Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tvorba serveru  (Přečteno 11122 krát)

jedowatej.kapr

• Návštěvník
Tvorba serveru
« kdy: 15 Června 2007, 00:12:40 »
Dobrý den,

chci si vytvořit ze svého PC malý soukromý server na kterém budu provozovat file hosting. Zatím to dělám jen tak, že jsem si nainstaloval do Windows prográmek WAMP a na něj mám přesměrovanou doménu.

Chci to tedy udělat víc profesionálnější a z PC udělat server. Co se týče Linuxu jsou skoro úplný začátečník takže by se mi pro začátek hodilo něco jednoduššího. Rozhodl jsem se takto, protože si nechci zakupovat Windows Server.

Mohl by mi někdo poradit co by pro mne bylo nejvhodnější?

Za všechny rady děkuji ;-)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Tvorba serveru
« Odpověď #1 kdy: 15 Června 2007, 11:35:14 »
Server na Linuxu není nějak extra těžký, pokud si nebudete moc vymýšlet.
Jde jen o to dobře některé věci nastavit, především kvůli bezpečnosti...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

jedowatej.kapr

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #2 kdy: 15 Června 2007, 12:26:55 »
Nainstaloval jsem si Ubuntu, je to vhodné? Znám akorát základy ovládání..  demo skriptu, který chci na serveru rozchodit můžete vidět zde http://shareshop.cz/upload/

Děkuji za radu ;-)

// Ještě dodám, že IP mám veřejnou.

Pavelp

• Host
Tvorba serveru
« Odpověď #3 kdy: 15 Června 2007, 13:22:58 »
Jde to i zpusobem zvanym "pruzkum bojem". Nainstalujete a ucite se za pochodu. Obcas neco nejde, obcas neco pokanhate, ale pokud mate chut a vuli se ucit, urcite se to povede. Nektere napady jsou i tu na foru. Zakladni nastaveni hlavnich serverovych programu je i na ubuntu wiki. Jestli mate verejnou IP, bude rozumne pouzit nejaky _FUNKCNI_ firewall.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Tvorba serveru
« Odpověď #4 kdy: 15 Června 2007, 13:44:30 »
Je dobré umět v konzoli, protože cpát Xka na server je
1) zbytečná ztráta výkonu
2) Bezpečnostní díra
3) Škoda, protože naučit se detailně pracovat v konzoli se hodí...

jedowatej.kapr

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #5 kdy: 15 Června 2007, 19:55:13 »
OK, bližší popis či odkaz na srozumitelný návod by nebyl? Díky moc

Pavelp

• Host
Tvorba serveru
« Odpověď #6 kdy: 15 Června 2007, 20:19:24 »
Navod .... Proste nainstalujete a spravne zkonfigurujete programy, ktere potrebujete, aby na serveru bezely. Nejaky navod typu "Server na Ubuntu - snadno a rychle" asi jeste nikdo nenapsal. Vlastne napsal, tusim Lukas Svoboda.

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
Tvorba serveru
« Odpověď #7 kdy: 15 Června 2007, 20:37:43 »
když jsem zvládnul web (LAMP) mail a print server já, tka to kurňa fakt zvládne každej.....
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

webbot

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #8 kdy: 16 Června 2007, 13:00:46 »
Napr. http://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_etch , najdes tam i plno jinych rad

jedowatej.kapr

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #9 kdy: 16 Června 2007, 15:05:43 »
Ale to neni na Ubuntu ne?

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
Tvorba serveru
« Odpověď #10 kdy: 16 Června 2007, 16:36:12 »
jedowatej.kapr: To je úplně jedno ne?
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

jedowatej.kapr

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #11 kdy: 16 Června 2007, 21:23:06 »
Takže mám vyměnit Ubuntu za Debian?

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Tvorba serveru
« Odpověď #12 kdy: 16 Června 2007, 22:19:49 »
Tady se nic nemusí měnit... návody na Debian jsou (většinou) totožné s návody na Ubuntu... a aplikace v konzoli jsou vždy stejné, i kdyby jste měl třeba ABCinux... ;)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

jedowatej.kapr

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #13 kdy: 18 Června 2007, 17:58:36 »
A co pro mě bude nezbytné? Stačá DNS server, SQL database a File server? Nebo musím i ten Web server?

PS: Dělám File hosting (upload/download)

Díky

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Tvorba serveru
« Odpověď #14 kdy: 18 Června 2007, 19:40:01 »
Perfect setup je i pro Ubuntu(Stačí se po tom serveru porozhlédnout) ale POZOR, jde o nastavení pro ISPConfig, což je grafický ovládací systém pro server (nedávno jsem ten bastl testoval)

V praxi je lepší si to udělat sám (chce to trochu odhodlání a času, ale dost se toho přitom naučíte), nebo najít lepší návod (třeba na wiki.ubuntu.com) protože tenhle vám tam dává i věci, které vesměs asi potřebovat nebudete...

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Tvorba serveru
« Odpověď #15 kdy: 18 Června 2007, 21:10:05 »
Citace: jedowatej.kapr
A co pro mě bude nezbytné? Stačá DNS server, SQL database a File server? Nebo musím i ten Web server?

PS: Dělám File hosting (upload/download)

Díky
Jde o to, jak si představujete že bude ten upload/download vypadat. Jestli tam chcete mít webovou stránku, FTP nebo něco jiného.

Pavel Půlpán

Tvorba serveru
« Odpověď #16 kdy: 19 Června 2007, 22:48:31 »
Podle toho ukazkovyho skriptu to vypada na webovy rozhrani... tudiz to asi bude chtit i HTTP server.

rostex

• Návštěvník
Tvorba serveru
« Odpověď #17 kdy: 20 Června 2007, 19:39:46 »
Nekde jsem cetl, ze nejvetsi ztrata casu a iluzi jsou linuxova fora.

Obdivuji vsechny, kteri uz narozdil ode mne zvladli linux.  Vsechna cest, opravdu!!!

Pritom vsem ovsem pohrdam idioty, kteri prasiii forum urcene zacatecnikum.
 Je tak tezke precist dotaz "chci mit doma pod stolem webovy server, co mam delat" a misto nejakych vecnych rad se zacnou snaset snuzky blabolu typu, kdyz si zacatecnik tak bla bla bla, nebo zacal bych tak ci onak a zase bla bla bla atd atd.

Je to tak tezke pochopit prosty dotaz a bud to odpovedet vecne nebo nechat sve chore EGO na uzde a proste se nevyjadrovat i za cenu ze me  hluche "blitky" tady nezazni?

Preci kdyz se zeptam: mam chut udelat si babovku, co mam delat? Je tak tezke byt zticha a "cenne rady" typu"
Kdyz nejsi cukrar, tak to radeji nedelej.
Nejdriv bych si rozmyslel jakou babovku a co s ni budu delat.
Jaka to ma byt babovka.
K cemu ti ta babovka bude.
Na co babovku, neni lepsi knedlik.
Ma to byt kakaova nebo vanilkova.
Jak ji chces delat tu babovku, na rozni, nebo v kastrolu.
Na co ti bude babovka.
Tu babovku budes chtit jist.
Musi to byt opravdu babovka.
Sice nevim jak se babovka dela, ale dal bych si velky a mimoradne durazny pozor na vazeni a kontrolu prevazovani mnozstvi vsech ingredienci.

Proste keci, keci, keci a zase humus a hnuj.

Atd atd atd

Neni lepsi proste rovnou zacit, at se ten zacatecnik nejake te babovky rovnou konecne naji? Myslim, ze radost mu udela proste prvni babovka a ta mu doda chut resit na pristim peceni jestli bude makova nebo kakaova. Proboha s takovou kazdy hodi flintu do zita a na nejake peceni se radeji na cas vy...e s prominutim, nez na tohle tady zapomene.

Co takhle vem si dva hrnky, hladke mouky, deci oleje, deci cukru (kdyz nemas moucku, nevadi - akurat do dobre promichej nez se rozpusti) pak vem maslo, zamichej to tak a tak, dej to do nejake formy, kdyz nemas formu vem kastrol, do stredu poloz hrnek a cele to tou smesi oblej - neboj ten hrnek nepraskne atd atd. At ta babovka dopadne katastrofalne, bude to preci jen babovka a o to asi zacatecnikovi jde.

Nebo jsem blbec ja? A vsechny ty co uceni z nebe nespadly zajima jaka to bude babovka, kolik s presnosti na desetiny gramu tam ma byt jake mouky?

Pojdme uz pect nebo hrat bobra mlceni.  jo a sorac ze tohle je jeden z dalsich blitku a blijancu, ktere jsou uplne mimo

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Tvorba serveru
« Odpověď #18 kdy: 20 Června 2007, 20:32:50 »
rostex: Chápu vaše rozhořčení, ale nemůžu s vámi úplně souhlasit.
Srovnání s bábovkou není přesné, pokud je jedlík vybíravý a přesně vyžaduje vanilkovou bábovku a čokoládovou polevou.
My pochopitelně nevíme, jaké chutě jedlík má a snažíme se mu primárně vyjít vstříc dotazy, na co by měl chuť předtím, než mu poradíme jak to péct (přiznejme si že péct vanilkovou a čokoládovou bábovku, to je rozdíl už v těstě.)

Poradit mu hned, ať nainstaluje Lighthttpd, PureFTPd, Firebird a PowerDNS, tak si to v bláhovém vědomí, že víme co chce nainstaluje, aby zjistil, že je mu půlka věcí na nic a druhá půlka nevyhovuje tomu co potřebuje

To je můj názor, za kterým si stojím

P.S. výjimečně promíjím offtopic (pokud chcete pokračovat v diskuzi, založte prosím téma v Obecné Diskuzi)

Pavelp

• Host
Tvorba serveru
« Odpověď #19 kdy: 20 Června 2007, 21:03:19 »
rostex: Nic Vam nebrani zacit relevantne radit. Nicmene si neodpustim poznamku. Puvodni tazatel evidentne o Unixu nevi ani zblo a chce stavet server. Naucit ho to VSECHNO, co k tomu potrebuje tady na foru _neni_mozne_ a nehodlam diskutovat o tom proc. Na VSECHNY  potrebne programy existuji spousty dokumentaci na siti. Takze mily chlapec prestane gamesit a pusti se do studia, Ze mu tady nekdo poda instantni babovku v prasku, kterou jen zalije vodou a da pect, to tedy nepoda. Mimochodem, urcite by ji, pri soucasnem stupni jeho znalosti, spalil na uhel.

PS. prosim moderatora o shovivavost, to se nedalo vydrzet.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.