Používám Ubuntu FF a pracovní prostředí GNOME, takže nyní otestuji odpojování USB flash disc (konkrétně značky Corsair o velikosti 1GB) pomocí aplikace GNOME Commander 1.2.3 (jestliže otevřete v této aplikaci připojený USB, pak se na horní liště GNOME Commanderu (s ikonkami) objeví též ikonka pro umount takovéhoto USB
). Tedy připojím USB běžným způsobem, že?
a rovněž v GNOME Commanderu otevřu USB flash disc (okno s hláškou "Připojuji médium"), a klepnu na ikonku pro odpojení USB a USB flash disc se bez jakýchkoli dotazů (na heslo, zda jsem root atd.) odpojí.
Výsledkem je okno s hláškou: "Odpojení se zdařilo. Můžete bezpečně vyjmout médium." a odklepnout OK. :cool:
Děkuji za inspiraci, Gnome commander vyzkouším. Kdysi jsem ho chtěl používat, ale chybělo či nefungovalo mi tam několik funkcí, na které jsem byl zvyklý z Total commanderu. Proto jsem přešel na Krusader, který je sice vzhledově odlišnější, zato funkčně podobnější Total commanderu, navíc s většími možnostmi nastavení. V Krusaderu mi taky nějaké věci nefungovaly (např. mazání souborů do koše), ale nakonec jsem na fórech řešení nalezl. Tak doufám, že tomu tak bude i v tomto případě.

Uznávám, že to asi není jednodušší než v konzoli zadat sudo eject názevusb a Vaše rootovské heslo, ale snad Vám to může přeci jen pomoci ...?
No uvidíme.

Každopádně jsem moc rád, že se mi takhle věnujete.

Tak díky moc za Vaši ochotu.

Jen na okraj:
Docela se divím, že tolik obdivovaný a preferovaný Krusader postrádá zrovna tuhle jednoduchou funkci pro umount USB flash disc.
Tedy v GNOME Commanderu 1.2.3 funguje tato ikonka bezproblémově, i když nejprve musíte připojený USB v GNOME Commanderu otevřít ...
To já se taky divím, že s Krusaderem je tolik problémů. Občas nabývám dojmu, že protože je Krusader uzpůsobený pro prostředí KDE, jestli proto v prostředích XFCE/GNOME nedělá proto problémy, že mu tam zbývají ještě nějaké nevychytané mušky.

Dodatek jsem ještě trošku doplnila
nebyl určen pro zkušené uživatele Linuxu, mezi které jistě patříte, Albi. 
Však jsem si všimnul, že "pro začínající uživatele Linuxu" tam poprvé nebylo.

Nicméně Vás musím opravit, že i když jsem na tomto fóru registrován o 1 týden déle než Vy, rozhodně se zkušeným uživatelem Linuxu necítím, naopak bych se vsadil, že (podle toho, jak tady na fóru všem hezky a ochotně radíte či jinam přispíváte) jste daleko zkušenějším uživatelem než já (stále se považuji za začátečníka).