Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu Server - DNS  (Přečteno 2688 krát)

easidor

• Návštěvník
Ubuntu Server - DNS
« kdy: 20 Července 2007, 15:10:03 »
ahoj chtěl bych se zeptat co delam spatne v nastavení DNS serveru....
nainstaloval jsem si server LAMP, vsechno mi funguje jak ma (alespon se tak tvari :)) az na DNS.... pokusim se nastinit problem... na serveru mi bezi BIND9 (daemon named bezi), ze serveru pingnu ostatni servery jak pomoci IP adresy tak pomoci jmena (www.neco.xx)...  to by znamenalo ze DNS bezi nebo ne?
na klientske stanici v siti pingnu bez problemu server pomoci IP adresy ale uz ne pomoci jmena  takze jakoby DNS server nebezel, nebo byl spatne nastaveny (efet stejny  :( )....
HTTP server mi bezi, v prohlizeci se mi pomoci IP adresy (http://xxx.xxx.xxx.xx) stránky zobrazí
chtel bych se zeptat kde je zakopany pes....

easidor

• Návštěvník
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #1 kdy: 20 Července 2007, 16:10:41 »
ted jsem prisel na dalsi nemilou zalezitost.... pokud ze stanice zadam ve vyhledavaci ip adresu serveru tak mi stranky najedou bez problemu, kdyz zadam jmeno pocitace(serveru) tak tez nabehnou, ale pokud to zadam ve tvaru www.server.xxx tak mi stranky uz nenabehnou

dan

• Návštěvník
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #2 kdy: 20 Července 2007, 16:36:51 »

easidor

• Návštěvník
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #3 kdy: 20 Července 2007, 16:43:03 »
jenze to mi asi moc nepomuze, jeste pro dokresleni:
predstavme si dve lokalni site kde kazda ma svuj server (1 a 2). kazda lokalni sit obsahuje stanice.
muj resolv.conf
kód:

127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
192.168.1.6 server1.intr.dom server1
192.168.1.1

search server1.intr.dom 192.168.1.6
search server2.kancl.dom 192.168.2.6

nameserver 192.168.1.6
nameserver 192.168.2.6

Pavelp

• Host
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #4 kdy: 20 Července 2007, 20:46:51 »
Chybi pomerne dost udaju, jestli jste pripojen do internetu, jak vypada router, jak routujete mezi temi dvema sitemi. Mate dulezity duvod mit bind? Spravujete si sam dns zaznamy pro Vasi domenu?

easidor

• Návštěvník
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #5 kdy: 24 Července 2007, 06:04:14 »
takže pro doplnění....  k internetu ta lokalni sit pripojena neni zadnym zpusobem.... sitě jsou propojene pres switch (nevim jestli je prave tohle dulezita informace....)
podotykam ze na serveru bezi BIND9 a problem je v tom ze na serveru bez problemu zavolam (pingnu) druhy server jak jmenem tak ip adresou, ale ze stanice uz pouze ip adresou....

easidor

• Návštěvník
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #6 kdy: 24 Července 2007, 06:05:30 »
chtel bych se zeptat jake soubory se musi nezbytne editovat k funkcnimu nastaveni DNS...   musel jsem neco opomenout

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #7 kdy: 24 Července 2007, 07:51:42 »
a nechcete radeji dns konfigurovat pomoci dnsmasq ? Je to jednoducha DNSkova maskarada, ktera se ridi pomoci nadrazeneho DNS serveru a samosebou umoznuje i sve vlastni DNS zaznamy
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

• Host
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #8 kdy: 24 Července 2007, 08:15:51 »
Podle mne zakladni chyba je, ze v propojeni siti nemate router. Coz je typicky linuxove PC s dvema sit. kartami, kde jedna ma ip site 192.168.1.X
a druha 192.168.2.X. Na stroji se nastavi forward paketu. Muze jit o pomerne nevykonny stroj, s omezenou instalaci (bez grafickeho prostredi, maximalne "orezana" instalace). Na nem muzete spustit na radu Merlina dnsmasq, ktery umi:
Jednak jako DHCP server, druhak jako DNS server.
Ono to jen s tim svistem muze nejak chodit taky, ale bude to narocnejsi na konfiguraci a s dns toho moc neporidite. A neni to "ciste" reseni z hlediska IP siti.

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu Server - DNS
« Odpověď #9 kdy: 26 Července 2007, 21:26:35 »
Teď už mi přijde, že se diskuze řítí úplně jinam, než byl mířený původní dotaz, nicméně doplním něco k DNS:

Nejjednodušší způsob, jak otestovat DNS je příkaz nslookup. Spustí se to bez parametrů a napíše to výchozí DNS server. Ten se nechá změnit zadáním server IP_adresa_DNS. Pak už stačí jenom napsat buď název počítače nebo IP adresu a ono to vychrlí protějšek (pokud DNS chodí). Ukončí se to příkazem exit.

Pokud chodí DNS přes nslookup, tak bych kontroloval soubor resolf.conf, jestli je tam odkaz na DNS. No a pak to musí chodit. Ale nejsem si úplně jistý, jestli jsi už v téhle fázi...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.