Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem z vysunutim CD  (Přečteno 6151 krát)

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« kdy: 28 Července 2007, 10:40:43 »
Dobry den prajem. Akurat som nainstaloval na jedno PC Ubuntu 7.04 a vzdy ked chcem vybrat CD tak mi vyhodi hlasku "nelze odpojit zvazek" ked ju odkliknem a znova skusim vybrat CD tak uz to ide. Ale dost to otravuje. Neviete niekto pomoct? Vdaka.

nick-db

• Návštěvník
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #1 kdy: 28 Července 2007, 11:10:34 »
mozte trosku blizsie popisat to 'ked chcem vybrat cd'?

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #2 kdy: 28 Července 2007, 11:22:57 »
Mam CD v cdromke a ked tuknem na to tlacitko na cdromke...viete to na otvorenie alebo zatvorenie cdrom tak to vyhodi hlasku Svazek nelze vysonout

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #3 kdy: 28 Července 2007, 17:32:32 »
Nikto nevie? Uz som tu prezrel asi kazdu temu a nikde ennachadzam riesenie. Budem vdacny za kazdu radu.

Ficik

• Návštěvník
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #4 kdy: 28 Července 2007, 17:38:01 »
Mám podobný problém s USB. Když kliknu "Bezpečně odstranit", vyhodí to hlášku že to nejde. Když to skusím po 2. tak se odpojí.
ficik@ficik-laptop: ASUS A6M (AMD Sempron 3400+; Geforce GO 6100; 1536RAM)
Running on Kubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) - Compiz Fusion

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #5 kdy: 28 Července 2007, 17:44:11 »
No len by ma zaujmalo riesenie.Otvarat CDROM este s nejakym medziklikom nie je zrovna idealne.

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #6 kdy: 28 Července 2007, 17:52:05 »
No a este dodam, ze ubuntu som instaloval z inej cdromky ako je momentalne pripojena. A ze cdrom bez vlozeneho disku ide otvarat normalne a ze ked dam do neho disk nepripoji sa do /media/cdrom0 ale do /media/nazov disku.

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #7 kdy: 30 Července 2007, 13:07:26 »
Citace: Rixx
No a este dodam, ze ubuntu som instaloval z inej cdromky ako je momentalne pripojena. A ze cdrom bez vlozeneho disku ide otvarat normalne a ze ked dam do neho disk nepripoji sa do /media/cdrom0 ale do /media/nazov disku.
Určitě by bylo vhodné dát sem Váš výpis z adresáře /etc/fstab (jak máte nastavené devices, tedy i CD-R a práva k nim). Díky!

Možná by pro řešení Vašeho problému pomohlo také, kdybyste doplnil, jak máte nastavené "Systém" → "Volby" → "Výměnná zařízení a média" (zejména karta Ukládání dat).

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #8 kdy: 30 Července 2007, 13:13:10 »
Mam CD v cdromke a ked tuknem na to tlacitko na cdromke...viete to na otvorenie alebo zatvorenie cdrom tak to vyhodi hlasku Svazek nelze vysonout
Ještě byste mohl vysunout CD-R rovnou přes terminál příkazem
Kód: [Vybrat]
ejecta uvidíte, zdali shell vypíše nějakou chybovou hlášku. Jestliže terminál nevypíše žádnou chybovou hlášku (ERROR) a zároveň vysune CD-R z mechaniky, je vše OK :-) ...

Podobný problém jako Váš existuje tehdy, když je CD-R(W) určeno pouze pro čtení, takže se zobrazí podobná hláška jako Vaše: "Nemohu připojit svazek"
a v podrobnostech se lze dočíst následující:
mount: blokové zařízení /dev/cdrom je chráněno proti zápisu, připojuji pouze pro čtení,
mount: Not a directory

Edit:
U běžného (například datového anebo prázdného) CD-R(W) v mechanice, které není určeno jen pro čtení, se uvedený problém nevyskytuje, tedy lze ho vysunout z mechaniky jak GUI způsobem (pravé tlačítko a "Vysunout") anebo přes shell (command line, terminál) příkazem eject

Používám aktuálně Ubuntu 7.04 Feisty Fawn.
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:17:26 od Anna Taliánová »

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #9 kdy: 30 Července 2007, 17:59:58 »
Dakujem velmi pekne za rady. Hned ako budem pri tom PC, ktore tu chybnu hlasku vyhadzovalo dodam vsetko potrebne a vyskusam vase rady. Zatial dakujem.

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #10 kdy: 02 Srpna 2007, 18:31:20 »
Tak som tu. /etc/fstab

# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/hda1
UUID=7df07fe6-4f01-4c77-b259-938c9225405d /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/hda3
UUID=02872829-7680-4e0a-b7fd-c4b3e75846d2 /home           ext3    defaults        0       2
# /dev/hda4
UUID=2811332f-8221-4148-a890-d07844a4d366 /media/hda4     ext3    defaults        0       2
# /dev/hda2
UUID=01fd01da-2d28-46b2-8eaf-87f960a93ae0 none            swap    sw              0       0
/dev/hdc        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0
a príkaz eject vyhodí

umount: /media/translator není ve fstab (a Vy nejste root)
eject: odpojení "/media/translator" selhalo
Výmenné zariadenia nadstavené: prvé tri políčka zaškrtnuté, ostatné odškrtnuté.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #11 kdy: 03 Srpna 2007, 09:18:40 »
Mně zase se stejným výsledkem nejde odpojit USB flash disk (potřebuje to práva roota - tedy chce to heslo). :(
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

truhlik

• Závislák
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #12 kdy: 03 Srpna 2007, 09:38:40 »
To Rixx: Jestli na to koukam spravne tak tu druhou cdrom nemate vubec ve fstabu. Vy jste ji tam dal az po naistalovani systemu? Mozna v tom by mohl byt zakopany pes.
Navic me docela prekvapilo oznaceni vasi prvni cdrom jako hdc... Ale nevim mozna je to normalni.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #13 kdy: 03 Srpna 2007, 14:40:43 »
( ... ) a príkaz eject vyhodí

umount: /media/translator není ve fstab (a Vy nejste root)
eject: odpojení "/media/translator" selhalo
Výmenné zariadenia nadstavené: prvé tri políčka zaškrtnuté, ostatné odškrtnuté.
Zkusila bych odškrtnout volbu "Procházet výměnná média po vložení", a zkusit v terminálu zjistit, kam vede
ls -l /dev/media/translatora podle toho případně upravit fstab (jako root).
« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 14:11:23 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #14 kdy: 03 Srpna 2007, 15:00:41 »
Citace: albi
Mně zase se stejným výsledkem nejde odpojit USB flash disk (potřebuje to práva roota - tedy chce to heslo). :-(
V Ubuntu - Feisty Fawn s USB nemám problém (USB flash disc "Corsair" 1GB) pokud jde o zasunutí/vysunutí USB GUI způsobem.

Pokud jde o vysunutí USB přes shell, tak s Vámi souhlasím:
sudo eject názevusbDodatek pro začínající uživatele Linuxu: Pozor při názvu USB na velká a malá písmena - Linux oproti Windows je "case-sensitive"!!! (rozlišuje malá a velká písmena v názvech souborů, zařízení atd.)!
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:17:47 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #15 kdy: 03 Srpna 2007, 15:08:28 »
Citace: truhlik
To Rixx: Jestli na to koukam spravne tak tu druhou cdrom nemate vubec ve fstabu. Vy jste ji tam dal az po naistalovani systemu? Mozna v tom by mohl byt zakopany pes.
Navic me docela prekvapilo oznaceni vasi prvni cdrom jako hdc... Ale nevim mozna je to normalni.

můj fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/hda1
UUID=370a6122-6183-440e-84b5-d8a2b244e2ce /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/hda2
UUID=92ca56b5-3cee-411f-91f2-36875299958a /home           ext3    defaults        0       2
# /dev/hda3
UUID=5656701b-7e99-4b40-9b3c-46edaca423e1 none            swap    sw              0       0
/dev/cdrom        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/           /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0

doplním ještě o ls -l /dev cdrom i cdrw:

anicka@taliann-laptop:~$ ls -l /dev/cdrom
lrwxrwxrwx 1 root root 3 2007-08-03 10:32 /dev/cdrom -> hdc
anicka@taliann-laptop:~$ ls -l /dev/hdc
brw-rw---- 1 root cdrom 22, 0 2007-08-03 10:32 /dev/hdc
anicka@taliann-laptop:~$ ls -l /dev/cdrw
lrwxrwxrwx 1 root root 3 2007-08-03 10:32 /dev/cdrw -> hdc
anicka@taliann-laptop:~$ ls -l /dev/hdc
brw-rw---- 1 root cdrom 22, 0 2007-08-03 10:32 /dev/hdc
« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 14:12:49 od Anna Taliánová »

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #16 kdy: 03 Srpna 2007, 15:12:14 »
Citace: truhlik
Nemyslel som to tak že sú tam dve cdrom-ky. Ale mal som tam svoju, z ktorej som nainštaloval systém. A potom som si svoju vzal a dal tam naspäť pôvodnú.

Idem o chvíľu k priateľke tak pošlem ďaľšie veci podľa vašich rád.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #17 kdy: 03 Srpna 2007, 15:16:39 »
Citace: anicka
Mně zase se stejným výsledkem nejde odpojit USB flash disk (potřebuje to práva roota - tedy chce to heslo). :(
V Ubuntu - Feisty Fawn s USB nemám problém (USB flash disc "Corsair" 1GB) pokud jde o zasunutí/vysunutí USB GUI způsobem. ("Systém" "Volby" - "Výměnná zařízení a média": karta "Ukládání dat" zaškrtnuté jenom "Připojovat výměnné mechaniky připojené za chodu" a "Připojovat výměnná média pro vložení.")
U mě to taky funguje v pořádku, pokud použiju GUI - například v Thunaru (správce souborů pod XFCE) se to po klepnutí pravým myšítkem na ikonku USB disku bez problémů a bez ptaní odpojí.

Pokud jde o vysunutí USB přes shell, tak s Vámi souhlasím:
sudo eject názevusb
To mě vážně mrzí, že přes příkazový řádek v terminále to chce práva roota. :( Situace se má totiž asi takto: Jako správce souborů nepoužívám Thunar, ale Krusader (něco jako Total Commander pod Windows). No a myslel jsem si, že v tom Krusaderu si nadefinuju ikonku, že když na ni klepnu, odpojí se mi flash disk. Jako příkaz, co se má provést, jsem zadával umount i eject, ale obojí to chce práva roota, tudíž musím při tom taky zadávat heslo. :( Což docela zdržuje. :( Takže prosím nenapadá Vás nějaké řešení, jak to udělat, aby to fungovalo? Nebo jiné řešení, abych odpojování flash disku mohl provést v Krusaderu a nemusel spouštět jinou aplikaci (Thunar).

Dodatek: Pozor při názvu USB na velká a malá písmena - Linux oproti Windows je "case-sensitive"!!! (rozlišuje malá a velká písmena v názvech souborů, zařízení atd.)!
To vím, ale děkuju za upozornění. :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #18 kdy: 03 Srpna 2007, 15:44:09 »
To mě vážně mrzí, že přes příkazový řádek v terminále to chce práva roota. :-( Situace se má totiž asi takto: Jako správce souborů nepoužívám Thunar, ale Krusader (něco jako Total Commander pod Windows). No a myslel jsem si, že v tom Krusaderu si nadefinuju ikonku, že když na ni klepnu, odpojí se mi flash disk. Jako příkaz, co se má provést, jsem zadával umount i eject, ale obojí to chce práva roota, tudíž musím při tom taky zadávat heslo. :-( Což docela zdržuje. :-( Takže prosím nenapadá Vás nějaké řešení, jak to udělat, aby to fungovalo? Nebo jiné řešení, abych odpojování flash disku mohl provést v Krusaderu a nemusel spouštět jinou aplikaci (Thunar).
Používám Ubuntu FF a pracovní prostředí GNOME, takže nyní otestuji odpojování USB flash disc (konkrétně značky Corsair o velikosti 1GB) pomocí aplikace GNOME Commander 1.2.3 (jestliže otevřete v této aplikaci připojený USB, pak se na horní liště GNOME Commanderu (s ikonkami) objeví též ikonka pro umount takovéhoto USB ;-)). Tedy připojím USB běžným způsobem, že? :-) a rovněž v GNOME Commanderu otevřu USB flash disc (okno s hláškou "Připojuji médium"), a klepnu na ikonku pro odpojení USB a USB flash disc se bez jakýchkoli dotazů (na heslo, zda jsem root atd.) odpojí. :-D Výsledkem je okno s hláškou: "Odpojení se zdařilo. Můžete bezpečně vyjmout médium." a odklepnout OK. 8-)

Uznávám, že to asi není jednodušší než v konzoli zadat sudo eject názevusb a Vaše rootovské heslo, ale snad Vám to může přeci jen pomoci ...?

Jen na okraj: :-) Docela se divím, že tolik obdivovaný a preferovaný Krusader postrádá zrovna tuhle jednoduchou funkci pro umount USB flash disc. ;-) Tedy v GNOME Commanderu 1.2.3 funguje tato ikonka bezproblémově, i když nejprve musíte připojený USB v GNOME Commanderu otevřít ...

Dodatek jsem ještě trošku doplnila :-) nebyl určen pro zkušené uživatele Linuxu, mezi které jistě patříte, Albi. :-D
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:41:36 od Anna Taliánová »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #19 kdy: 03 Srpna 2007, 16:06:51 »
Používám Ubuntu FF a pracovní prostředí GNOME, takže nyní otestuji odpojování USB flash disc (konkrétně značky Corsair o velikosti 1GB) pomocí aplikace GNOME Commander 1.2.3 (jestliže otevřete v této aplikaci připojený USB, pak se na horní liště GNOME Commanderu (s ikonkami) objeví též ikonka pro umount takovéhoto USB ;) ). Tedy připojím USB běžným způsobem, že? :) a rovněž v GNOME Commanderu otevřu USB flash disc (okno s hláškou "Připojuji médium"), a klepnu na ikonku pro odpojení USB a USB flash disc se bez jakýchkoli dotazů (na heslo, zda jsem root atd.) odpojí. :D Výsledkem je okno s hláškou: "Odpojení se zdařilo. Můžete bezpečně vyjmout médium." a odklepnout OK. :cool:
Děkuji za inspiraci, Gnome commander vyzkouším. Kdysi jsem ho chtěl používat, ale chybělo či nefungovalo mi tam několik funkcí, na které jsem byl zvyklý z Total commanderu. Proto jsem přešel na Krusader, který je sice vzhledově odlišnější, zato funkčně podobnější Total commanderu, navíc s většími možnostmi nastavení. V Krusaderu mi taky nějaké věci nefungovaly (např. mazání souborů do koše), ale nakonec jsem na fórech řešení nalezl. Tak doufám, že tomu tak bude i v tomto případě. ;)

Uznávám, že to asi není jednodušší než v konzoli zadat sudo eject názevusb a Vaše rootovské heslo, ale snad Vám to může přeci jen pomoci ...?
No uvidíme. ;) Každopádně jsem moc rád, že se mi takhle věnujete. :) Tak díky moc za Vaši ochotu. :)

Jen na okraj: :) Docela se divím, že tolik obdivovaný a preferovaný Krusader postrádá zrovna tuhle jednoduchou funkci pro umount USB flash disc. ;) Tedy v GNOME Commanderu 1.2.3 funguje tato ikonka bezproblémově, i když nejprve musíte připojený USB v GNOME Commanderu otevřít ...
To já se taky divím, že s Krusaderem je tolik problémů. Občas nabývám dojmu, že protože je Krusader uzpůsobený pro prostředí KDE, jestli proto v prostředích XFCE/GNOME nedělá proto problémy, že mu tam zbývají ještě nějaké nevychytané mušky. ;)

Dodatek jsem ještě trošku doplnila :) nebyl určen pro zkušené uživatele Linuxu, mezi které jistě patříte, Albi. :D
Však jsem si všimnul, že "pro začínající uživatele Linuxu" tam poprvé nebylo. :) Nicméně Vás musím opravit, že i když jsem na tomto fóru registrován o 1 týden déle než Vy, rozhodně se zkušeným uživatelem Linuxu necítím, naopak bych se vsadil, že (podle toho, jak tady na fóru všem hezky a ochotně radíte či jinam přispíváte) jste daleko zkušenějším uživatelem než já (stále se považuji za začátečníka). :)
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:42:14 od Anna Taliánová »

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #20 kdy: 03 Srpna 2007, 16:21:53 »
Zkuste odpojit flasku pomoci prikazu gnome-mount resp. gnome-umount. Tento prikaz je pouzivat pri automatickem pripojovani a nevyzaduje prava roota, ja jej pouzivam pro rucni odpojeni USB harddisku, protoze mi nejde odpojit (je to bug, ktery snad, snad, jiz resi). Tedy zkuste neco jako:

$ gnome-mount -u -d /dev/soubor_zarizenikonkretne by to mohlo byt treba
$ gnome-mount -u -d /dev/hdcJa si vytvoril na plochu zastupce s timto prikazem a odpojuju disk poklepanim na ikonu. Vice viz manualova stranka..
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:42:41 od Anna Taliánová »

Rixx

• Stálý člen
  • **
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #21 kdy: 03 Srpna 2007, 19:28:14 »
ls -l /dev/media/translator
ls: /dev/media/translator: No such file or directory

ls -l /dev/cdrom
lrwxrwxrwx 1 root root 4 2007-08-03 13:55 /dev/cdrom -> scd0
gabika@gabika-desktop:~$ ls -l /dev/cdrw
lrwxrwxrwx 1 root root 4 2007-08-03 13:55 /dev/cdrw -> scd0
gabika@gabika-desktop:~$ ls -l /dev/hdc
ls: /dev/hdc: No such file or directory

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #22 kdy: 03 Srpna 2007, 19:30:30 »
Děkuji za inspiraci, Gnome commander vyzkouším. Kdysi jsem ho chtěl používat, ale chybělo či nefungovalo mi tam několik funkcí, na které jsem byl zvyklý z Total commanderu. Proto jsem přešel na Krusader, který je sice vzhledově odlišnější, zato funkčně podobnější Total commanderu, navíc s většími možnostmi nastavení. V Krusaderu mi taky nějaké věci nefungovaly (např. mazání souborů do koše), ale nakonec jsem na fórech řešení nalezl. Tak doufám, že tomu tak bude i v tomto případě. ;-)
To já se taky divím, že s Krusaderem je tolik problémů. Občas nabývám dojmu, že protože je Krusader uzpůsobený pro prostředí KDE, jestli proto v prostředích XFCE/GNOME nedělá proto problémy, že mu tam zbývají ještě nějaké nevychytané mušky. ;-)
Já jsem na tom byla přesně naopak :-) v GNOME jsem dvakrát nainstalovala aplikaci Krusader, ale pořád s ním byly nějaké problémy :-( takže jsem se rozhodla raději pro GNOME Commander.

Každopádně jsem moc rád, že se mi takhle věnujete. :-) Tak díky moc za Vaši ochotu. :-)
Není zač :-D rádo se stalo :-) ...

Nicméně Vás musím opravit, že i když jsem na tomto fóru registrován o 1 týden déle než Vy, rozhodně se zkušeným uživatelem Linuxu necítím, naopak bych se vsadil, že (podle toho, jak tady na fóru všem hezky a ochotně radíte či jinam přispíváte) jste daleko zkušenějším uživatelem než já (stále se považuji za začátečníka). :-)
Snažím se učit rychle :-) přesto se pořád též pokládám za začátečníka v Linuxu ... na chatu Ubuntu by o tom zkušení uživatelé mohli vyprávět ;-) ...

:-) Good luck! :-)
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:15:53 od Anna Taliánová »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #23 kdy: 03 Srpna 2007, 21:34:12 »
Používám Ubuntu FF a pracovní prostředí GNOME, takže nyní otestuji odpojování USB flash disc (konkrétně značky Corsair o velikosti 1GB) pomocí aplikace GNOME Commander 1.2.3 (jestliže otevřete v této aplikaci připojený USB, pak se na horní liště GNOME Commanderu (s ikonkami) objeví též ikonka pro umount takovéhoto USB ;) ). Tedy připojím USB běžným způsobem, že? :) a rovněž v GNOME Commanderu otevřu USB flash disc (okno s hláškou "Připojuji médium"), a klepnu na ikonku pro odpojení USB a USB flash disc se bez jakýchkoli dotazů (na heslo, zda jsem root atd.) odpojí. :D Výsledkem je okno s hláškou: "Odpojení se zdařilo. Můžete bezpečně vyjmout médium." a odklepnout OK. :cool:
Nainstaloval jsem si Gnome commander a připojil flash disk. Vedle ikonek disků se mi zobrazila i ikonka flash disku. Po klepnutí na ikonku s odpojením disku (vedle ikonky na připojení FTP) se flash disk bez problémů odpojí ("Odpojení se zdařilo. Můžete bezpečně vyjmout médium."). Takže to funguje! :) Ale proč to nefunguje i v Krusaderu? :(

Citace: kkaarreell
Zkuste odpojit flasku pomoci prikazu gnome-mount resp. gnome-umount. Tento prikaz je pouzivat pri automatickem pripojovani a nevyzaduje prava roota, ja jej pouzivam pro rucni odpojeni USB harddisku, protoze mi nejde odpojit (je to bug, ktery sna, snad, jiz resi). Tedy zkuste neco jako:

$ gnome-mount -u -d /dev/soubor_zarizenikonkretne by to mohlo byt treba
$ gnome-mount -u -d /dev/hdcJa si vytvoril na plochu zastupce s timto prikazem a odpojuju disk poklepanim na ikonu. Vice viz manualova stranka..
Tak zkusil jsem to podle Vašeho návodu - "gnome-mount -u -d /dev/sda1" - a super! Ono to funguje! Díky moc! :)
« Poslední změna: 15 Října 2007, 21:43:18 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Problem z vysunutim CD
« Odpověď #24 kdy: 03 Srpna 2007, 23:27:52 »
ls -l /dev/media/translator
ls: /dev/media/translator: No such file or directory

ls -l /dev/cdrom
lrwxrwxrwx 1 root root 4 2007-08-03 13:55 /dev/cdrom -> scd0
gabika@gabika-desktop:~$ ls -l /dev/cdrw
lrwxrwxrwx 1 root root 4 2007-08-03 13:55 /dev/cdrw -> scd0
gabika@gabika-desktop:~$ ls -l /dev/hdc
ls: /dev/hdc: No such file or directory
Zdroj: X chat. Abychom věděli, co v PC vlastně máš, pošli prosím nejdříve tento výpis z terminálu:

ls -l /dev/hd*a pro jistotu ještě tenhle výpis z terminálu:

ls -l /dev/sd*Díky!

Zjednodušeně řečeno: "automount" (není přesný název!, proto píši v " ") každopádně funguje zcela nezávisle na fstab; ale pakliže je ve fstab záznam, použije ho. Když ne, dělá si to podle svého a info by mělo být v tom mtabu, co za zařízení je k PC (aktuálně) připojené. Tudíž bude vidět i to, jak se zařízení připojuje. Takže když nám ukáže mtab při připojené CDROMce, tak také uvidíme jasně.

Jinak pokud ten záznam ve fstabu je blbě, tak samozřejmě nefunguje ta ikona, protože ta ikona je právě z fstabu. Zdroj: X chat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.