...dukladneji jsem poznal zatim jenom dve distra: Ubuntu (na kterem jsem zacinal a byl jsem nadsen) a Debian (ktery pouzivam ted a jsem z nej nadsen jeste vic, nez z Ubuntu)...
Ja jsem zacinal s Debianem jako spravce nekolika serveru, dnes jich mam na starost nekolik desitek, vesmes Debiany a par Gentoo. Gentoo je uzasny system, vykonem a prizpusobitelnosti ma jen malo konkurentu, take system prubeznych aktualizaci (rolling updates) je mi velmi sympaticky. S jeho administraci je ale docela dost prace proti distribucim s binarnimi balicky.
Na desktopu jsem zacal Linux pouzivat asi pred 4 lety, postupne jsem vyzkousel Debian, Mandrake (dnes Mandriva), SUSE, Fedoru, Gentoo, Ubuntu, Arch, nekolik Live dister. Na desktop se mi jako nejvhodnejsi jevi asi Ubuntu, uz kvuli jeho blizke pribuznosti s Debianem. Bohuzel ale nektere veci se v Ubuntu delaji malinko jinak nez v Debianu, nektere balicky se jmenuji trochu jinak, musim tedy v hlave udrzovat nejmene dve verze informaci o postupech instalace, administrace a ovladani zvlast pro Debian a zvlast pro Ubuntu, coz je pro me jako od prirody lenocha trochu nepohodlne. V Ubuntu navic pomerne dlouho zustavaji neopravene nektere bugy, ktere ma Debian davno vyresene. Z tohoto duvodu velmi vazne uvazuji o navratu k Debianu i na desktopu, na jednom notebooku uz jsem prechod provedl, prekvapilo me ze pomerne konzervativni Debian ma velmi dobre vyresenou podporu modernich laptopu.
Beznym uzivatelum na desktop ale budu i nadale doporucovat a instalovat Ubuntu, momentalne mam temer 20 klientu kteri pouzivaji Ubuntu na noteboocich i velkych pocitacich, nikdo zatim neprisel s pozadavkem na zmenu distribuce.