Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Změna velikosti partitions po instalaci Win i Kubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 5516 krát)

Neo

• Aktivní člen
  • *
Možná to v těch všech návodech je, ale já to nenašel. Je možné změnit velikost partitions kde mám nainstalované WinXP i po tom co jsem nainstaloval Kubuntu? Při instalaci jsem špatně pochopil ten nástroj na změnu velikosti a místo zvětšování jsem ji zmenšil a teď bych ji potřeboval zvětšit. Jde to takto s oběma systémy nebo musím Kubuntu přeinstalovat? Díky
Ubuntu 17.04.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Změna velikosti partitions po instalaci Win i Kubuntu [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 07 Května 2007, 09:30:58 »
Jistě, že to jde. Nabootujte LiveCD a pomocí programu GParted (možná bude označen jako "Editor oddílů pro Gnome", nachází se v Systém→Správa) upravte oddíly.
Před každou operací s oddíly je samozřejmostí záloha dat a u oddílů s filesystemy, které podléhají fragmentaci (ntfs, fat) defragmentace.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 07 Května 2007, 11:25:40 »
Super, tak jsem zazálohoval, defragmentoval našel GParted, ale problem je, že partitions s Win je manší a chci ji zvětšit. Když označim ten řádek s Win tak je aktivní možnost změnit velikost - jde to ale pouze zmenšovat.
Když označim řádek s Kubuntu tak možnost změnit velikost není aktivní. Předpokládám že nejdřív musím zmenšit tu partitions s Kubuntu abych mohl tu s Win zvětšit. Ale jak?
Ubuntu 17.04.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 07 Května 2007, 11:27:47 »
Citace: Neo
Super, tak jsem zazálohoval, defragmentoval našel GParted, ale problem je, že partitions s Win je manší a chci ji zvětšit. Když označim ten řádek s Win tak je aktivní možnost změnit velikost - jde to ale pouze zmenšovat.
Když označim řádek s Kubuntu tak možnost změnit velikost není aktivní. Předpokládám že nejdřív musím zmenšit tu partitions s Kubuntu abych mohl tu s Win zvětšit. Ale jak?
Nepochopil jsem, jak vypadá to rozložení disku, pošlete prosím výpis příkazu "sudo fdisk -l".

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 07 Května 2007, 11:32:32 »
Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40007761920 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4864 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1        1785    14337981    7  HPFS/NTFS
/dev/hda2            1786        4731    23663745   83  Linux
/dev/hda3            4732        4864     1068322+   5  Extended
/dev/hda5            4732        4864     1068291   82  Linux swap / Solaris
Ubuntu 17.04.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 07 Května 2007, 12:07:56 »
tu sa riešil veľmi podobný problém a môžete na ňom vidieť, aké sú limity gparted a úpravy partícií. len chcem upozorniť, že (ak sa nemýlim) windows musí byť na prvej partícii disku.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 07 Května 2007, 12:11:18 »
ak chcete zväčšovať a zmenšovať oddiely ktorýmkoľvek smerom, môžete využiť LVM, osobne som to však nepochopil, tak snáď budete mať väčšie šťastie.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 07 Května 2007, 12:15:09 »
Mám takový neblahý dojem, že GParted neumí zmenšovat oddíl zleva - zapněte GParted a v menu Gparted → Systémy souborů se podívejte jestli je u ext3 povolen přesun. Pokud ano, tak prostě zmenšete linuxový oddíl zleva (pozor nesmí být namountován - pokud bude, bude u něj takový zámeček a je nutno ho odpojit pravým klikem na něj) a potom zvětšete Windows oddíl.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 07 Května 2007, 12:58:26 »
Citace: vojtech.t
Mám takový neblahý dojem, že GParted neumí zmenšovat oddíl zleva - zapněte GParted a v menu Gparted → Systémy souborů se podívejte jestli je u ext3 povolen přesun.
To zní dobře, ale nenašel jsem v nabídce ani menu ani systémy souborů.
Ubuntu 17.04.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 07 Května 2007, 13:09:52 »
Citace: vojtech.t
Mám takový neblahý dojem, že GParted neumí zmenšovat oddíl zleva - zapněte GParted a v menu Gparted → Systémy souborů se podívejte jestli je u ext3 povolen přesun.
To zní dobře, ale nenašel jsem v nabídce ani menu ani systémy souborů.
Pod "menu" jsem měl na mysli lištu s nabídkou v GParted - hned první by tam mělo být GParted → Systém souborů.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 07 Května 2007, 13:13:00 »
To je ten problém, že já tam nic takového nemám. Jak se sem dá vložit obrázek? Pošlu fotku obrazovky.
Ubuntu 17.04.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #11 kdy: 07 Května 2007, 13:20:52 »
To je ten problém, že já tam nic takového nemám. Jak se sem dá vložit obrázek? Pošlu fotku obrazovky.
Někde to tam být musí, asi máš jinou verzi, chce to hledat - je to taková tabulka s filesystemy, kde je napsáno, co s nimi GParted umí dělat.

Obrázek musíte napřed někam umístit a pak sem dát odkaz, přímo obrázky vkládat nejdou.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 07 Května 2007, 13:39:36 »
Tak tabulku jsem našel. Bootoval jsem do Kubuntu a tam je to jinak. Našel jsem ale i CD Ubuntu a teď jsem na Ubuntu a tam ta tabulka je.
Zmenšil jsem Linux, ale šlo to jen zprava - to je asi na nic co?
Ubuntu 17.04.

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 07 Května 2007, 13:52:58 »
Zmenšil jsem Linux, ale šlo to jen zprava - to je asi na nic co?
v odkaze čo som vám dával je napísané, čo to vie a čo nie ako aj možnosti, čo s tým. nie, z ľava to zmenšovať ani zväčšovať nevie.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 07 Května 2007, 14:06:25 »
to dumi: jde to přesouvat? V nabídce je změnit velikost/přesunout, ale pak to nabízí pouze změnu velikosti a přesunutí nějak ne.
V tom odkazu také psali o možnosti kopírovat partitions, ale to jsem také nenašel.
Ubuntu 17.04.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 07 Května 2007, 14:29:07 »
Tak nakonec jsem to udělal takto: zmenšil linux, zkopíroval na vzniklé místo, potom jsem původní linux smazal a na vzniklé místo zvětšil win. V tabulce to vypadá dobře jen už to nějakou dobu aplikuje měny a není patrný žádný pokrok. Jak to má dlouho trvat?
Ubuntu 17.04.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #16 kdy: 07 Května 2007, 14:35:52 »
Tak nakonec jsem to udělal takto: zmenšil linux, zkopíroval na vzniklé místo, potom jsem původní linux smazal a na vzniklé místo zvětšil win. V tabulce to vypadá dobře jen už to nějakou dobu aplikuje měny a není patrný žádný pokrok. Jak to má dlouho trvat?
Záleží na velikosti disku, ale může to trvat i přes hodinu.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 07 Května 2007, 14:41:53 »
Tak to byl hezký pokus, ale na Linux partition to teď ukazuje 366 Mb obsazeno - to tam asi z původního Kubuntu moc nezbylo že?
Tak já jdu znova instalovat. :-(((((
Ubuntu 17.04.

Neo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 07 Května 2007, 14:51:01 »
No vypadá to, že fungovalo vše až na to kopírovat Linux partition - pro tu to tam udělalo místo, ale data skončila v mimoprostoru.
Ubuntu 17.04.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.