Tahle otázka se, myslím, týká široké problematiky OS Mrkvošrot. Mě bohatě stačí, když se musím konfrontovat třeba s IE nebo s media playerem.
Microsoft se chlubí tím, že svůj soft vyvíjí pro lidi - posadí hromadu osob před monitor a zkoumá pohyby jejich očí. Podle nich pak vytváří mapu rozložení ovládacích prvků. Zamyslel se někdy někdo, na kom to vlastně zkouší? To skutečně nějaká pipina kouká hned po spuštění playeru přesně doprostřed lajny přehrávání? ...(a tak tam dali čudl jako hovado, aby ho pipka našla asi...). Mizí klasické ovládací prvky typu Nástroje, Záložky atd. - ty musí člověk chvíli hledat... Navíc takový madia player už je propojen s obchodem a přehráváte-li si nějakou skladbu, kterou najde v databázi, hned vám nabídne její koupi (to je, panečku, podpora trhu...). Nemluvě o tom, že player odesílá info o všem, co v něm přehrajete, pokud nejste velcí šťouralové a nezakážete mu to přes firewall. Nevím jak vy, ale první čudle, co hledám, se jmenuje Nastavení...
To je a bude stále větší problém, který nám Widle postupně víc vzdálí. Snaha o uživatelské pohodlí je leckde hypertrofovaná - všiml si někdo, že když strčí flashku do widlí, vyskočí mu okno s nabídkou kde čeho od zobrazení adrešáře až po tisk a přehrávání obsahu? Stejně tak u foťáku...copak normální člověk tiskne hned z foťáku?? V Gnome mi naskočí naprosto logická hláška, zda chci stáhnout fotky.
V práci mám XP a snažím se v nich používat co nejvíc opensource portů, abych je maximálně ovládal. Widle se pro mě stávají čím dál tím víc uživatelsky nepřívětivé.
(A já budu trochu kacíř - je sice fajn umět základy na widlích, ale jen vyhraněnost může vytvořit dostatečný tlak. A taky snaha dostat linux všude, kam se dá - do rodinných počítačů, na servery atd...)

P.S. A to jsem, prosím, poměrně netechnický typ odkojený klikáním...
P.P.S. Onehdá jsem četl hlášku, že open komunita obecně je mnohem blíž sociální společnosti a utopii, než agresivnímu trhu demokracie