Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace: kratce pote nastane nebootovatelny stav [vyřešeno]  (Přečteno 1819 krát)

Warran

• Návštěvník
Nakonec jsem se rozhodl zalozit nove vlakno. Jestli to uz tady bylo (nenasel jsem), tak klidne smazte.
Dvakrat jsem instaloval Feisty Fawn. Mam dva harddisky. Jeden jsem mel prazdny, vytvoril na nem nekolik oddilu, nainstaloval XP, potom Vista a nakonec Ubuntu. Par dni vse chodilo v poradku. Potom neslo bootovat, nenabehl grub, ale nejaka hlaska o chybejicim cemsi. Uz si nepamatuji. Ani s googlem jsem to nevyresil a sel instalovat znovu. Behem instalace byly s diskem problemy, tak jsem soudil, ze je vadny disk. Ale podle mne neni, 2 roky stary, ted jel 14 dni bez problemu.
Takze postup instalace #2: (instalace 1 stejna, jen vice oddilu a OS).
-boot z CD XPcek. Vsechny oddily na disku smazat.
-vytvorit 4 primary oddily.
-prvni oddil zformatovat NTFS a instalace XP. (oddil slouzi jen pro system).
-v XP format druheho oddilu na NTFS (slouzi jenpro instalaci programu). Zbyle dva oddlily jsou prazdne a nenaformatovane. Windows krasne slapou 14 dni.
-boot z CD Ubuntu, instalace Ubuntu. Deleni disku rucni, na jeden nevyuzity oddil pripojim / na druhy swap. Ubuntu se nainstaluje. Zadne oddily se tedy nevytvarely.
-Ubuntu i Windows bootuji 1 den.
-dnes hlaska ze chybi NTLDR a nejde bootovat, nenajede GRUB. Boot do CD Ubuntu a podle navodu zkousim GRUB opravit. Nic. Hledam na google a zkousim podle navodu opravit Windows. Zatim nic.

Takze otazka: Delal jsem pri instalaci neco spatne, ze ten Linux takhle mrvi pocitac? Kdysi jsem takle nainstalil Suse 10.0 a v pohode. Rad bych vedel, jestli jsem nekde neco nepokazil, potreti to uz sam bez vedomi kde je chyba nebudu (a pojedu jen na Win :-( ).

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
Instalace: kratce pote nastane nebootovatelny stav [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 27 Srpna 2007, 22:21:09 »
Jen mě tak napadlo (ale může to být taky naprostý nesmysl), nemůže tohle dělat XP?? Že jakmile zjistí přepsané MBR že si ho nastaví zpátky tak jak potřebuje?? Nemám zkušenosti, v XP mám všechny tyhle rádoby-pomocné nástroje vypnuté...
Ještě nejsem tak starý abych si nechal vykat...

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Warran

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Srpna 2007, 22:36:15 »
To by mohly, ale asi jeden den vse fungovalo. Oba systemy bootovaly. A najednou zase krach, stejne jako predtim. Ale budu muset bohuzel uprednostnit Windows, kdyz se na tom mem pocitaci nesnesou. Co me mate je, ze se to zase stalo velmi kratce po instalaci Ubuntu. Mozna bych tomu mohl dat jeste jednu sanci se Suse (pokud soucasne instalace nezachranim).
Jeste me napada, zda by pomohlo instalovat to na jiny disk.

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Srpna 2007, 23:00:17 »
Mě čistě selským rozumem napadlo, že po instalaci Ubuntu a po následném spuštění Windows tyto zjistily, že došlo k přepisu systémové části disku (tedy MBR) a ze zálohy jí obnovily... Zkuste vypnout zálohování systému (stejně to akorát zabírá místo) a poté obnovit GRUB -- spusťte Live CD s příkazovou řádkou, pak:

Kód: [Vybrat]
sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hd0,5)
setup (hd0)
přičemž místo (hd0,5) uvedete odpověď na příkaz "find" ;)

\\edit
S instalací na druhý disk nemám moc dobré zkušenosti, ale to je můj subjektivní pohled na věc ;)

Toshiba Satellite M100-165, T2300, 2x2048, ATI X1400 powered by Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Warran

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Srpna 2007, 20:23:08 »
Problém jsem řešil novou instalací všeho. Tedy zase instalace XP, během ní vytvořeny 4 oddíly na prvním disku (Druhý disk jsem měl zcela odpojený od systému).
Potom instalace Ubuntu. Ta skončila na samém konci při instalaci GRUBu. Spadlo to s tím, že "grub-install (hd0)" (je to +-, přesně do písmena si to nepamatuju) neuspěla. Označeno samozřejmě za kritickou chybu. Skusil jsem to znovu a opět. Holt Ubuntu nemá tenhle konkrétní počítač rádo :-((.
Že bylo instalované na logické oblasti snad nevadí (sda5 pro / a sda6 pro swap). Alespoň pro / bych udělal primární, ale win installer neumožňuje volit a udělá si to sám.
Protože problém nebyl vyřešen, můžete smazat, ať to tady nestraší další nováčky.

Vico.B

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 28 Srpna 2007, 20:30:56 »
Doporučuji instalovat ubuntu na primární disk, tedy nejspíše sda2. Vytvoříte ho snadno při instalaci ubuntu (narozdíl od XP tady to problém není). Nevím, jestli to může způsobovat onen problém, ale možné to je. Navíc jsem kdysi četl, že Windows ani žádná aplikace pro něj neumí korektně vytvořit linuxové oddíly (tedy ext3 a swap). Já postupuji při instalaci tak, že vycházím z počítače s nainstalovaným XP, v něm pomocí Partition Magic vytvořím prázdný oddíl na disku (ani primární ani logický, prostě bez jakéhokoliv vytváření oddílů) a při instalaci ubuntu pak na tomto prázdném místě vytvořím primární ext3 pro / a logický swap... Tento postup už jsem uplatnil několikrát na několika různých počítačích a pokaždé úspěšně ;)

Warran

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Srpna 2007, 20:56:48 »
Zajímavé, to by mohlo být ono. Takže to zkusím znova. A při instalaci Ubuntu ty dva windowsí oddíly ponechám, ty dva pro Linux smažu. A hned na to si ty dva oddíly vytvořím. To by mohlo být ono. Pamatuju si, že kdysi jsem si ty oddíly pro ten Suse vytvářel přávě při instalaci.
Každopádně díky moc za tip, dám vědět jak to dopadlo.

Edit: Tohle už píšu z Ubuntu :) Jestli to pár dní vydrží (ťuky ťuk) tak dám do oznámení vyřešeno. Tak či onak, posílám velké díky.

Warran

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 31 Srpna 2007, 07:45:42 »
Tak se to včera zase rozbilo, zase stejně. Objeví se GRUB, nabootuje do Win. Bohužel pád, reset a je to nanovo. Mám podezření, že to souvisí s tím, že mám dva disky, následně se mi v opravovací konzoli XPček objevoval jen ten druhý, jako disk C byl namapován jeden jeho oddíl. Když jsem ho odpojil (po příkazech fixmbr a fixboot), tak to ale stejně nechtělo bootovat, tentokrát "chyba disku".
Kdybych měl jen jeden disk, tak to možná pošlape ???
Napadla mě taky chyba disku, protože při těch instalacích se občas vyskytl problém s detekcí, nebo kopírováním souborů (při instalacích Windows), ale jinak ten disk myslím šlape v pohodě. Zajímavé je, že ty problémy se objevovaly, když jsem pro instalaci odpojil ten druhý disk.
Zjevně na současném hardwarovém stavu prostě Windows s Linuxem nepojedou a nepojedou. Má ještě někdo jiný nápad? Já totiž ne (Leda to na čas zkusit s jedním diskem, ale na tom druhém mám data :( ).

Edit 12.9.2007: Tak jsem zjistil, že chyba byla v disku. Mám místo něho nový a všechno šlape jak má.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.