Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Linux na notebooku Fujitsu Siemens  (Přečteno 8070 krát)

simp

• Návštěvník
Linux na notebooku Fujitsu Siemens
« kdy: 17 Srpna 2007, 15:09:17 »
Dobrý den, jsem úplný začátečník. Chtěl bych používat Kubuntu na novém notebooku (ještě ho nemám). Původně jsem chtěl nějaký levný Acer, nechci žádný super výkon, ale to, co jsem si tu o Aceru přečetl, mě tak trochu odradilo... Spolehlivost vyžaduji...
Takže teď se jedná o Fujitsu Siemens Amilo Pro V3515. Je spolehlivější než Acer?

Poběží na něm Ubuntu (přesněji řečeno Kubuntu) korektně? WiFi, touchpad, hybernace, bude reagovat třeba na zavření víka a takové ty další běžné věci???

A hlavně, půjde rozchodit čtečka paměťových karet? (Není vestavěná, je do Express card slotu http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Type=S&Shortcut=DLK-322776)

Je nutné pro základní funkčnost instalovat ještě něco kromě standardní instalace z LiveCD? Ve verzi 6.10 mi nešly přehrávat hudební soubory (mp3, wav...) Je v nejnovější verzi potřeba doinstalovávat nějaké další kodeky pro hudbu a video nebo stačí skutečně jedno CD?

Vím, že hodně z toho, na co se ptám, bych asi nakonec tady našel, ale není to pro mě tak snadné... "Postrčte" prosím začátečníka kupředu :-)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 17 Srpna 2007, 15:39:19 »
Z reakcí lidí tady na fóru je Fujitsu spolehlivější

Ad funkčnost: http://www.linux-on-laptops.com/hosted/Debian-Etch-Fujitsu-AmiloPro3515.html

Čtečka karet: která z nich to je?
http://www.delock.com/produkte/gruppen/Express-Card

Ano, budou potřeba další věci (kodeky apod)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

simp

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Srpna 2007, 10:01:58 »
Můžete mi prosím napsat, jaké věci? Nebo alespoň lehce postrčit nějakým odkazem? Dají se někde pohodlně stáhnout pohromadě a je jejich instalace složitá?
Nebo nedá se koupit DVD verze, kde by už všechno bylo?
EDIT: Tak nakonec jsem se trocu zorientoval. Tady je asi všechno potřebné, je to tak? http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_po_instalaci

Mimochodem,  dá se Ubuntu nainstalovat na počítač bez internetu? Že bych si někde stáhnul všechno potřebné, vypálil na druhé CD a potom to nainstaloval jen z těch dvou CD na PC bez netu?

A že je ten Fujitsu-Siemens spolehlivější znamená, že je spolehlivější než Acer nebo že je opravdu spolehlivý?

Čtečka je to tato: 66209 Express Card 7in1 CardReader (I když je mi to prakticky jedno, hlavně aby tam nějaká SD čtečka byla, fungovala a byla interní (aby "nečouhala", nechci USB))

U odkazu o funkčnosti je napsáno "Internal 56k Modem doesn´ts work". To je ta věcička na vytáčený internet nebo ADSL??? Bude mi bez toho modemu fungovat internet, když máme na střeše WiFi anténu a od ní vede síťový kabel k PC?

A rozchodit Audio a WiFi... Nezabere to začátečníkovi celý den? Nebo to zvládnu až budu mít ten notebook v ruce podle toho popisu během okamžiku? Na PC zrovna levý nejsem, ale s Linuxem jsem naprostý zelenáč... Kupovat si ale Windows na nový notebook nechci. Ten si "woknama" nezasviním. Linux je mi prostě podstatně sympatičtější, i když s ním zatím moc neumím...

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #3 kdy: 18 Srpna 2007, 13:11:13 »
1) Nemohl byste u toho laptopu dát odkaz na úplně konkrétní typ??... Ono je asi 30 podvariant, takhle se s tím hardwarem nedá radit

2) Instalace bez internetu jde, ale je trošku vojeb tam pak všechno dodávat přes jiný počítač... Pokud jste z Prahy, sednout si do restaurace na free wifinu je to nejmenší

3) Fujitsu-Siemens patří mezi takový zlatý střed v kvalitě si myslím

4) Jde i interní RJ-11 modem (měl by fungovat na ISDN nebo něco podobného), je to věc úplně na nic, netuším proč se to pořád do notebooků dává..

Audio vypadá jako velmi jednoduchý problém (dole je řešení) a wifi karty Atheros jsou taky v pohodě (na fóru je to několikrát vyřešeno)

Každý jsme s Linuxem někdy začínali, ovládat se ho naučíte rychle ;)

Edit: co se týče té čtečky, ta vaše není oficiálně v Linuxu podporovaná a Google mi jí nechtěl nějak moc najít...

simp

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Srpna 2007, 17:48:30 »
Dobrý den,
Tu instalaci bez internetu jsem myslel na stolní PC, ale to mě teď momentálně tolik netrápí. Z Prahy sice nejsem, ale my doma máme připojení dobré, takže co se týče mého budoucího notebooku, je to OK a to je teď prioritní.

To audio snad tedy s pomocí tohoto fóra zvládnu, WiFi taky, ale to až výhledově. Po bytě WiFi síť zatím nemáme. Na střeše je WiFi anténa a od ní vede síťový kabel k počítači.
Takže s tímto připojením by tedy neměl být problém. Je to tak?

A s tou čtečkou... Já zatím nemám ani ten notebook ani tu čtečku koupenou (vlastně ani definitivně vybranou). Stále vybírám a ptám se raději předem, abych si nevybral něco, s čím potom bude veliký problém.

Ten notebook jsem objevil na Cybexu: http://www.cybex.cz/Produkt.aspx?Shortcut=FPC-203330
I když raději bych ho potom koupil v kamenném obchodě v J. Hradci. To možná taky bude problém... Konfigurace mi sedí, žádné 3D hry a žádný supernáročný software nepoužívám. Také se mi velmi zamlouvá hmotnost, kterou tam uvádějí - 2,5 kg. Všude jinde ale píší u tohoto notebooku 3 kg. Že by měly ty jednotlivé podvarianty tolik rozdílnou hmotnost nebo je tam spíš chyba???
Cena mi také tak sedí. Aby to stálo tak okolo 13 000 Kč i se čtečkou paměťových karet. Tu vyžaduji.
Jak jsem již říkal, je mi prakticky jedno, jaká to bude. Ale aby mi v Ubuntu fungovala a dala se dát dovnitř do Express card slotu, nechci externí do USB. Pokud jsou s tou, kterou jsem uváděl, problémy, rád si nechám doporučit nějakou jinou s cenou okolo těch 700 Kč a teoreticky mi stačí vlastně pouze SD.
Děkuji

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 18 Srpna 2007, 18:20:46 »
Mno, k notebooku, Fujistu vyrábí poměrně kvalitní elektrotechniku a Acerovi se doporučuji vyhnout velkým obloukem. Doma máme Acera za 28 000, který nabíhá (ve Winech, Linux jsem nezkoušel, notebook není můj) 5(!!!) minut. Acer je vcelku poruchová značka, moje PDA (Acer N50p) se od wifi odpojuje a jejich servis je upřímně hrozný. Každopádně, to jen k notebooku.

K Linuxu na notebooku, nevím nevím. Zkoušel jsem nainstalovat Linux na HPčkovský notebook, který nebyl nijak špatný (cena notebooku byla okolo 35 000, ale Linux byl Mandriva 2007.1). Vyhodilo mi to chybu ohledně wifi (připojení jen kabelem) a hláška, že wifi ovladač nebyl nalezen a že si jej můžu stáhnout zde byla velmi úsměvná (to je jako při windowsu, kde když  probíhá boot a nemáte zapojenou klávesnici, napíše to "klávesnice nenalezena, pro pokračování stiskněte F1). Pak tam byly potíže s grafikou, neboť ten notebook měl nějakou vestavěnou grafiku, kterou Linux jednoduše nebral.

Osobně si myslím, že pokud nebudete hrát hry (ono ani výkon notebooku by moc nedovolil) a nebudete chtít být online bezdrátově (na ubuntu to možná půjde, možná ne, uvidíte sám), pak by se Vám tam Linux mohl hodit. Počítejte ale s tím, že Ubuntu je desktopový Linux (primárně) a obecně mám s Linuxem v notebooku špatné zkušenosti (v září budu kupovat notebook za 60 000, tak pak poreferuji v diskuzi).

Pokud však chcete Linux, nic Vám nebrání vyzkoušet jej a v případě velké nespokojenosti nainstalovat Windows.
Ubuntu 7.10 GG  user, little Windows user (in shame)
C2Q 6600 (2,4 Ghz), 4Gb ram, Radeon HD3870 512mb

mycz

• Aktivní člen
  • *
  • Lysergic acid diethylamide
« Odpověď #6 kdy: 18 Srpna 2007, 18:36:10 »
No tak to ja mam jenom notebook a na nem Ubuntu a jede mi na nem uplne vsechno [jenom jsem nezkousel modemy (jsou tam 2)] Jedná se o Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3545
Píchali bychom si i vitamín C, kdyby to bylo ilegalní!

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #7 kdy: 18 Srpna 2007, 19:39:34 »
Simp:
Internet přes síťový kabel, nic lepšího si nelze přát...

Ta čtečka asi bude problém... Doporučuji podívat se po nějaké jiné

Co se týče váhy, ty 2,5kg budou asi bez baterky(takže vás trochu obelhávají), co se týče toho typu který máte vybrán, chci vám ho trošku rozmluvit, vyberte si kus s procesorem Pentium M (Celeron je nevýkonný a neumí šetřit -> topí a žere baterku)
Jinak to ujde...

Boon:
Acer servis se velmi zlepšil (snaží se znova získat zákazníky), pokud máte aktuálně nějaké problémy, dejte jim to tam, na 99% vám reklamaci uznají

Ad notebook za 60k: přijde mi to zbytečné, lepší je každé dva roky koupit si za 40k dobré IBM ;) (pořád máte nový hardware a záruku, cenově to vyjde podobně...)

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 18 Srpna 2007, 19:45:31 »
Citace: jakub.lucky
Boon:
Acer servis se velmi zlepšil (snaží se znova získat zákazníky), pokud máte aktuálně nějaké problémy, dejte jim to tam, na 99% vám reklamaci uznají

Ad notebook za 60k: přijde mi to zbytečné, lepší je každé dva roky koupit si za 40k dobré IBM ;) (pořád máte nový hardware a záruku, cenově to vyjde podobně...)
No, takhle, já už problémy nemám, ale když mi praskl display na PDA, musel jsem začít vyhrožovat kontrolou příslušným úřadem, protože účtovat si 6 000 jen tak pro nic za nic když je zařízení v záruce a mou vinou to nebylo, to je nehoráznost.

A notebook, když chci kvalitu, připlatím si :-). Nejsem tak movitý, abych měl každý rok/dva 40 000, tak si jednou koupím notebook za 60, vím, že bude kvalitní a ryhlý mno a pár let mi (snad) vystačí :-)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #9 kdy: 18 Srpna 2007, 20:41:40 »
Citace: boon
A notebook, když chci kvalitu, připlatím si :-). Nejsem tak movitý, abych měl každý rok/dva 40 000, tak si jednou koupím notebook za 60, vím, že bude kvalitní a ryhlý mno a pár let mi (snad) vystačí :-)
No, ono ušetříte 20k při nákupu a za 2 roky ten notebook prodáte za 15k a 5 vám chybí do úplně nového :P

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 18 Srpna 2007, 20:53:10 »
já zásadně svůj starý HW neprodávám. Mám k němu citový vztah, např. můj PC se jmenuje Susan a pokud bych ji prodal, nevím, co bych dělal ;). Mám dokonce starý 10gb HDD na rozhraní PATA, či stařičkou GeForce 2 32mb :-)))))

simp

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 18 Srpna 2007, 21:13:47 »
Simp: (...)
Ta čtečka asi bude problém... Doporučuji podívat se po nějaké jiné (...)
Myslíte stále tu jednu konkrétní nebo veškeré čtečky do Express card slotu?

Co se týče váhy, ty 2,5kg budou asi bez baterky(takže vás trochu obelhávají), co se týče toho typu který máte vybrán, chci vám ho trošku rozmluvit, vyberte si kus s procesorem Pentium M (Celeron je nevýkonný a neumí šetřit -> topí a žere baterku)
Jinak to ujde...
Abych řekl pravdu, ta hmotnost je věc, která se mi na něm nejvíce líbila. A nikde jinde než na Cybexu jsem 2,5 kg neviděl. Všude jinde mají napsáno 3 kg, takže to asi bohužel bude tak, jak říkáte... A verzi s Pentiem jsem našel, ale stojí 15 400 a já jsem původně chtěl ještě levnější...

Boon:

Tak to já jsem cenově tedy trochu jinde...
Původně jsem chtěl Acer. A stále mě trochu hlodá... Obzvlášť, kdyby do toho Amila nešla dát čtečka SD karet...
Než jsem si přečetl na internetu na fóru, že je to šmejd atd..., tak už jsem byl vlastně pevně rozhodnutý pro Extensu 5210 nebo 5204WLMi. Až na výdrž baterie (kterou bych překousnul; notebook hodlám sice přenášet, ale ne zrovna pod stan :-)) se zdají být OK. Taťka měl asi před třemi lety služební Acer Travelmate a stále slouží dobře. Není to žádné dělo, ale mně by takový klidně stačil. Jsem student a nejnáročnější multimédia, která po počítači chci, je tak maximálně přehrát DVD a práce s fotografiemi... To ostatní by zvládl i 10 let starý PC :-)

Takže červíček stále hlodá...
Acer Extensa 5204 WLMi
vestavěná čtečka paměťových karet
WiFi
mnoho portů, například S-video
kvalitní mechanika Pioneer
HDD se stejnými otáčkami jako ten FS ale s kolmým zápisem
velmi nízký provozní hluk
o 200 gramů nižší hmotnost...

Když se tento notebook dodává s Linpusem, vyplívá z toho, že by neměl být problém nainstalovat Ubuntu a neměl by být problém ani se zvukem, WiFi atd...???

http://www.novinky.cz/internet/hardware/acer-ex-5204-nwlmi--elegan-s-dobrou-cenou_117986_gm31m.html

Co teda říkáte na koupi nového Acera (5210 nebo 5204WLMi) v kamenném obchodě? Podle té recenze jsou v něm použity kvalitní komponenty...

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 18 Srpna 2007, 21:28:09 »
k tomu Aceru, grafiku má intel, takže s ní nebudou žádné problémy... Tedy neměly by být, intel má údajně nejlepší ovladače na Linux. Procesor ani ram jsem z toho nevyčetl (možná kvůli nepozornosti), avšak ten notebook pravděpodobně nebude využit na hraní her a dělání 3D věcí, takže to je vcelku jedno (jen procesor by měl být taky Intel). Pokud se dodává s Linuxem, mělo by tam být vše vyladěno a myslím, že s tím nebudou problémy (nebál bych se toho, kdyby mi do toho v servise kopli Linux). Já osobně bych se však Aceru už vyhýbal jako čert kříži, ale pokud Jakub.Lucky psal, že Acer má servis v pořádku, pak to bude asi pravda (důvěryhodný zdroj). Volba je tedy čistě na Vás

simp

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 18 Srpna 2007, 21:35:05 »
No, ta Extensa 5210 se mi opravdu líbí. Ten Fujitsu-Siemens se mi líbil jenom na oficiálních fotkách, na živých už ne.
Ještě si počkám na podrobnou recenzi. Něco už je zde: http://digitalne.centrum.cz/cz/notebooky/art_750/acer-extensa-5210-novy-notebook-pod-12-000-kc.aspx

Dodává se s Linpus Linuxem. Nevím, co to je, ale někde jsem četl, že je to nepoužitelný. Pokud  by to ale znamenalo, že tam jenom jednoduše nainstaluju Ubuntu a pojede mi pěkně vestavěná čtečka, zvukovka, WiFi karta, speciální tlačítka atd, tak by to bylo naprosto skvělé. Může mi to někdo potvrdit, že to tak opravdu určitě je?

mycz

• Aktivní člen
  • *
  • Lysergic acid diethylamide
« Odpověď #14 kdy: 18 Srpna 2007, 21:46:27 »
Je to tak, ze dostanete live distribuci Knoppix a jestli bude funkcni to je nezajima :( Aspon tak to chodi u FJS
Píchali bychom si i vitamín C, kdyby to bylo ilegalní!

Milan

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 19 Srpna 2007, 12:18:40 »
Taky bych chtěl koupit notebook FS, cenu bych nejradsi kolem 20k a zatim jsem si vybral FS Amilo Pa 1538. Nema nekdo zkusenosti s timto notebookem? Notebook nechci na hry ale hlavne na programovani a virtualizaci. Trochu me trapi, ze notebook ma pouze 1GB pameti ale tu bych chtel casem rozsirit na 2GB.
Za to málo, co znám, vděčím své hlouposti.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #16 kdy: 19 Srpna 2007, 19:03:13 »
Citace: simp
Simp: (...)
Ta čtečka asi bude problém... Doporučuji podívat se po nějaké jiné (...)
Myslíte stále tu jednu konkrétní nebo veškeré čtečky do Express card slotu?

Jinak to ujde...
Abych řekl pravdu, ta hmotnost je věc, která se mi na něm nejvíce líbila. A nikde jinde než na Cybexu jsem 2,5 kg neviděl. Všude jinde mají napsáno 3 kg, takže to asi bohužel bude tak, jak říkáte... A verzi s Pentiem jsem našel, ale stojí 15 400 a já jsem původně chtěl ještě levnější...

Boon:

Tak to já jsem cenově tedy trochu jinde...
Původně jsem chtěl Acer. A stále mě trochu hlodá... Obzvlášť, kdyby do toho Amila nešla dát čtečka SD karet...
Než jsem si přečetl na internetu na fóru, že je to šmejd atd..., tak už jsem byl vlastně pevně rozhodnutý pro Extensu 5210 nebo 5204WLMi. Až na výdrž baterie (kterou bych překousnul; notebook hodlám sice přenášet, ale ne zrovna pod stan :-)) se zdají být OK. Taťka měl asi před třemi lety služební Acer Travelmate a stále slouží dobře. Není to žádné dělo, ale mně by takový klidně stačil. Jsem student a nejnáročnější multimédia, která po počítači chci, je tak maximálně přehrát DVD a práce s fotografiemi... To ostatní by zvládl i 10 let starý PC :-)

Takže červíček stále hlodá...
Acer Extensa 5204 WLMi
vestavěná čtečka paměťových karet
WiFi
mnoho portů, například S-video
kvalitní mechanika Pioneer
HDD se stejnými otáčkami jako ten FS ale s kolmým zápisem
velmi nízký provozní hluk
o 200 gramů nižší hmotnost...

Když se tento notebook dodává s Linpusem, vyplívá z toho, že by neměl být problém nainstalovat Ubuntu a neměl by být problém ani se zvukem, WiFi atd...???

http://www.novinky.cz/internet/hardware/acer-ex-5204-nwlmi--elegan-s-dobrou-cenou_117986_gm31m.html

Co teda říkáte na koupi nového Acera (5210 nebo 5204WLMi) v kamenném obchodě? Podle té recenze jsou v něm použity kvalitní komponenty...
Vy jste optimista... Oni Linpus instalují bez ohledu na funkčnost, a už tím pár lidí ošklivě napálili... (Prostě jen šetří na Windows)
Ta čtečka karet nebude fungovat v Linuxu na 90%, zbytek bůhví ale žádná sláva si myslím to nebude
Acery mají obecně špatnou pověst ohledně kvality komponent a hardwareové výdrže...
Ten váš jsem bohužel nenašel na linux-on-laptops.com abych vám sdělil podrobnosti,
Každopádně notebooky pod 20 tisíc jsou obvykle na tom hodně špatně s obecnou výdrží (časté reklamace, nevydrží moc dýl jak 2 roky) a notebooky pod 15 tisíc škoda mluvit

Citace: raulis
Taky bych chtěl koupit notebook FS, cenu bych nejradsi kolem 20k a zatim jsem si vybral FS Amilo Pa 1538. Nema nekdo zkusenosti s timto notebookem? Notebook nechci na hry ale hlavne na programovani a virtualizaci. Trochu me trapi, ze notebook ma pouze 1GB pameti ale tu bych chtel casem rozsirit na 2GB.
Nevím na co by vám ty 2GB byly (já jedu na 512 a nikdy jsem to nenaplnil), s virtualizací stačí 1GB
Co se týče toho notebooku, AMD není úplně šťastná volba (nejsou k tomu kvalitní chipsety)...
Jinak tady je víc infa:
http://www.velickovic.net/english/Suse_102_Amilo_Pro_Pa1538.html

Milan

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 19 Srpna 2007, 19:18:41 »
O horsich chipsetech u procesoru AMD vim, ale oproti Core 2 Duo jsou notebooky s AMD znacne levnejsi a to je jeden z duvodu proc sem se rozhodl pro AMD. Kvuli virtualizaci bych chtel dvoujadrovy procesor. Ale urcite si necham poradit pokud by nekdo vedel o solidnim notebooku s 1GB pameti a nesdilenou grafickou kartou za cenu kolem 20k.

Skeletonix

• Host

Milan

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 19 Srpna 2007, 20:20:23 »
Citace: Skeletonix
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45055
To je stejny notebook jako ten, na ktery jsem daval odkaz ale tenhle ma model procesoru TL-50 a ten ma jen 2x256kb L2 cache coz je, podle toho co jsem slysel, dost znatelny rozdil oproti 2x512. A jeste ma tento model mensi kapacitu HDD takze si myslim, ze neni o moc lepsi nez ten, na ktery jsem puvodne odkazoval.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #20 kdy: 19 Srpna 2007, 21:16:18 »
Pořád AMD a to je docela tragédie...
Našel jsem 3 docela dobré kusy, ale všechny mají Intel grafiku...
Intel grafika je to nejlepší co vás může v Linuxu potkat, protože má jako jediná OpenSource drivery a tudíž jede na 100%, kdežto Nvidia na 60% a Ati na 30-40%

Lenovo:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48548
HP:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45989
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46873 -> http://www.sellu.org/~larppa/nx7300/

Milan

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 19 Srpna 2007, 22:23:16 »
Chtel bych, aby mela grafika nesdilenou pamet ale jeste si to vsechno necham projit hlavou. Kazdopadne vsem diky za informace.

simp

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 20 Srpna 2007, 17:34:13 »
Já si to taky ještě nechám pořádně projít hlavou, možná dokonce docela dlouho :-)
Naivně jsem si totiž myslel, že si koupím notebook za 13 000 Kč a on mi nějakých 7 let vydrží... Trochu jste mi otevřeli oči. Svou výbavou, funkcemi i rychlostí by mi stále určitě stačil. Ale hardware asi těžko. To jsem si původně nějak neuvědomil...
Možná si ho koupím až po maturitě, na gymplu (čili vlastně doma) ho až tak nepotřebuju. Takže si možná za rok koupím nějaký kvalitnější (ne novinkový typ), který se dnes prodává kolem 20 tisíc korun. Ten by mi snad nějaký čas vydržel, i když ne celých 7 let, tak snad alespoň po dobu studia.
Všem děkuju za pomoc.

Luban

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 20 Srpna 2007, 18:44:43 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.