Tak to neporadím, myslel jsem, že Office 2007 máte taky. Ani pořádně nevím, co je DOCX za formát, jestli chce MS takhle bránit svůj monopol zaváděním nestandardních a nových formátů.
A PDF zase hned tak nějaký editor neotevře, aby je mohl editovat.
Tak přesvědčit lidi, aby to ukládali v ODT. 
P.S.: Zdravím Univerzitu, taky jsem tam v minulém století studoval. 
DOCX je nový formát MS založený na XML a MS se ho právě snaží prosadit jako standard. Osobně doufám, že se jim to nepodaří, ale finanční mašinérie MS to zřejmě zvládne.
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně této offisácké koncovky docx s MS Office 2007.
Mám několik souborů s touto koncovkou, kterou OpenOffice zatím nepodporuje, nemůžu se tedy do nich dostat. Nevíte jak na tom jsou OpenOffice a zda v blízké budoucnosti budou schopny tuto koncovku rozlousknout?
Co se týká podpory v OpenOffice.org, tak se na ní usilovně pracuje. Zatím existuje rozšíření pro OpenOffice.org Novell edition, ale moc funkční mi to nepřipadalo.
Pokud chtějí tvoji spolužáci komunikovat se světem, tak bych jim na tvém místě doporučil použití standardních formátů jako ODF (Pokud přímo nechtějí používat OOo, tak pro MS Office 2003 existuje funkční plugin pro ukládání do ODF od SUNu a pro MS Office 2007 je plugin sponzorovaný přímo Microsoftem), nebo pokud není dokumenty nutné dále upravovat, tak PDF.