Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Najlepsie distro [vyřešeno]  (Přečteno 29484 krát)

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Najlepsie distro...
« Odpověď #75 kdy: 26 Června 2007, 12:31:57 »
Citace: lukas.svoboda
Pod pojmem "nejlepsi" si kazdy predstavuje neco jineho, tudiz nelze obecne rict, jake distro je nejlepsi.

Nejlepsi distribuce muze znamenat (v zavorce muj nazor):
1/ nejjedodussi na instalaci (Ubuntu)
2/ nejjednodussi na konfiguraci a spravu (Ubuntu, SUSE)
3/ vybavena nejvetsim mnozstvim balicku (Debian, Gentoo)
4/ nejlepe prizpusobitelna (zalezi na uhlu pohledu - LFS, Gentoo)
5/ nejmensi (tuhle oblast moc nesleduji, ae asi DSL?)
6/ nejstabilnejsi, nejspolehlivejsi (Slackware, Debian stable, ruzne enterprise distribuce)
7/ nejbezpecnejsi (*BSD?)
8/ nejrychlejsi (Gentoo?)

podle kazdeho kriteria to muze vyhrat uplne jine distro
Hezky napsáno, těch kritérií by se daly vymyslet ještě desítky, možná i stovky...

Za nejlepší by šlo možná oznait i to, co v průřezu těch nejdůležitějších vlastností splňuje vše velmi dobře či nejlépe. Nebo lze uplatnit jiné hledisko - to, co si vybralo nejvíce lidí a vyhovuje jim to nejlépe. To souvisí s tím dříve napsaným.

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #76 kdy: 26 Června 2007, 12:33:12 »
Jinak k bodu 3: Ubuntu má prakticky srovnatelný počet balíků jako Debian a zřejmě tkaé víc než SUSE, tzn. chybí v té závorce ;)

Pavelp

• Host
Najlepsie distro...
« Odpověď #77 kdy: 26 Června 2007, 12:50:14 »
Citace: Petr Tomeš
Pavelp: Opravdu nechci nikterak snižovat vaše subjektivní dojmy a zkušenosti, ale přeci jen mi to nedá se zeptat: Opravdu je kvůli standardně používanému mc a lilu PCLOS lepší distribuce? V Ubuntu lze používat (snadno a rychle doinstalovat - je to otázkou několika desítek vteřin) obojí. Pokud neinstalujete systém více než třikrát denně, pak mi to opravdu připadá jako takový spíše přehnaný důvod ve stylu hledání hole na psa za každou cenu. :) Na druhou stranu chápu, že vás to potěší, když vám to tak vyhovuje a máte to rovnou a nemusíte se tomu věnovat. Pak jsou zde věci jako množství software, jeho aktuálnost, předvídatelnost a pravidelnost vydávání, délka podpory, dlouhodobě podporovaná vydání, velikost komunity, nějaká historie a tradice...

Pro mně osobně je asi největším zklamáním nepřítomnost GNOME, a proto zvažuji, zda to vůbec zkoušet. Znám velmi dobře oboje prostředí, umím pracovat v každém, ale trochu více se mi líbí a vyhovuje filoofie GNOME. Ubuntu mi nabízí možnost volby instalace oficiálně podporovaných CD/DVD obrazů s GNOME, KDE, XFCE... a možnost je jednoduše přidat jedno vedle druhého, a příp. zase odstranit. Na druhou stranu když chci sledovat situaci a zkouším pravidelně Fedoru, OpenSUSE i Mandrivu coby nejvýznamnější zástupce hlavních proudů, pak určitě budu muset vzoušet brzy během léta i PCLOS, protože je fakt, že nějaký důvod jeho popularita mít musí a nelze uvařit jen tak z vody přes sebelepší marketing, pokud ten produkt není dobrý, jelikož ta možnost volby je ohromná (stovky dalších distribucí, většina za nichdostupná ve více prostředích, ve více prodejných verzích, a to i časových).
Pane Tomesi, spatne si interpretujete, nebo nepozorne ctete co jsem napsal. Napsal jsem, ze moje zminka o lilu a mc v puvodnim prispevku JE subjektivni pocit, a spise usmevna narazka (sto bodou) a ne racionalni hodnoceni. I kdyz prima volba ze dvou zavadecu se mi zda rozumna, pro zacatecnika je mozna nadbytecna. Alespon tak jsem to zamyslel, kdyz jsem to psal i nasledne vysvetloval. A dal uz bych to tema opustil, budete-li tak laskav.

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #78 kdy: 26 Června 2007, 12:57:09 »
Pavelp: No tak v tom případě jsme vaši úsměvnou narážku nepochopil, "sto bodou" jsem za celý život četl až od vás, a to čtu a sleduji intenzivně (musím) kde co, takže se ani necítím nějak moc zanedbanej. :)

Pokud jde o Lilo, asi mi dáte za pravdu, že Grub je pro začátečníka jednodušší na nastavení a může předjeít mnoha nepříjemným problémům.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Najlepsie distro...
« Odpověď #79 kdy: 26 Června 2007, 23:10:32 »
Pod pojmem "nejlepsi" si kazdy predstavuje neco jineho, tudiz nelze obecne rict, jake distro je nejlepsi.

6/ nejstabilnejsi, nejspolehlivejsi (Slackware, Debian stable, ruzne enterprise distribuce)

Hezky napsáno, těch kritérií by se daly vymyslet ještě desítky, možná i stovky...

Za nejlepší by šlo možná oznait i to, co v průřezu těch nejdůležitějších vlastností splňuje vše velmi dobře či nejlépe. Nebo lze uplatnit jiné hledisko - to, co si vybralo nejvíce lidí a vyhovuje jim to nejlépe. To souvisí s tím dříve napsaným.
Mám pocit, že místy bych našel i ideálnější distra, ale je to
3) narážka na příspěvek PT: Ubuntu sem nepatří (nemá podporu více platforem (viz Debian))
5) Existují i extrémně miniaturní věci (např ttylinux) ale je pravda že DSL a Puppy se aspoň dají používat
8) Zde mě napadl Sinux (distribuce P. Trollera)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #80 kdy: 27 Června 2007, 09:17:21 »
Citace: jakub.lucky

Mám pocit, že místy bych našel i ideálnější distra, ale je to
3) narážka na příspěvek PT: Ubuntu sem nepatří (nemá podporu více platforem (viz Debian))
5) Existují i extrémně miniaturní věci (např ttylinux) ale je pravda že DSL a Puppy se aspoň dají používat
8) Zde mě napadl Sinux (distribuce P. Trollera)
Bod tři byl o množství balíků, nikoliv o architekturách. Doporučuji nemotat pojmy s dojmy. Ubuntu podporuje tři nejdůležitější platformy, které používá drtivá většina lidí v drtivé většině případů. Ostatní platformy nejsou pro běžného většinového uživatele vůbec relevantní.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Najlepsie distro...
« Odpověď #81 kdy: 27 Června 2007, 12:19:28 »
Proboha neberte ten muj vypis tak doslova, u kazdeho kriteria jsem uvedl jen mozne kandidaty, samozrejme i na razeni podle techto dilcich kriterii muzeme mit kazdy jiny nazor. To ani nebyl hlavni ucel meho prispevku, spis mi slo o to ukazat, ze nelze urcit jednoznacne nejlepsi distribuci napric vsemi temito (a mnoha dalsimi) parametry!

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #82 kdy: 27 Června 2007, 13:06:44 »
lukas.svoboda: Já vím ;)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Najlepsie distro...
« Odpověď #83 kdy: 27 Června 2007, 22:38:03 »
Proboha neberte ten muj vypis tak doslova, u kazdeho kriteria jsem uvedl jen mozne kandidaty, samozrejme i na razeni podle techto dilcich kriterii muzeme mit kazdy jiny nazor. To ani nebyl hlavni ucel meho prispevku, spis mi slo o to ukazat, ze nelze urcit jednoznacne nejlepsi distribuci napric vsemi temito (a mnoha dalsimi) parametry!
No, některé body mě zarazili, tak jsem chtěl přidat vlastní názor, pravda, trochu nevhodně...
omlouvám se
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

fritzek

• Aktivní člen
  • *
Najlepsie distro...
« Odpověď #84 kdy: 27 Června 2007, 22:57:35 »
Nejlepsi je stejne Debian. Muzeme o tom vest spory, muzeme s tim nesouhlasit, ale to je tak vsechno, co proti tomu muzeme delat:)
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #85 kdy: 27 Června 2007, 23:44:42 »
Citace: fritzek
Nejlepsi je stejne Debian. Muzeme o tom vest spory, muzeme s tim nesouhlasit, ale to je tak vsechno, co proti tomu muzeme delat:)
Tuto poněkud hloupou větu opakují lidé, kteří nejsou schopni konkrétně a věcně argumentovat.

fritzek

• Aktivní člen
  • *
Najlepsie distro...
« Odpověď #86 kdy: 28 Června 2007, 07:50:43 »
Tuto poněkud hloupou větu opakují lidé, kteří nejsou schopni konkrétně a věcně argumentovat.
Ale no tak...trochu nadhledu. Diskuze na tema "nejlepsi distro" je od pocatku odsouzena jen k nekonecnemu vrseni stale stejnych argumentu a faktu. Kazdemu proste vyhovuje neco jineho. Chtel jsem to jenom trochu odlehcit. Jestli jsem te tim urazil, tak se omlouvam. Me zkusenosti s ruznymi distribucemi jsou pramale a tak bych se ani jinak do teto zive diskuze zapojit nemoh a bylo mi to trochu lito. Trosku dukladneji jsem poznal zatim jenom dve distra: Ubuntu(na kterem jsem zacinal a byl jsem nadsen) a Debian(ktery pouzivam ted a jsem z nej nadsen jeste vic, nez z Ubuntu). Nemuzu se dockat, az zase zmenim distribuci:)))
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #87 kdy: 28 Června 2007, 08:48:10 »
Kdybyste napsal jen ten druhý příspěvek, tak bych z něj měl radost. Kvůli tomu prvnímu jsem však byl smutný.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Najlepsie distro...
« Odpověď #88 kdy: 28 Června 2007, 09:41:55 »
Taky přidám svůj názor, ať se diskuse nezastaví :-).

Pro uživatele, který už s linuxem umí, je, podle mého názoru, nejlepší taková distribuce, kterou "si udělá sám" - teď tím nemyslím, že by si přímo vytvořil vlastní distribuci od základu, ale že si "tu původní" upraví podle vlastních potřeb, takže by v jeho úpravě málokdo poznal, co to vlastně za distribuci je...

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Najlepsie distro...
« Odpověď #89 kdy: 28 Června 2007, 10:05:43 »
Ale no tak...trochu nadhledu. Diskuze na tema "nejlepsi distro" je od pocatku odsouzena jen k nekonecnemu vrseni stale stejnych argumentu a faktu. Kazdemu proste vyhovuje neco jineho. Chtel jsem to jenom trochu odlehcit. Jestli jsem te tim urazil, tak se omlouvam. Me zkusenosti s ruznymi distribucemi jsou pramale a tak bych se ani jinak do teto zive diskuze zapojit nemoh a bylo mi to trochu lito. Trosku dukladneji jsem poznal zatim jenom dve distra: Ubuntu(na kterem jsem zacinal a byl jsem nadsen) a Debian(ktery pouzivam ted a jsem z nej nadsen jeste vic, nez z Ubuntu). Nemuzu se dockat, az zase zmenim distribuci:)))
Právě z tohoto pohledu je název "Nejlepší distro" nevhodný. Pod slovem "nejlepší" rozumím vlastnost z objektivního hlediska, co skutečně nejlepší je, ale zde se píší subjektivní názory ve stylu "co považuji za nejlepší distro". Proto by bylo lepší dát této diskuzi tento, nebo podobný název ("moje nejoblíbenější distro", "distro, které mám nejradši", "distro, o kterém si myslím, že je nejlepší" atd.). :)

Mimochodem, já zkoušel tři LiveCD: nejprve Slax, potom Knoppix a nakonec Ubuntu. To mě zaujalo nejvíc, proto jsem si ho nakonec i nainstaloval do počítače (resp. jeho odlehčenou verzi Xubuntu, protože nemám zase tak výkonný stroj). ;)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

LS

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #90 kdy: 28 Června 2007, 11:10:58 »
...dukladneji jsem poznal zatim jenom dve distra: Ubuntu (na kterem jsem zacinal a byl jsem nadsen) a Debian (ktery pouzivam ted a jsem z nej nadsen jeste vic, nez z Ubuntu)...
Ja jsem zacinal s Debianem jako spravce nekolika serveru, dnes jich mam na starost nekolik desitek, vesmes Debiany a par Gentoo. Gentoo je uzasny system, vykonem a prizpusobitelnosti ma jen malo konkurentu, take system prubeznych aktualizaci (rolling updates) je mi velmi sympaticky. S jeho administraci je ale docela dost prace proti distribucim s binarnimi balicky.
Na desktopu jsem zacal Linux pouzivat asi pred 4 lety, postupne jsem vyzkousel Debian, Mandrake (dnes Mandriva), SUSE, Fedoru, Gentoo, Ubuntu, Arch, nekolik Live dister. Na desktop se mi jako nejvhodnejsi jevi asi Ubuntu, uz kvuli jeho blizke pribuznosti s Debianem. Bohuzel ale nektere veci se v Ubuntu delaji malinko jinak nez v Debianu, nektere balicky se jmenuji trochu jinak, musim tedy v hlave udrzovat nejmene dve verze informaci o postupech instalace, administrace a ovladani zvlast pro Debian a zvlast pro Ubuntu, coz je pro me jako od prirody lenocha trochu nepohodlne. V Ubuntu navic pomerne dlouho zustavaji neopravene nektere bugy, ktere ma Debian davno vyresene. Z tohoto duvodu velmi vazne uvazuji o navratu k Debianu i na desktopu, na jednom notebooku uz jsem prechod provedl, prekvapilo me ze pomerne konzervativni Debian ma velmi dobre vyresenou podporu modernich laptopu.

Beznym uzivatelum na desktop ale budu i nadale doporucovat a instalovat Ubuntu, momentalne mam temer 20 klientu kteri pouzivaji Ubuntu na noteboocich i velkych pocitacich, nikdo zatim neprisel s pozadavkem na zmenu distribuce.

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #91 kdy: 28 Června 2007, 13:03:42 »
lukas.svoboda: To mě zaujalo. O jaké chyby se jednalo? Předpokládal jsem, že ustálená větev softwaru bude u Ubuntu stabilnější než v případě Debianu, i když ten asi má také neustále nepřetržité aktualizace, ale zase to negarantuje stabilitu tak, jak to chápu.

LS

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #92 kdy: 28 Června 2007, 15:55:56 »
1/ nekompatibilita fireholu s bash 3.2 - dosud neopraveno, reseni vymysleli uzivatele na launchpadu, upstream verze uz je opravena https://launchpad.net/ubuntu/+source/firehol/+bug/78017
2/ nefunkcnost scanneru Canon (a dalsich) - dosud neopraveno, reseni vymysleli uzivatele na launchpadu https://launchpad.net/ubuntu/+source/sane-backends/+bug/85488
3/ nefuncnost odpojovani usb disku v gnome, nutno odmountovavat prikazem umount z terminalu - dosud neopraveno https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/99538

Vsechny tyto tri chyby byly pritom popsany jeste v dobe testovani feisty, pred jeji stabilizaci. V Edgy byl vsechny tyto veci OK.

Skeletonix

• Host
Najlepsie distro...
« Odpověď #93 kdy: 28 Června 2007, 16:33:02 »
jojo řešení bugů v ubuntu není úlně nej .. co mám zkušenost tak se to vždy přeloží do novější verze a v té stávající se již neopraví (viz třeba ještě na Edgym potíže z gsrteamer a ogg vyřešeno, ale rovnou napsali že až ve Feistym :-( a já chtěl radio v ogg již tehdy   ) ...

...  docela jsem zvažoval přechod na Debian .. ale jednoduchost a aktuálnost Ubuntu mi plně vyhovuje tak snad se ty opravy časem trošku zlepší. Přeci jenom Debian Stable je hodně pozadu :-(. A kdo ví jestli na testingu nebudou stejný potíže jako sem tam s Ubuntu.

.... Mno chce to více lidí do vývoje a třeba by to bylo OK.

Petr Tomeš

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #94 kdy: 28 Června 2007, 17:12:34 »
1/ nekompatibilita fireholu s bash 3.2 - dosud neopraveno, reseni vymysleli uzivatele na launchpadu, upstream verze uz je opravena https://launchpad.net/ubuntu/+source/firehol/+bug/78017
2/ nefunkcnost scanneru Canon (a dalsich) - dosud neopraveno, reseni vymysleli uzivatele na launchpadu https://launchpad.net/ubuntu/+source/sane-backends/+bug/85488
3/ nefuncnost odpojovani usb disku v gnome, nutno odmountovavat prikazem umount z terminalu - dosud neopraveno https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/99538

Vsechny tyto tri chyby byly pritom popsany jeste v dobe testovani feisty, pred jeji stabilizaci. V Edgy byl vsechny tyto veci OK.
Souhlasím s tím, že jde o vážné a nepříjemné problémy a způsob jejich řešení mi nepřijde odpovídající. Na druhou stranu jsou tam tisíce balíků a ty priority někde být musí. Nežijeme v perfektním světě... Zajímalo by mně, zda třeba to, že je stabilní Ubuntu vydáváno na stabilní verzi GNOME plus x.x.1 a podobně u dalších programů, zda to přeci jen nemá pro běžného uživatele větší užitek a stabilitu než nestabilní Debian s rolling updates. JInými slovy pokud v jedné řadě Ubuntu něco funguje, uživatel má jistotu, že to tam bude fungovat pravděpodobně navždycky, kdežto u rolling updates nikdy neví, co přijde, když počítač v krtické chvíli potřebuje. Zajímal by mě Lukášův i názor ostatních.

Možná v dalších dnech konečně zkusím Arch, příp. Debian unstable... Zatím mi ale Ubuntu stále vyhovuje nejvíce, mírou jeho podpory.

LS

• Závislák
Najlepsie distro...
« Odpověď #95 kdy: 28 Června 2007, 18:03:46 »
Co se tyce stability, spolehlivosti, sestavil bych zebricek asi takhle (kdo nesouhlasi, at si to necha pro sebe ;)

1. Debian stable
2. Ubuntu LTS
3. Ubuntu stable
4. Debian testing
5. Ubuntu unstable
6. Debian unstable (nemam osobni zkusenost)
7. Debian experimental (nemam osobni zkusenost - nejedna se o kompletni distro, jen sada repozitaru)

Pozici 3. a 4. bych nekdy dal opacne, jak kdy...

Kazdy si musi vybrat ten svuj kompromis mezi stabilitou, polehlivosti na jedne strane a aktualnosti na strane druhe. Oboje najednou proste nejde, i kdyz by to bylo super.

Me osobne nejvic vyhovuje neco mezi Ubuntu stable a Debian testing, potreboval bych z tech dvou uplacat jedno (pro me) idealni distro ;)

fritzek

• Aktivní člen
  • *
Najlepsie distro...
« Odpověď #96 kdy: 28 Června 2007, 22:36:42 »
Citace: Skeletonix
Přeci jenom Debian Stable je hodně pozadu :-(. A kdo ví jestli na testingu nebudou stejný potíže jako sem tam s Ubuntu.
S tim nemohu souhlasit. Nektere "pochybne" baliky, ktere jsou v ubuntu, se nedostaly jeste ani do testing verze Debianu. Nevim nakolik je toto jejich umisteni opravnene, ci zbytecne, ale proste to tak je. (V posledni dobe jsem chtel napriklad instalovat xserver-xorg-xgl a nejakou sdl knihovnu. Obe byly v repozitarich Ubuntu Feisty, ale v Debianu se nedostaly jeste ani do testingu). Mozna je to ale jen tim, ze Ubuntu zrovna tyto baliky povazuje za dulezitejsi pro sve uzivatele, nez Debian a dela na nich. Mozna jsem rekl nejaky nesmysl, ale na tom, ze v Ubuntu jsou baliky z Debian unstable, trvam.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.