Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci mi nenaběhne Ubuntu bez boot CD  (Přečteno 6737 krát)

pf13

• Návštěvník
Po instalaci mi nenaběhne Ubuntu bez boot CD
« kdy: 26 Srpna 2007, 17:18:15 »
Mám prozbu. S OS Ubuntu začínám. Stáhl jsem si verzi 7.5 a naistaloval. Původně jsem používal Win XP. Po kompletní instalaci a resetu mi opět najeli Win XP a nikde nebyla volba Ubuntu. Každý system mám fyzicky na jinám disku. Pouze pokud system nabutuji z CD a a zvolím Boot from first.... tak naběhne. Prosim pomoc, jsem amater s linuxem, rád bych byl více. Moc díky za pomoc

qUAKER

• Host
« Odpověď #1 kdy: 26 Srpna 2007, 17:21:03 »
to bude tim,ze ubuntu je na jednom hdd a windows na druhem - v biosu je potreba nastavit boot prioritu aby se bootovalo z linuxovyho hdd - pak se vzdy zobrazi menu GRUBu.

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Srpna 2007, 17:23:10 »
Moc děkuji, je vidět že se vyznáš. Mohl by jsi mi to konkretně přiblížit co mám udělat

qUAKER

• Host
« Odpověď #3 kdy: 26 Srpna 2007, 17:28:36 »
prvni - zjistit na kterym hdd je ubuntu. pak spustit bios - po zapnuti pc mackat delete nez se spusti. az se tam dostanes,mrkni se na to a napis,jak  to vypada. verzi biosu je vic,muzou vypadat rozdilne..

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #4 kdy: 26 Srpna 2007, 18:05:19 »
Pravděpodobně se vám nenainstaloval zavaděč
zkuste toto:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4999

Věnujte se tam i příspěvku #5
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2007, 18:20:13 »
Tedy hotovo to jsem zvládl, stačil ten bios, jsi dobrý učitel. Jeli to možná požádal bych o další radu.

1/ rozlišení mám Grafiku Ge Force 7600GT a nejde mi nastavit větší rozlišení. Sice jsem si četl co píšou ve foru ale když jsem to udělal už mi ubuntu nenajelo graficky vůbec. Je tam mále rozlišeni 1024*768 a potřeboval bych 12080x 1024.

2/Jak rozchodit televizní kartu mám WinFast 200XP Leadek?

Možná se to již někde psalo ale na mě je to dost složitě napsané. Děkuji

Fň.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2007, 18:45:03 »
Dobrý večer,

pokud jde o TV kartu, tak ta by měla podle mých zkušeností být detekována automaticky. Stačí stáhnout např. balíček tvtime a pouze spustit.
Dojde k nastavení oblasti, ve které se nacházíte atd. A televize pak už normálně funguje. Pouze je dobré si pak podle libosti přeskládat TV kanály.

Co se rozlišení a případně obnovovací frekvence týká, zkuste postupovat podle tohoto návodu

http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153

Je to bod 4, samozřejmě byste měl mít nainstalovány ovladače od nVidie, toto je v tom návodu popsáno také.

Fň.cz

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 26 Srpna 2007, 18:51:47 »
to pf13: rozlišení vyřešíš editací souboru /etc/X11/xorg.conf . najdi v něm sekci Screen a do Modes připiš 1280x1024. musíš editovat s právy roota. pro jistotu si soubor zálohuj pomocí příkazu sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_zaloha .po editaci restartuj X server pomocí zkratky ctrl+alt+backspace.

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 27 Srpna 2007, 10:32:30 »
to qUAKER: Tak jsem vše zvládl jde mi televize i rozlišení, dík. Ještě jsem se chtěl zeptat jak veliký bych měl mít dik1 na ubuntu a disk2 swap. Když jsem chtěl změnit motiv napsalo mi to že je málo místa. Táké mi příjde že ten system jde i pomalu. Momentálně mám 1/ 3GB a 2/ swap 1GB je to málo?

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 27 Srpna 2007, 10:45:58 »
swap 1gb a ubuntu min 5gb.

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 27 Srpna 2007, 10:49:43 »
ideálně tedy by to mělo vypadat jak disk mám 80GB, dík

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 27 Srpna 2007, 10:51:20 »
a mohu zvětšít disk když už mám naistalovaný ubuntu. ve windows v partition magic to nejde. dik

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #12 kdy: 27 Srpna 2007, 10:55:06 »
Citace: pf13
a mohu zvětšít disk když už mám naistalovaný ubuntu. ve windows v partition magic to nejde. dik
Můžete jedině z LiveCD - z linuxu ani z windows to nepůjde, protože jakýkoli nástroj by musel upravovat oddíl, který "běží", což je nemožné...

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 27 Srpna 2007, 10:58:26 »
aha jak to mám udělat, nepříjdu již o naistalovaný system ubuntu. a kolik by tedy měla být ideální velikost 1 a 2 disku. dík

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 27 Srpna 2007, 11:14:23 »
Citace: qUAKER
swap 1gb a ubuntu min 5gb.
aha jak to mám udělat, nepříjdu již o naistalovaný system ubuntu. a kolik by tedy měla být ideální velikost 1 a 2 disku. dík

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 27 Srpna 2007, 11:26:03 »
to: qUAKER asi to tedy budu muset znova celé naistalovat. Než to udělám chci se sezptat používáš spíše ubuntu nebo kubuntu? A na kolik mám nastavit velikost optimální velikost obou disků, dík

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #16 kdy: 27 Srpna 2007, 11:30:02 »
Jestli máte disk 80 GB s Windows (předpokládám systém souborů NTFS), pak bych to viděl takto:

1. provést ve Windows úplnou defragmentaci souborů na disku
2. nabootovat z LiveCD Ubuntu
3. spustit Gnome Partition Editor
4. zmenšit oddíl s Windows (podle toho, jak potřebujete)
5. na prázdné místo vytvořit oddíly 10-15 GB pro systém (root, /) a maximálně 1 GB pro swap, případně zbytek pro data (/home)

Velikost oddílů s Windows a pro data v Linuxu (/home) si musíte určit sám, je to na Vás, kolik potřebujete a kde data chcete schovávat - jestli na disku se systémem NTFS (Windows), nebo na EXT3 (Linux /home). Nebo je můžete nechat na jediném oddíle pohromadě (na tom s Windows), protože nutně vytvářet oddíl /home nepotřebujete.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 27 Srpna 2007, 11:37:34 »
tedy zhrnutí: mohu v windows nastavit 1/ disk root 15GB a 2/swap 1GB. To bude stačit napořád. dík

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #18 kdy: 27 Srpna 2007, 11:44:26 »
Přesně tak: 10-15 GB Ubuntu root + 1 GB Ubuntu swap. Velikosti Windows a /home si musíte upravit podle vlastních potřeb. :) (Já mám z 15 GB root zaplněno asi 3-4 GB, 1 GB swap systém skoro nepoužívá.)

Co se týče Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu, je nutno vyzkoušet, co vám bude nejvíc vyhovovat. (Xubuntu je "odlehčené", pro hardwarově "slabší" počítače. Jako mám já. :))
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 27 Srpna 2007, 11:44:57 »
system windows mám na 320GB disku, což je fyzicky jiný disk. 1/ Musím to tedy zvětšit másto na disku a přeistalovat znova ubuntu? nejde to nějak rozšířit na již naistalované ubuntu? 2/ Jo a CDlive je to, ze kterého jsem instaloval ubuntu? 3/ Vy nebo ty sám používáš ubuntu nebo kubuntu? dík

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #20 kdy: 27 Srpna 2007, 11:56:18 »
Jestli jsem to dobře pochopil, tak na tom 80 GB disku máte nainstalované Ubuntu. Takže bych to rozdělil takto:

10-15 GB ext3 - Ubuntu root /
1 GB linux-swap
zbytek 65-70 GB ext3 /home

Pokud nabootujete z LiveCD (ze kterého jste to Ubuntu instaloval), měly by již vytvořené oddíly jít rozšířit, bez ztráty dat a nutnosti znovu instalovat Ubuntu.

Já používám Xubuntu - mám to dole v podpisu (Xubuntu ještě používá namátkou qUAKER nebo Želva - je to hlavně jejich zásluha, že dávají do kupy stránky o Xubuntu).

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 27 Srpna 2007, 12:06:35 »
je super že mi někdo takhle poradí. všem díky. /home je na co? myslel jsem že jde jen o dve disky. Omlouvám se a prosím o trpělivost jsem začátečník

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 27 Srpna 2007, 12:08:55 »
jinak mevím který si vybrat system. a ani nevím jaké jsou v nich rozdíly. Mám PC atlon64 +3000, RAM 1GB, DISK 320GB a 80GB. Prosím o doporučení

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #23 kdy: 27 Srpna 2007, 12:14:38 »
Není zač, rádo se stalo. :) Než se ale začnete ptát, zkuste si sám nejdřív hledat - například na wiki.ubuntu.cz - tam je spousta návodů a zodpovězených otázek. Třeba na to /home (viz http://wiki.ubuntu.cz/Adres%C3%A1%C5%99ov%C3%A1_struktura). ;)

Co se týče výběru systému (prostředí Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu), můžete si doinstalovat do současného  Ubuntu i ostatní zbývající a potom mezi nimi přepínat a zkoušet. A potom budete používat to, co vám vyhovuje. ;) Nebo hledejte na fórech, čtěte ankety, googlujte, sledujte názory uživatelů...

pf13

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 27 Srpna 2007, 12:30:26 »
chápuli to tedy dobře jde o to /že home je adresář kde se ukládají mé soubory, stačí velikost 1GB. Vy používáte jen linux nebo i windows

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.