Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak zprovoznit internet  (Přečteno 2607 krát)

mak.dc

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« kdy: 20 Května 2007, 00:26:22 »
Zdravím! S Linuxem jsem právě začal a jako první vyvstal problém s balíčky. Na jejich instalaci potřebuju přístup k internetu. Ten bych teoreticky mohl mít - přes ethernet, který je zapojeny do PCMCIA. Jenže já netuším jestli ten ethernet potřebuje ovladače. A jestli ano, tak ja jej mám nainstalovat? A další otázka: Když už teda budu mít unkční ethernet, jak mám vytvořit připojení k internetu? Díky za odpověď!

PS: Mám Xubuntu a to teprve pár hodin...

truhlik

• Závislák
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #1 kdy: 20 Května 2007, 00:34:57 »
jeste od koho mate pripojeni na internet? pokud mate ethernetovy modem tak by se mela konfigurace modemu provadet v internetovem prohlizeci po napsani ip adresy modemu...urcite k tomu byl naky navod od poskytovatele...
jinak sitova karta pokud je podporovana tak by se mela naistalovat automaticky pokud ne tak to bude asi slozotejsi a bude to chtit vic informaci.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

mak.dc

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #2 kdy: 20 Května 2007, 01:03:54 »
Je to Xircom® RealPort™ CardBus Ethernet 10/100+Modem 56 GlobalACCESS Adapter (RBEM56G-100).
Pripojeni od O2 - ADSL.

mak.dc

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #3 kdy: 20 Května 2007, 10:36:47 »
Me jde o to, ze nevim kde mam sehnat ovladac k te sitovce...

mak.dc

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #5 kdy: 20 Května 2007, 11:13:02 »
zadal jsem sudo ifconfig a napsalo mi to, ze to naky ethernet naslo! tzn. ze to naslo to pcmcia. ted bych jeste potreboval zjistit, jak to pripojeni vytvorit...

mak.dc

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #6 kdy: 20 Května 2007, 11:24:32 »
A ten jak rikam - s Linuxem zacinam, takze mi ty odkaz moc nerikaji....
Pochopil jsem, ze to chce balicek pcmcia-cs, ale jak ho tam mam dostat, kdyz prave kvuli instalaci balicku ten internet zprovoznuji?

ramtin

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #7 kdy: 20 Května 2007, 19:38:51 »
Ahoj, jsem taky začátečník, ale díky připojování modemu ;) jsem již trochu pokročil.

Požadovaný balíček je nejprve třeba stáhnout kdekoliv, kde máš připojení k netu (např. pokud máš funkční Windows)  na nějaké medium (třeba na flešku) např. ze serveru  http://www.packages.ubuntu/ (Dej si pozor, aby jsi vybral balíček pro správnou verzi, např. Feisty a pro správný typ procesoru.)
      U balíčku na zmiňovaném serveru bude též seznam dalších balíčků, které jsou nutné nebo doporučené pro instalaci. Většinou jsou již nainstalované v základní distribuci, ale často taky ne a proto, když už budeš mít otevřený server s balíčky, raději si postahuj i další, jež jsou v seznamu označeny jako nezbytné.
      Potom si otevři Ubuntu a balíček z flešky nainstaluj. Většinou stačí jen poklepat myší na ikonku (balíček s příponou .deb), někdy je instalace trochu složitější (jiné přípony, zip apod.), ale o instalaci viz Wiki Ubuntu.
      Někdy je instalace neúspěšná proto, že chybí ještě další podpůrný balíček. Po neúspěšné instalaci se vypíše jaký.
      Vše lze provádět v grafickém prostředí; příkazová řádka je však samozřejmě elegantnější.

Hodně zdaru a trpělivosti!

mak.dc

• Návštěvník
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #8 kdy: 20 Května 2007, 20:23:35 »
Díky!

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Jak zprovoznit internet
« Odpověď #9 kdy: 20 Května 2007, 20:34:11 »
Nastavení sítí se provádí v
anglické: System->Administration->Networking
české: Systém->Správa->Sítě

nebo si to můžete udělat sám v textovém rozhraní buď pomocí ifconfig nebo pomocí konfiguračního souboru /etc/network/interfaces

Pro začátečníka vřele doporučuji grafické nastavování...
A samozřejmě před tím vším je potřeba mít funkční síťovku.
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.