me, jestli by to nemohlo byt tim, ze vytvarim MBR na jinem oddile(partition), nez je instalace VVin. Nevite ?
Jinak jakkoli nastavim bootovani, hazi mi to vyse vypsane hlaseni, pokud tedy nemam bootovatelne CD v CD-ROM mechanice(jinak bych nespustil ani instalacni CD VVin-u).

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 05 Května 2007, 18:43:04 »
A co zkusit znovu nainstalovat GRUB?
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4999
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Května 2007, 19:08:03 »
To jsem nepochopil proc...? Ja bych se chtel dostat zpet do VVIN-u

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #5 kdy: 05 Května 2007, 20:03:31 »
Já si tipnu, že jste s největší pravděpodobností na svém pomalém počítači neodhadl konfiguraci anglického, výchozího jazykového balíku, protože do systému logicky patří tak, jako nejsou ani ve Windows a programech přeložené úplně všechny myslitelné texty do češtiny, a tato konfigrace může chvíli trvat... Pokud jste př tomto úkonu mohl nadále hýbat myší a pracovat s CD (spouštět programy, pracovat s internetem atd.), pak se zřejmě nic nemohlo zaseknout, pouze jste přerušil instalaci dříve, než se nahrál zavaděč. To se pak nesmíte moc divit, při instalaci Windows byste nedopadl jinak.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2007, 20:08:14 »
protože Grub ti umožní je zavést...
A z errorů které popř vypíše se dá něco dozvědět

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Května 2007, 20:12:06 »
GRUB mi umozni zavest VVin-y? Jestli jo, tak je to super zprava! A jaky zavadec tam byl puvodne? To MBR snad neni zavadec, ne?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #8 kdy: 05 Května 2007, 20:26:05 »
MBR je úvodní sektor disku...

Windows defaultně používají NTLoader...
Pokud uděláte celou instalaci Ubuntu znovu, můžete dosáhnout ideálního stavu (budete mít Ubuntu i Windows...)

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #9 kdy: 05 Května 2007, 20:28:17 »
MBR je uvodná časť HDD, kde sa ukladá zavádzač. Windows si tam naláduje svoj, ktorý natiahne Windowsy. Linux si tam hodí svoj, ktorý ti dá na výber čo sa naštartuje. A ten zavádzač v Linuxe sa volá Grub.
Odporúčam znova skúsiť nainštalovať Xubuntu.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 05 Května 2007, 20:39:06 »
jakub.lucky : Tak to by idealni bylo, toho jsem chtel taky puvodne docilit, jenze ja to zkousel instalovat jeste jednou a zaseklo se to v jinem miste.
Tak ja bych navrhnul nasledujici postup: Opravil bych ten zavadec (GRUB) a zkusil bych, jestli pujde spustit VVin-y a pak bych znovu zkusil nainstalovat ty Xubuntu, jenze se obavam tech seku... Ja to tam v tom miste nechal snad 40 min. a nic. Tak co myslite, moh bych to rozbehat? Jen pro doplneni mam alternate CD, kvuli starsimu PC.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #11 kdy: 05 Května 2007, 20:53:48 »
Zkuste napsat váš hardware, ať se malinko zorientuju...
Ale obnova Grubu by neměl být problém, resp Windows by měli naběhnout

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Května 2007, 22:01:06 »
300 Mhz procesor najak AMD K6. A 96 MB RAM. Je to notebook, takze neznam presne podrobnosti, navic jsem si to neporizoval sam.

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #13 kdy: 05 Května 2007, 22:15:57 »
Na to železo môžeš kludne instalovat s LiveCD. A ak robí problemy pri stahovaní, skús vytiahnut kábel od internetu :-)
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 05 Května 2007, 22:24:28 »
Hele, a jak tam nainstaluju ten GRUB, kdyz nemam to LiveCD? Stahovat to pujde tezko, omezuje me FUP.

borek

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 05 Května 2007, 23:26:38 »
Zavadec win se da obnovit pomoci konzole pro zotaveni (je na instalacce win).

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #16 kdy: 05 Května 2007, 23:36:01 »
Citace: lentile
Hele, a jak tam nainstaluju ten GRUB, kdyz nemam to LiveCD? Stahovat to pujde tezko, omezuje me FUP.
Grub umí instalovat i AlternateCD... jen se přiznám že nevím jak...

Citace: vadimo
Na to železo môžeš kludne instalovat s LiveCD. A ak robí problemy pri stahovaní, skús vytiahnut kábel od internetu :-)
To ses malinko  překoukl... té RAMky je 96MB, ne 196... Na tom LiveCD nerozběhneš ani kdybys chtěl...

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 06 Května 2007, 09:57:02 »
No jo, ale jak teda nainstaluju ten GRUB, potreboval bych se tam nejak dostat. Nejde to, ze bych si nekde vypalil samotnej GRUB a nainstaloval ho nejak smostatne, abych nemusel stahovat cele CD?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #18 kdy: 06 Května 2007, 12:19:27 »
Citace: lentile
No jo, ale jak teda nainstaluju ten GRUB, potreboval bych se tam nejak dostat. Nejde to, ze bych si nekde vypalil samotnej GRUB a nainstaloval ho nejak smostatne, abych nemusel stahovat cele CD?
LiveCD vůbec nestahuj, na tvém počítači ho nerozběháš...
jak nainstalovat GRUB z alternateCD nevím, napíše určitě někdo další...

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #19 kdy: 06 Května 2007, 16:44:09 »
Citace: jakub.lucky
Citace: vadimo
To ses malinko  překoukl... té RAMky je 96MB, ne 196... Na tom LiveCD nerozběhneš ani kdybys chtěl...
JJ, más pravdu, instaloval som to tiez cez Alternate, uz spominam. Ale livko mi na tom islo. Tiez som mal 96 RAM
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #20 kdy: 06 Května 2007, 17:29:58 »
Tipnu si, že dané problémy setením, pokud jsou vžd na jiném místě, mohou souviset se špatným CD a nebo čtecí mechanikou. Sám jsem se s tím na svém starším PC setkal, řešením je použít 8 MB obraz CD pro instalaci z internetu, kdy se celý systém a balíky stáhnout, tím se eliminují čtecí problémy na minimum - v podstatě když se načte instalátor, tak je vyhráno.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #21 kdy: 06 Května 2007, 17:37:26 »
Citace: Petr Tomeš
Tipnu si, že dané problémy setením, pokud jsou vžd na jiném místě, mohou souviset se špatným CD a nebo čtecí mechanikou. Sám jsem se s tím na svém starším PC setkal, řešením je použít 8 MB obraz CD pro instalaci z internetu, kdy se celý systém a balíky stáhnout, tím se eliminují čtecí problémy na minimum - v podstatě když se načte instalátor, tak je vyhráno.
Bohužel dotyčný je limitován FUP...

-----------------------------------------------------------------------------
Pokud byste ale sehnal nějakého známého, u kterého byste mohl instalovat z internetu, pak by nebyl problém...

Dalším řešením je použití jiné distribuce, asi něco malého jako je
Damn Small Linux
Puppy Linux apod

lentile

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 07 Května 2007, 15:40:31 »
jakub.lucky : Diky moc za ochotu toto resit, ale do jinych Lin. distribuci se mi nechce, kuli jiz zminene male a ómezene podpore. Momentalne by me spis zajimalo, jak nainstalovat co nejrychleji a nejjednodusseji ten GRUB.
Pls pomozte mi nekdo. Sem odrizlej od internetu a PC vubec.
  Predem diky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.