Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak natrvalo připojit externí disky?  (Přečteno 4804 krát)

DarkLady

• Host
Jak natrvalo připojit externí disky?
« kdy: 30 Srpna 2007, 20:24:19 »
Od soboty mám nainstalován Kubuntu. A pořád nalézám drobné problémky. Část jsem vyřešila sama, část za pomoci kamaráda, ale jsou porodní bolesti, které nevyřeším ani sama ani s kamarádem. Obracím se tedy podruhé na Vás a prosím o radu. Již jednou jste mi poradili, věřím, že mi pomůžete i tentokrát:

Mám externí disk, čtečku karet a v PC bedně i disk C (master), na kterém je pořád ještě Windows. Ve windows to funguje tak, že když připojím čtečku karet, winy si jí samy najdou, zobrazí a mohu s ní rovnou pracovat. Ale v Kubuntu mohu po zapnutí PC okamžitě pracovat jen s diskem D, na kterém je samotný Kubuntu. Chci-li pracovat s externím diskem nebo si "šáhnout" pro soubor na C, musím ty disky připojit. Po vypnutí PC a znovu zapnutí Kubuntu ty disky opět nevidí. Připojím-li externí disk, vyskočí mi tabulka, co s ním chci dělat, ale když zvolím např. otevřít, tak se nic neděje. Musím jít do managera, tam disk ručně připojit a pak teprve s ním mohu pracovat, ale celou proceduru musím po vypnutí a znovu zapnutí PC, jakož i po odpojení a znovu připojení samotného disku zopakovat a to mě dost obtěžuje :( Disky mají formát FAT, jen disk C je ve formátu NTFS.

Dotaz zní, jak mohu disky připojit napořád, aby se chovaly podobně ne-li stejně jako ve winech. Určitě to lze, jen někde něco dělám špatně nebo naopak nedělám něco co bych měla?

Díky moc za pomoc nebo radu.

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 30 Srpna 2007, 20:57:21 »
Nastaveni systemu - disk a souborove systemy - administratorsky rezim.
Najt prislusne zarizeni a nastavit jak je potreba. Bohuzel to neni cele prelozene, je to polo  cesko - anglicky. Tento zasah edituje fstab, da se to udelat taky v konzoli, ale zkuste to napred takhle, obvykle to funguje.

slamozrout

« Odpověď #2 kdy: 30 Srpna 2007, 22:48:07 »
To samy sem resil v jiny distrubici(PCLinux) a pohohlo ze sem editoval /etc/fstab a tam smazal u toho prisluneho disku parametr "noauto".Tak bych se tam podival a popripade ho smazal.Jinak bohuzel nevim.V Kubuntu ten parametr nemam a disky se pripoji hned po startu.
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

gargy2002

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Srpna 2007, 01:48:01 »
Pro zapis na NTFS je treba nainstalovat podporu zapisu NTFS, ntfs-3g, je v Synapticu. Oddil C: s Win se potom bude mountovat automaticky, staci po instalaci restartovat system. Co se tyce toho externiho disku a FAT32, predpokladam, tak by se mel mountovat normalne. Teda me aspon externi disk mountuje v pohode a mam tam NTFS i FAT32, ale byl tam pred 3 mesicema zhruba problem, nejaka chyba v jadre, ale uz to funguje spravne...:)

DarkLady

• Host
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2007, 10:57:52 »
Jsem tu, omlouvám se, že jsem neodpovídala.

Zkusili jsme s tátou zkombinovat Vaše rady s návodem na wiki. Výsledek je jen poloviční. Po zapnutí PC Kubuntu sice najde a sám připojí disk C a DVD smažírnu, případně i externí disk, pokud je připojen, při zapnutí, ale když disk odpojím z kabelu a připojím jiný disk, tak už Kubuntu ten druhý - vyměněný - sám nenajde a musím ho připojit ručně v nastavení :(

Chyba bude nejspíš někde mezi klávesnicí a židlí, ale co děláme špatně je nám záhadou :(

gargy2002

• Host
« Odpověď #5 kdy: 04 Září 2007, 11:23:23 »
Citace: DarkLady
Jsem tu, omlouvám se, že jsem neodpovídala.

Zkusili jsme s tátou zkombinovat Vaše rady s návodem na wiki. Výsledek je jen poloviční. Po zapnutí PC Kubuntu sice najde a sám připojí disk C a DVD smažírnu, případně i externí disk, pokud je připojen, při zapnutí, ale když disk odpojím z kabelu a připojím jiný disk, tak už Kubuntu ten druhý - vyměněný - sám nenajde a musím ho připojit ručně v nastavení :(

Chyba bude nejspíš někde mezi klávesnicí a židlí, ale co děláme špatně je nám záhadou :(
Pokud mate primountovany nejaky disk, vytahnete ho z pc a do toho sameho usb hodite druhej disk, tak tomu moc sanci nedavam. Ty disky by mely byt pripojene oba, teda aspon jako vypnute, kazdy v jinem usb slotu, pak budou fungovat oba, ale pokud je stridate, tak pochybuju, to se pak musi mountovat rucne...

DarkLady

• Host
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2007, 11:40:04 »
hm, tak to je dost nevýhoda proti windows :( ty si disk najdou samy... A s CD to je to samé? když vyměním CD, tak to musím také připojovat ručně? Ještě jsem nezkoušela... Jestli ano, pak Linux není uživatelsky přívětivý, jak se píše :(

gargy2002

• Host
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2007, 12:04:33 »
hm, tak to je dost nevýhoda proti windows :( ty si disk najdou samy... A s CD to je to samé? když vyměním CD, tak to musím také připojovat ručně? Ještě jsem nezkoušela... Jestli ano, pak Linux není uživatelsky přívětivý, jak se píše :(
Linux neni staveny jako win, navic hardware je vyrabeny prave vetsinou pro bezproblemy chod ve windows. Myslite vymenit cd mechaniku??? Ten hardware se konfiguruje pri instalaci a kazde dalsi zasahy, treba upgrade jsou potom poznat, vetsinou nejde a musi se pripojovat rucne, ale urcite to jde udelat tak, at se i novy HW da pripojovat bez problemu automaticky, jenom je potreba hlubsi znalost systemu. Do toho jeste problemy s pravama a je to. Nojo, chce to trpelivost a snahu. Ja uz ale do WIN nebootuju prakticky vubec, obcas tam bootnu, stahnu 100MB aktualizaci, zjistim, ze mam stale polofunkcni ovladace a nove nejsou a opet restartuju zpatky do UBUNTU..:)

DarkLady

• Host
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2007, 12:19:05 »
jj, díky. Já jen, že mi to docela otravuje. Táta se rozhoduje, že Kubuntu smaže. Takže já budu mít Linux až budu mít vlastní noťas a ten bude bůhví kdy. Víte, win najdou HW, vidí ho, ale vyplázne na mě třeba jazyk s tím, že nemá ovladače nebo pokud má, pak s HW pracuje automaticky a ne že se musí něco pořád dokola ručně připojovat. Chápu ho v tom, že trpělivost po někom v 21. století nemůžeme moc očekávat. On chce systém, co má takovéto základní věci už vychytané a ne že se bude na stará kolena s***t s ručním připojováním disků po jejich výměně... Moc mě mrzí, že se na základě těchto zkušeností s Linuxem rozhodl koupit nový PC s Vistou :( Ale nemám, jak mu argumentovat, když na vlastní oči vidím, jak jsou některé věci v Linuxu docela složité. A to jsem byla tak nadšená, že ho nainstaloval alespoň na druhý disk :(

gargy2002

• Host
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2007, 12:04:37 »
jj, díky. Já jen, že mi to docela otravuje. Táta se rozhoduje, že Kubuntu smaže. Takže já budu mít Linux až budu mít vlastní noťas a ten bude bůhví kdy. Víte, win najdou HW, vidí ho, ale vyplázne na mě třeba jazyk s tím, že nemá ovladače nebo pokud má, pak s HW pracuje automaticky a ne že se musí něco pořád dokola ručně připojovat. Chápu ho v tom, že trpělivost po někom v 21. století nemůžeme moc očekávat. On chce systém, co má takovéto základní věci už vychytané a ne že se bude na stará kolena s***t s ručním připojováním disků po jejich výměně... Moc mě mrzí, že se na základě těchto zkušeností s Linuxem rozhodl koupit nový PC s Vistou :( Ale nemám, jak mu argumentovat, když na vlastní oči vidím, jak jsou některé věci v Linuxu docela složité. A to jsem byla tak nadšená, že ho nainstaloval alespoň na druhý disk :(
Enjoy Vista!:D Snad nejhorsi Windows, jakej kdy byl. Kazdej prechazi na XP, takze se tatinek pekne zapoti. Znamemu prestala fungovat sitova karta a nemuze ji ani za nic rozchodit. System ji odmita odebrat a znovu nainstalovat a novy ovladac neni, nebot se musi aktualizovat z internetu, jinak to system nevezme. Hnus, nebrat a pokud otec dava prednost Viste pred Ubuntu, tak at si to uzije, urcite bude na mountovani cdromky rucne, ci externiho hdd vzpominat..:)

Dancer

• Aktivní člen
  • *
  • .
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2007, 13:10:11 »
->DarkLady> Hele, co potřebuje Tvůj otec na PC dělat?
Pokud potřebuje pouze kancelářský software (Office + emailový klient), tak ho zkus přemluvit třeba k týdenní trpělivosti a do té doby prostředí, třeba i s něčí pomocí, vyladit. V OpenOffice.org se dá nastavit, aby to soubory ukládalo ve formátu MS Office (což není ideální ani 100% kompatibilní, ale při psaní obchodní korespondence naprosto dostačující), na emaily Thunderbird. 100% je posílat důležité dokumenty jako PDF, jejichž generování OO.org umí. :)

Co se týká připojování disků, tak jsou dvě možnosti - buď poedituješ soubor /etc/fstab (jak Ti tu radí), nebo by šlo jako, druhá možnost, napsat skriptík pro připojení disku a ten by si otec po připojení disku vždycky spustil poklepáním na ikonu na ploše. Sice by musel zadat heslo pro roota, ale to snad taková tragédie není.

Jinak bych se prostě otce zeptal, jestli mu ta investice X desítek tisíc (HW, Windows Vista + MS Office) za nový počítač kvůli psaní emailů a textových dokumentů stojí.

Pokud ano, tak to holt neřeš - ono je někdy jednodušší ustoupit, než aby bylo doma dusno. Za to fakt blbé PC nestojí. Starší lidé už jsou takoví.

PS: Mám 3 roky starý noťas od HP, který by šel myslím sehnat celkem levně (Athlon XP, 1400MHz, 1GB paměti - dokoupil jsem 512 MB, 120GB -vyměnil jsem jím původní 20GB, grafika integrovaná). Kubuntu 7.04 na něm běží svižně, včetně současného spuštění Apache, MySQL, OO.org, ZoneMinderu, Amaroku a Kmailu, takže zas tolik asi šetřit nebudeš muset.
Zkus se kouknout třeba na Aukro.

EDIT: PPS: Na notebooku s Kubuntu se naučila "pracovat" i má 84-letá babička. Jednou se mne nesměle zeptala, zda tam mám taky karty (pasiáns) a když jsem odvětil, že ano, tak jestli bych jí nenechal na chvíli hrát. Tak jsem jí to půjčil, posléze jí naučil, jak se přihlásit, odhlásit, vytvořil jsem pro ni vlastní účet a od té doby mastí karty jako divá. :D
これはなんですか。 Ubuntu です。

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2007, 13:15:26 »
No jestli otcovi nevadí investovat takové prašule do nového HW a SW, tak proč by měl být problém přikoupit starší noťas??? A můžete argumentovat tím, že ho už pak nebudete otravovat. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #12 kdy: 05 Září 2007, 13:24:17 »
To s tou nutností stálého připojení disků alespoň ve vypnutém stavu "aby je systém viděl" mi přijde jako hrubě nepravděpodobné.

Nastálo mám připojený jen jeden externí disk, WD250, dokonce se systémem FAT32, pak mám externí 80GB disk v rámečku Gembird (a na něm dvě ext3 partition), který připojuju jen když potřebuji zálohovat - prostě zasunu kabel, zapnu a objeví se na ploše. Pak mám flešku, která funguje stejně a digifoťák, který se taky mountuje sám.

Před vysunutím/odpojením je ovšem vhodné dát pravý čudl na ikonu disku a dát "odpojit" nebo "vysunout", nebo něco v tom smyslu.

Do fstab mám zapsaný jen ten WD250 a to jen proto, aby se dal dobře sdílet přes Sambu...

Pokud se disk nepřipojuje jak má, zkusil bych ho přeformátovat, může být chyba v tom, že si o něm *buntu myslí, že je nějak špatně naformátovaný a tak ho nechá být.

Možná by nebylo od věci vyzkoušet, jestli to jede v Ubuntu (nikoli Kubuntu!) livecd - pokud ano, mohlo by za to divné chování patrně něco v KDE nebo nějakým způsobem nepovedená instalace...

S Vistou přeji upřimnou soustrast... Linux je sice občas trochu bolavé rozchodit, zvlášť pokud máte hardware, který si s ním moc nerozumí, ale když se jednou nastaví, tak jede. Windows naopak dostanete obvykle ve funkčním stavu, který ale dlouho nevydrží a pak opravujete, nastavujete, odvirováváte, reinstalujete... S vistou navíc s nášupem DRM a omezování uživatele.. No, každému co jeho jest :)

Petr

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 21 Září 2007, 23:13:34 »
Od soboty mám nainstalován Kubuntu. A pořád nalézám drobné problémky. Část jsem vyřešila sama, část za pomoci kamaráda, ale jsou porodní bolesti, které nevyřeším ani sama ani s kamarádem. Obracím se tedy podruhé na Vás a prosím o radu. Již jednou jste mi poradili, věřím, že mi pomůžete i tentokrát:

Mám externí disk, čtečku karet a v PC bedně i disk C (master), na kterém je pořád ještě Windows. Ve windows to funguje tak, že když připojím čtečku karet, winy si jí samy najdou, zobrazí a mohu s ní rovnou pracovat. Ale v Kubuntu mohu po zapnutí PC okamžitě pracovat jen s diskem D, na kterém je samotný Kubuntu. Chci-li pracovat s externím diskem nebo si "šáhnout" pro soubor na C, musím ty disky připojit. Po vypnutí PC a znovu zapnutí Kubuntu ty disky opět nevidí. Připojím-li externí disk, vyskočí mi tabulka, co s ním chci dělat, ale když zvolím např. otevřít, tak se nic neděje. Musím jít do managera, tam disk ručně připojit a pak teprve s ním mohu pracovat, ale celou proceduru musím po vypnutí a znovu zapnutí PC, jakož i po odpojení a znovu připojení samotného disku zopakovat a to mě dost obtěžuje :( Disky mají formát FAT, jen disk C je ve formátu NTFS.

Dotaz zní, jak mohu disky připojit napořád, aby se chovaly podobně ne-li stejně jako ve winech. Určitě to lze, jen někde něco dělám špatně nebo naopak nedělám něco co bych měla?

Díky moc za pomoc nebo radu.
Prosímm tě co máš za problém ?? nějak nerozumím ?? A už jsi ho vyřešil ?? Měl jsem podobný problém z diskem já to vyřešil tak že jsem přenastavil bios :)

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 21 Září 2007, 23:33:48 »
pokud nebylo po instalaci nijak zasahovano do fstab. veskere zairzeni pres usb se pripojuje automaticky. pripojuje se to do adresare media. veskere disky se v linuxu pripojuji do adresaroveho stromu. proto nikdy neuvidis disky tak, jak ve win. a i tak se deje. ctecka karet se pripoji jen tehdy, je-li v ni nejaka karta. kde nic neni (hardwarove) nic se nepripoji. a to i u cdrom. veskera media pujdou pripojit jen v pripade vlozeni disku. je mozne poslat vypis fstab? s pozdravem, uzivatel kubuntu

bedna

• Návštěvník
    • webixon
« Odpověď #15 kdy: 21 Září 2007, 23:49:05 »
Navody na ubuntu konecne riesenia http://webixon.php5.sk

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.