->DarkLady> Hele, co potřebuje Tvůj otec na PC dělat?
Pokud potřebuje pouze kancelářský software (Office + emailový klient), tak ho zkus přemluvit třeba k týdenní trpělivosti a do té doby prostředí, třeba i s něčí pomocí, vyladit. V OpenOffice.org se dá nastavit, aby to soubory ukládalo ve formátu MS Office (což není ideální ani 100% kompatibilní, ale při psaní obchodní korespondence naprosto dostačující), na emaily Thunderbird. 100% je posílat důležité dokumenty jako PDF, jejichž generování OO.org umí.

Co se týká připojování disků, tak jsou dvě možnosti - buď poedituješ soubor /etc/fstab (jak Ti tu radí), nebo by šlo jako, druhá možnost, napsat skriptík pro připojení disku a ten by si otec po připojení disku vždycky spustil poklepáním na ikonu na ploše. Sice by musel zadat heslo pro roota, ale to snad taková tragédie není.
Jinak bych se prostě otce zeptal, jestli mu ta investice X desítek tisíc (HW, Windows Vista + MS Office) za nový počítač kvůli psaní emailů a textových dokumentů stojí.
Pokud ano, tak to holt neřeš - ono je někdy jednodušší ustoupit, než aby bylo doma dusno. Za to fakt blbé PC nestojí. Starší lidé už jsou takoví.
PS: Mám 3 roky starý noťas od HP, který by šel myslím sehnat celkem levně (Athlon XP, 1400MHz, 1GB paměti - dokoupil jsem 512 MB, 120GB -vyměnil jsem jím původní 20GB, grafika integrovaná). Kubuntu 7.04 na něm běží svižně, včetně současného spuštění Apache, MySQL, OO.org, ZoneMinderu, Amaroku a Kmailu, takže zas tolik asi šetřit nebudeš muset.
Zkus se kouknout třeba na Aukro.
EDIT: PPS: Na notebooku s Kubuntu se naučila "pracovat" i má 84-letá babička. Jednou se mne nesměle zeptala, zda tam mám taky karty (pasiáns) a když jsem odvětil, že ano, tak jestli bych jí nenechal na chvíli hrát. Tak jsem jí to půjčil, posléze jí naučil, jak se přihlásit, odhlásit, vytvořil jsem pro ni vlastní účet a od té doby mastí karty jako divá.