Projděte si toto...
Je to tam polopaticky popsané...
http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS
Tohle nebo něco podobného, né přesně tohle, mě už poradil jirihuf. To se provedlo a nic. Ono to řeší nějaké zapisování na ntfs. Ale přeci já mám problém s uživatelským právem a odmítnutím, že tam nesmím zapisovat, protože nejsem vlastníkem složek. Jak jsem zjistil je to root.
Mimochodem k téhle radě, já myslel, že když instaluju ubuntu systém na ntfs, on vytvoří vlastní oddíl ntfs a původní ntfs zmenší a ponechá, žádný jiný systém souborů se na počítači nenachází, tak automaticky podporuje ntfs a nemusím mu doinstalovávat podporu pro zapisování na tento disk. To je přeci volovina. Jestli to takhle funguje, tak je to teda pěkný Kocourkov. Tím odkazem co jste mě poslal, mě dáváte najevo, že za to může Microsoft, protože jeho oddíl NTFS je jiný než ten obecně platný a proto jsou problémy se zápisem??
Takže moje jednoduchá otázka zní, kde je problém ??
.... Buďto nemám patřičná oprávnění, což mě hlásí i systém a mám řešit problém s oprávněním viz vyrianta a) níže, nebo mám řešit problém nekompability systémů NTFS mezi NTFS vytvořeným Linuxem a NTFS vytvořeným Windowsem viz váš odkaz

Taky bych chtěl mít trochu jasno.
a) nemám oprávnění ke složkám, kde je změním?- předpokládám, že ve vlastnostech těch složek, jenže tam nemám opět oprávnění! Vlastníkem je root. Potřebuju se přepnout na roota abych je mohl změnit. Přepnout na roota mě doposud žádným způsobem nešlo. Jen v terminálu příkazem "sudo", ale to platí jen pro terminál. Teďka jsem objevil příkaz alt+F2 a zadat "gksudo" (alternativa sudo pro grafický režim, která mě umožní z grafického prostředí přepnout roota) je to tak

?
A pak můžu ve vlastnostech složek, nebo celého toho oddílu nastavit přístupová práva pro sebe. Jsem doma a ubuntu mám v práci, takže to nemůžu zrovna vyzkoušet. Doma mám na tyhle věci víc času než v práci. Bohužel doma mě ubuntu nejde nainstalovat, nechce rozdělit disk a já mám spousty důležitých dat o které nechci přijít. To jsem tady už taky někde řešil a nedořešil, proč při instalaci u mě doma nenabízí rozdělení disku. Navíc, doma mám okna a šlapou na jedničku, tak nemám důvod takhle riskovat.
Dík za odpověď.