Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Upozorňování na narozeniny [vyřešeno]  (Přečteno 7670 krát)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Upozorňování na narozeniny [vyřešeno]
« kdy: 08 Června 2007, 08:52:04 »
Dobrý den,

nevíte prosím Vás někdo o nějaké aplikaci, která by se spouštěla na pozadí a upozorňovala mě na narozeniny/svátky lidí, co mám v adresáři (případně i na nějaké události). Aby to bylo jednoduché a pamatovalo si to i další rok, abych to tam nemusel vkládat opakovaně, a třeba aby to upozorňovalo i několik dní předem.

Díky moc za odpovědi.
« Poslední změna: 11 Července 2009, 21:44:50 od Jan Skořepa »
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vojtin

• Host
Upozorňování na narozeniny
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2007, 09:45:50 »
no nastav si v evolution narozeniny a dej opakovat každý rok třeba dva dny předem, to jde ne?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2007, 09:53:04 »
Já nepoužívám Evolution, ale Thunderbird. A Evolution neznám (vím, že je to primárně poštovní program), ale myslím, že místo tohoto nespecializovaného (nevím jak paměťově náročného) programu by byl maličký nenáročný speciální prográmek vhodnější.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2007, 10:01:06 »
Na to by se dal napsat jednoduchý prográmek - načte datum, porovná ho s nějakým seznamem a když tam bude, tak vyhodí varování a když ne, tak se zavře.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2007, 10:05:41 »
No to by bylo ideální. A prosím Vás, existuje něco takového v Ubuntu? (Ze školy znám jen Basic a Pascal, tak něco podobného. Případně jednoduchého, abych se to snadno a rychle naučil.)

Luban

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2007, 10:24:34 »
Používáte s Thunderbirdem kalendář Lightning? Doporučuji vyzkoušet.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #6 kdy: 08 Června 2007, 10:37:36 »
Nepoužívám, o Lightning slyším poprvé. Vím o kalendáři v Mozille (Sunbird), ale to bylo pod Windows. Zkusím se po tom Lightningu podívat a vyzkoušet - díky za tip. Ale uvítám i další jiné tipy a zkušenosti.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 08 Června 2007, 10:45:05 »
Našel jsem něco zajímavého - balík birthday
Citace
Display information about pending events on login
Given a list of the dates of various different events, works out and
displays a list of those which will come up in the next couple of
weeks. This was originally designed for birthdays, but can equally be
used for reminders about yearly events, or for a running diary.

Note that if you want to use vcf2birthday script you will need perl.

Luban

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Června 2007, 10:49:45 »
Lightning je rozšíření pro Thunderbird (i Firefox), je lokalizovaný do češtiny a lze je synchronizovat s google calendar
Více informací o rozšíření zde
http://www.mozilla.org/projects/calendar/lightning/
Na fóru czilla
http://forum.czilla.cz/viewforum.php?f=24

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #9 kdy: 08 Června 2007, 10:56:24 »
Citace: vojtech.t
Našel jsem něco zajímavého - balík birthday
Citace
Display information about pending events on login
Given a list of the dates of various different events, works out and
displays a list of those which will come up in the next couple of
weeks. This was originally designed for birthdays, but can equally be
used for reminders about yearly events, or for a running diary.

Note that if you want to use vcf2birthday script you will need perl.
Děkuju za odkaz. Tohleto mi vylezlo taky, když jsem hledal v Synapticu. Ale nějak moc mě to nezaujalo, ovládání mi připadalo jiné, než co jsem očekával. No zkusím se tím ještě prokousat, každopádně děkuju.

Citace: Luban
Lightning je rozšíření pro Thunderbird (i Firefox), je lokalizovaný do češtiny a lze je synchronizovat s google calendar
Více informací o rozšíření zde
http://www.mozilla.org/projects/calendar/lightning/
Na fóru czilla
http://forum.czilla.cz/viewforum.php?f=24
Děkuju moc za vysvětlení, určitě to co nejdřív vyzkouším. (Takže mám dojem, že "Slunečního ptáka" předělali na "blesk".)

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 08 Června 2007, 11:01:26 »
Sunbird jako samostatná aplikace existuje pořád, Lightning je pouze rozšíření.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 08 Června 2007, 11:02:37 »
Ahááá, rozumím. Pardon, neuvědomil jsem si to, že mluvíte o rozšíření.

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 08 Června 2007, 11:04:26 »
Prihreju si vlastni polivcicku. :-) Kdysi jsem takovej programek udelal v Perlu. Byl to jeden z mych prvnich programu, takze se prosim moc neohlizejte na to, jak je to napsane. Jmenuje se to revolucne Svatky a slouzi k vypisovani ruznych jubilei. Je to program do konzoly, takze necekejte zadne graficke uzivatelske rozhrani. Stahnout si jej muzete tady. Bohuzel k programu nejsou zadne WWW stranky, nejak me nenapadlo, ze by to pouzival i nekdo jiny. Tak snad prominete nize uvedeny strucny popis.

Priklad pouziti:
Kód: [Vybrat]
$ ./svatky.pl

Dnes je pátek 8. června 2007:
Svátek má Medard

Zitra:
Svátek má Stanislava

$ ./svatky.pl -d 3

Dnes je pátek 8. června 2007:
Svátek má Medard

Zitra:
Svátek má Stanislava

Pozitri:
Svátek má Gita

karel@stazka:~/devel/perl/svatky$
Skript standardne cte data ze souboru svatky.dat (tam jsou ulozeny svatky), pak ze souboru "~/.svatky" (pokud existuje) a pak ze souboru predanych jako parametry. Struktura datovych souboru je lehce inspirovana crontabem, umoznuje nastavit den v tydnu, den, mesic, rok a pak vypisovany text.

Kód: [Vybrat]
$ head svatky.dat
# Den_v_tydnu Den Mesic Rok Zprava
# jako univerzalni znak lze pouzit *
# Priklad:
# Pa 13 * * Bude patek trinacteho

* 1 1 * Nový rok
* 1 1 * Státní svátek - Den obnovy samostatného českého státu
* 2 1 * Svátek má Karina
* 3 1 * Svátek má Radmila
* 4 1 * Svátek má Diana
Vami pozadovana jubilea doporucuji vlozit do souboru "~/.svatky". Ja driv spoustel skript po otevreni konzoly, ale ted to mam udelane tak, ze se mi kazde rano v crontabu posle vystup skriptu emailem na emailovy alias meho mobilu, takze svatky dostanu kazde rano v devet formou SMS. :-) Jen doporucuji jeste predtim prohnat vystup nejakym skriptem na odstraneni diakritiky.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #13 kdy: 08 Června 2007, 11:09:56 »
Jé, tak to je super, děkuju moc. Dnes nebo zítra to vyzkouším. I když bych radši nějakou grafickou aplikaci, aspoň to nebude tolik brát paměti. Každopádně vřelé díky.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #14 kdy: 08 Června 2007, 21:05:31 »
Citace: Luban
Sunbird jako samostatná aplikace existuje pořád, Lightning je pouze rozšíření.
Tak Lightning jsem si nainstaloval, ale moc mě to nenadchlo - fakt hodně podobné jako Sunbird. Takže jsem se ho zase zbavil.

Citace: kkaarreell
Prihreju si vlastni polivcicku. :-) Kdysi jsem takovej programek udelal v Perlu. Byl to jeden z mych prvnich programu, takze se prosim moc neohlizejte na to, jak je to napsane. Jmenuje se to revolucne Svatky a slouzi k vypisovani ruznych jubilei. Je to program do konzoly, takze necekejte zadne graficke uzivatelske rozhrani. Stahnout si jej muzete tady. Bohuzel k programu nejsou zadne WWW stranky, nejak me nenapadlo, ze by to pouzival i nekdo jiny. Tak snad prominete nize uvedeny strucny popis.
Skript standardne cte data ze souboru svatky.dat (tam jsou ulozeny svatky), pak ze souboru "~/.svatky" (pokud existuje) a pak ze souboru predanych jako parametry. Struktura datovych souboru je lehce inspirovana crontabem, umoznuje nastavit den v tydnu, den, mesic, rok a pak vypisovany text.
Vami pozadovana jubilea doporucuji vlozit do souboru "~/.svatky". Ja driv spoustel skript po otevreni konzoly, ale ted to mam udelane tak, ze se mi kazde rano v crontabu posle vystup skriptu emailem na emailovy alias meho mobilu, takze svatky dostanu kazde rano v devet formou SMS. :-) Jen doporucuji jeste predtim prohnat vystup nejakym skriptem na odstraneni diakritiky.
Prográmek jsem spustil, vypadá to zajímavě, ještě o něm budu uvažovat.

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 09 Června 2007, 00:47:02 »
Citace: albi
Tak Lightning jsem si nainstaloval, ale moc mě to nenadchlo - fakt hodně podobné jako Sunbird. Takže jsem se ho zase zbavil.
V podstatě by měly být stejné. Rozdíl je jen v tom, že sunbird je samostatná aplikace. Myslel jsem, že když používáte thunderbird, oceníte integrované řešení :). Navíc pomocí vzdálených kalendářů a synchronizace můžete mít kalendář dostupný kdekoli.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #16 kdy: 09 Června 2007, 05:53:44 »
Přišlo mi složité zadávání údajů - vyplňovat u každého nejen jméno a datum narození, ale i další údaje a něco zaškrtávat, to se mi moc nezdálo. Ale našel jsem pod Thunderbird rozšíření Birthday Reminder, které spolupracuje s adresářem a daty v něm - to se mi zdá jako lepší řešení. Přesto díky za snahu. :)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #17 kdy: 26 Června 2007, 10:40:30 »
No, na základě těchto příspěvků a mojí (asi) neschopnosti ;) jsem si udělal vlastní skript "Svátky" (to jméno je jen dočasné ;) ), protože jsem jednoduše nenašel nic, co by plně vyhovovalo mým potřebám, taky jsem trochu chtěl proniknout do bashe (zjistil jsem, že je opravdu hodně podobný programovacím jazykům). Bash jsem zvolil kvůli malé náročnosti, kdy se mi nechtělo nic kompilovat apod., navíc se v programování tolik zatím nevyznám.

Můj skript funguje tak že se do (v současné verzi, plánuji to udělat lépe, alespoň v jiném souboru) souboru s kódem vkládají různé narozeniny, svátky apod., stačí 3 údaje - datum v roce (opakuje se vždy ročně), jméno a typ výročí (jestli se jedná o svátek apod.). Skript po spuštění pak v příslušném dni (a den předem) informuje v grafickém okně, kdo má nějaký svátek, narozeniny apod. (pro každé výročí v novém okně) K vykreslování okna používám Zenity, který je standardně obsažen v Ubuntu. Nejlepší je asi si ten skript dát do programů při spuštění sezení (relace) a ten se potom spustí při každém přihlášení.

Kód možná není optimální a zadávání také moc ne, ale svůj účel to plní. Mě plně vyhovuje. Jestli tu bude mít někdo zájem, můžu ho i publikovat. Ještě uvažuji, že bych ho převedl do Pythonu, ale ten zatím neumím ;).

Otázka navíc - myslíte, že je na to bash skutečně vhodný? Mě přišel docela dobrý a k účelu, který skript plní, i dostatečně rychlý.
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #18 kdy: 26 Června 2007, 10:44:54 »
Mohl byste prosím ten skript sem napsat? :) Díky.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #19 kdy: 26 Června 2007, 10:47:53 »
Večer určitě, mám ho doma na počítači. Upozorňuju, že jsem ho zatím nijak neodlaďoval a přidávání výročí je mírně složité, ale pokud zkopírujete vždy celý kód mezi mezerami (což ale bude popsáno), funguje to.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #20 kdy: 26 Června 2007, 10:49:34 »
Děkuju, už se těším. :)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #21 kdy: 26 Června 2007, 11:31:57 »
Začínám uvažovat, že bych to propojil i s Google kalendářem, když ten kalendář může být jako xml apod., ale zatím nevím, jestli to půjde. Důvody:

1. nevím, jak přistupovat k souboru na síti
2. pracovat s xml apod zatím moc neumím, ale RSS jsem už pochopil, spíš jde o to, jak k tomu přistupovat z bashe (popř. pythonu aj.)
3. problém s publikováním, aby byl soubor z netu čitelný, musí být publikovaný, což asi nechceme ;)
Edit k bodu 3: problém částečně řeší soukromá adresa, která se dá získat v nastavení ;)
Pokud bude zájem, třeba se o to do budoucna pokusím...

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #22 kdy: 26 Června 2007, 21:28:48 »
Tak jsem konečně udělal stránky a zprovoznil ten program, či spíše skript, aby se to dalo aspoň nějak použít. Domovské stránky najdete zde: http://meninym.mechenice.net/ . Skript jsem nekonvenčně přejmenoval na Meninym, neptejte se proč ;). Jelikož jsem ale při psaní tohoto příspěvku měl menší problémy s mým serverem (asi jim spadl server, což je tedy vyjímka, ale co nadělám), tak sem dávám ještě odkaz na můj jabber disk: http://disk.jabbim.cz/liborse@jabber.cz/meninym.sh . Ještě dodám, že ve vlastnostech toho souboru je nutné nastavit, aby se dal spouštět jako program (v Ubuntu "Povolit spouštění souboru jako programu" v záložce "Oprávnění").

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 26 Června 2007, 23:49:10 »
Ja driv spoustel skript po otevreni konzoly, ale ted to mam udelane tak, ze se mi kazde rano v crontabu posle vystup skriptu emailem na emailovy alias meho mobilu, takze svatky dostanu kazde rano v devet formou SMS. :-) Jen doporucuji jeste predtim prohnat vystup nejakym skriptem na odstraneni diakritiky.
Toto posilani emailu formou SMS u t-mobilu, asi nejde, vidte? :-(
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

Pjootr

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 27 Června 2007, 08:25:20 »
Citace: XomboX
Ja driv spoustel skript po otevreni konzoly, ale ted to mam udelane tak, ze se mi kazde rano v crontabu posle vystup skriptu emailem na emailovy alias meho mobilu, takze svatky dostanu kazde rano v devet formou SMS. :-) Jen doporucuji jeste predtim prohnat vystup nejakym skriptem na odstraneni diakritiky.
Toto posilani emailu formou SMS u t-mobilu, asi nejde, vidte? :-(
Mno po registraci na T-zones a po aktivaci služby MobilBox Easy (ta je zdarma), by to teoreticky mohlo fungovat .... ale T-mobile uz nejaky ten patek  nepozivam
Core2Duo E8400 3,0@3,00GHz/2048+2048+1024+1024 RAM/GeForce 430/LinuxMint 12 64bit
Nepřejte si znát můj inteligentní kvo kvo kvo kvo kvocient ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.