Viz Slovník spisovné češtiny, coby kodifikační reference pro český jazyk, kde požadovaný význam pro téma není ukotven. ... Rozhodl jsem se tedy používat motiv, protože výraz:
1. odpovídá překladu (podle několika různých slovníků)
2. lépe odpovídá požadovanému významu
3. a používá se v podobných souvislostech - např. umělecká (hudební, výtvarná) díla obsahují motivy (nikoliv témata), které ta díla od sebe navzájem odlišují.
Dává smysl.
Pokud řeknete lidem, kteří se s tím dosud nesetkali (a těch je hodně), aby si zkusili změnit téma pracovního prostředí, tak nebudou chápat, co myslíte. Pokud budou vědět, že budou měnit motiv, pak je to úplně jiná, srozumitelější situace.
Vzhled?
Upřímně řečeno, motiv se mi moc nelíbí, což dokazuje i rychlý průzkum, který jsem právě provedl ve svém okolí. Zkoušel jsem na několik lidí vybafnout otázku jak by souhrně nazvali to, co mění, když změní barvu prostředí, dají jiné pozadí, změní písmo. Pokud nevěděli (nepracují s počítači tak intenzivně, aby pro to měli nějaké pojmenování), dal jsem jim na výběr 3 možnosti: Motiv, Téma, Vzhled a aby je seřadili podle výstižnosti.
Výsledky dopadly dle (mého) očekávání:
Počítačoví geekové (celkem 6) hlasovali pro Téma, potom Vzhled a nakonec Motiv ("Skiny" jsem vyřadil, i když jich bylo víc než ostatních :-)
Lidé, kteří s počítači pracují minimálně a pouze uživatelsky (celkem 4), hlasovali pro Vzhled, Téma a nakonec Motiv.
Argumenty nepočítačových uživatelů proti motivu a tématu byly podobné: asociace s jinými slovy jako "motiv vraždy" nebo "téma hovoru", takže nemusíte být smutný, dostali jsme na *censored* oba.
To, že se dlouhou dobu výraz "téma" používal v GNOME špatně, resp. ne úplně dobře a výstižně, není dobrý argument.
To není jen GNOME (to koneckonců používám spíš okrajově), ale snad všechny projekty, na které jsem narazil, používají témata. I když podle výše uvedeného "průzkumu" navrhuji změnit na vzhled.