Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sdílená tiskárna a bezpečnost [vyřešeno]  (Přečteno 1681 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Sdílená tiskárna a bezpečnost [vyřešeno]
« kdy: 06 Května 2007, 14:32:31 »
Zdravím,

je to asi trochu triviální dotaz, ale rád bych si ujasnil pár věcí ohledně tisku na sdílené tiskárně. Má situace je taková, že se mi dynamicky mění IP adresa a já bych chtěl tisknout z počítačů v mém domě. Máme jeden router + jednu krabičku (která vysílá wifi signál pro můj ntb). Tiskárnu už (podle návodu na wiki) vidím i ve WinXP (tam asi postačí nainstalovat ovladače), ale obávám se, že takto mou tiskárnu vidí každý. Šla by tiskárna nějak zaheslovat, aby tam nemohl kdekdo? Popř. jak nastavit konfiguraci? Díky za rady, tohle jsem v Linuxu ještě nedělal.

Ještě bych dodal - když se mi mění IP adresa, jak to udělat, aby i po změně IP ostatní počítače viděly mou tiskárnu?
« Poslední změna: 11 Listopadu 2008, 13:09:24 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Skeletonix

• Host
Sdílená tiskárna a bezpečnost
« Odpověď #1 kdy: 06 Května 2007, 21:06:50 »
to je takový problém zajistit aby se v rámci domácí sítě neměnila adresa ... v DHCP či ipmasq lze nastavit přidělování IP pomocí MAC adres.
« Poslední změna: 11 Listopadu 2008, 13:05:36 od Anna Taliánová »

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Sdílená tiskárna a bezpečnost
« Odpověď #2 kdy: 06 Května 2007, 21:52:45 »
vyřešil jsem to jinak, na můj počítač se dostanu i přes jeho jméno místo IP (tj. http://nazev:631/printers/moje_tiskárna), a IP adresa se může měnit jak chce :D.

Jo a o DHCP mi ani nemluv, krabička mi dělá takovej bordel, že o tom ani nemá cenu mluvit... DHCP neumím nastavit, leda vypnout v krabičce (a o tom to asi nebude, že) a co je to IPSMASH - tenhle termín slyším poprvé. Díky za pochopení.

EDIT: jsem rád, že mi tu ta síť vůbec nějak funguje, protože můj poskytovatel opravdu stojí za ... zlámaný grešle.
« Poslední změna: 11 Listopadu 2008, 13:09:05 od Anna Taliánová »
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.