Kromě toho jsou tu různé věci typu Puppy, Slax a jánevímco.
Tam by jsi nechtěl rozběhávat kvalitní přehrávání videa - věř mi - a v Puppy už ani omylem.
To už opravdu pak jít cestou Arch a všechno si dopiplat. Ale v tom je ten problém - o tom se tady bavíme dokola, že by bylo potřeba aby to distro běhalo se vším všudy OoB a pokud by bylo něco třeba doinstalovat (nějakou hw podporu), aby to bylo tak jednoduché jako na Win. Aby to vývojář prostě uživateli nabídl alespoň formou nějakých skriptů pro různé GPU - naservíroval - podobně jako výrobci tiskáren. Vlastně by se o to měl také starat ideálně výrobce.
Každý nemá schonosti a možnosti řešit sáhodlouze a složitě dnes základní věc, jako přehrávání videa, zobrazení kamery a tisk. Proto jsem to už dávno vzdal a pochopil jsem, že všechny ty Linuxy pro starý HW jsou jen marketing. Právě proto, že nemají a není mnohdy možné ani rozchodit tu HW akceleraci. Jede to vpohodě jen do té doby, než si pustíš video a nedej Bože v int. prohl.
Na starou mašinu udělám vždy dualboot Win7 a Xubuntu 18.04 (nebotak něco lehčího a celkem solidně vybaveného a ovladatelného) s instrukcemi, že to první je na multimedia a to druhé na banking, kancl, školu.
Protože jsem zvyklý na TV, tak už pár let jedu jako hlavní OS W10 (a jsem z toho taky dost smutný) - v žádném Linuxu s Intel nebo AMD GPU jsem se nikdy nedobabral k tomu, aby rendering videa v prohlížeči byl více, než na 70% kvality toho ve Win. S nVidia proprietálama se dá docílit o něco lepších výsledků, ale zadarmo to taky není.
Nemám tedy vyzkoušené moderní dedikované AMD GPU, pro které jsou speciálně distribuovány proprietály (to se týká několika výkonných herních GPU a tam bychom se mohli dostat s babračkou s HW akcelerací a kodeky na vyšší úroveň jako u nVidia), protože to na sledování videa a kancl práci opravdu nepotřebuji živit, zvláště při dnešních cenách elektřiny ..