Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s kopírováním souborů na Flash disk [vyřešeno]  (Přečteno 12906 krát)

Marvel

• Návštěvník
Dobrý den, jsem nový uživatel OS Kubuntu 7.04, mám ho na mém notebooku FS amilo pro... no zatím všechno jelo v pohodě, ale teď večer se mi přihodila velmi nemilá věc a nevím si s ní rady! Mezi notebookem a mým stolním počítačem (WinXP-SP2) jsem potřeboval přetáhnout pár souborů..tak jsem vzal FlashDisk (Kingston 128MB) a přetáhl na něj potřebná data (přesunout na toto místo, původní soubory nebyly ponechány - taky jsem netušil co mi to udělá za prasárnu a neměl jsem důvod systému nevěřit), zapojil jsem ho do oken a ejhle... všechny soubory měly velikost 0kb a nešly přečíst, takže mám poškozené soubory na flash disku a originální na Linuxu už taky neexistují, navíc soubory co byly na flash disku a co jsem si zazálohoval na disk notebooku taky nejdou přečíst... tak jsem z toho jelen, ta flashka byla nově naformátovaná na FAT32 a předtím jsem ji už několikrát používal a nejen ji. Nechápu co mi to ten Linux udělal. Takhle jsem přišel o svá a zčásti i cizí data... :-( Nějaké vysvětlení, proč, z jakého důvodu, co se tam podělalo??? Díky za přečtení a případné rady

truhlik

• Závislák
Problém s kopírováním souborů na Flash disk [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 03 Září 2007, 21:33:24 »
Vysunul jste korektne USB? Tim myslim jestli jste dal odpojit a vyckal nez se zapisi data z vyrovnavaci pameti a pote teprve vyndal flashku z USB?
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

Marvel

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2007, 08:27:31 »
No víte, možná jsem trochu zhýčkaný Windowsama... samozřejmě jsem počkal až se dokončí přenos, ale odmítám flashku odpojovat jak kdyby to byla prehistorie, normálně ji s tama prostě vytáhnu.... Zkusím něco nakopírovat a vypojit ji jak říkáte.

Marvel

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2007, 08:50:02 »
Citace: Marvel
No víte, možná jsem trochu zhýčkaný Windowsama... samozřejmě jsem počkal až se dokončí přenos, ale odmítám flashku odpojovat jak kdyby to byla prehistorie, normálně ji s tama prostě vytáhnu.... Zkusím něco nakopírovat a vypojit ji jak říkáte.
Tak teda s překvapením zírám! Vážně byl problém v korektním odpojení. Musím to tak dělat vždy? Neexistuje nějaký fígl, zaškrtávátko..prostě něco co by mě zbavilo povinnosti těch dvou kliknutí myši? Proč to ve Windowsech není problém a v Linuxu ano?....

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2007, 09:21:51 »
Problém to je i ve Windows. To, že se vám to ještě nestalo je jen štěstí.
V Linuxu má to co do činění se zápisem na flashku. Nejdříve se kopíruje asynchronně a při příkazu umount (odpojení) se teprve obsah zapíše na flashku.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 04 Září 2007, 10:02:25 »
Jde o to, ze data nejsou zapisovana na flashku (ci jiny disk) rovnou, ale jsou pouze udrzovana v pameti. To proto, aby byla prace rychlejsi (zmeny dat se delaji v pameti a nemusi se kazda blbost zapisovat na disk) a aby se minimalizoval pocet pristupu/zapisu na disk.
Na disk se zapisuji jednou za cas (nebo rucne prikazem sync). To proto je nutne flashku korektne odpojit, podobne jako by to lide meli delat i ve Windows. To, ze to nedelaji asi nema smysl komentovat.

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2007, 10:06:42 »
jak Pise Milhouse je NUTNE odpojity flashdisk korektne vzdy, jinak vase date ktera jste se tam pokousel nahrat nebudou korektne zapsana a muzete tak prijit i o data starsiho data, coz by mohlo byt dosti neprijemne. Odpojujte to vzdy korektne a to i ve win, ze jste tak neprisel o data neni tak uplne pravda, nejspise je take mate poskozene jen si je system dopocita a po nejakem case je jejich poskozeni nevratne. A neni to jako v praveci jak jste to nazval jen je to korektni zpusob...
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

anicka

• Host
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2007, 13:34:27 »
Mohu jen potvrdit jak píší další linuxoví kolegové, že je nutné USB flash-disc odpojit správným způsobem, tedy zvolit nejprve "Vysunout", a to jak v OS Linux tak v OS Windows.

Jak jste v úvodním příspěvku napsal, pracujete také s Windows XP a určitě tedy víte, že když USB (flash disc) vytáhnete z PC rovnou, tedy bez GUI vysunutí (ikonka "Bezpečně odpojit hardware" na systrayi tedy hlavním panelu Windows), tak Vám i Windows zahlásí, že hardwarové zařízení bylo nekorektně odpojeno a že Vám přitom hrozí ztráta dat z HW - Vašeho USB flash-disku. Bohužel, je to tak ...

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #8 kdy: 04 Září 2007, 17:08:17 »
mozna zkuste kouknout na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=483715&highlight=usb+write+through , pokud jsem dobre pochopil, tak by se to pak melo zapisovat okamzite...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Marvel

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 05 Září 2007, 10:01:13 »
Díky Vám všem za rady :) Tak se to prostě budu muset naučit odpojovat korektně.

Volis

• Stálý člen
  • **
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #10 kdy: 05 Září 2007, 10:12:46 »
Marvel - to bude idealni, casem si zvyknete a budete to delat automaticky.. :-]
« Poslední změna: 13 Ledna 2009, 02:54:38 od Anna Taliánová »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 05 Září 2007, 23:48:39 »
Chtěl bych se zeptat, když odpojuju flash disk, jak poznám, že odpojování už proběhlo, tedy že můžu flash disk už z USB portu vytáhnout? Ve Windows mi to napsalo hlášku v okně, ale v Xubuntu mi to nic nepíše. Dá se to nějak nastavit, abych měl jistotu, že ji vytahuju až po kompletním zápisu dat? Díky za odpovědi.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Pavelp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 06 Září 2007, 06:43:45 »
Zmeni se ikona na plose (obcas).

Volis

• Stálý člen
  • **
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #13 kdy: 06 Září 2007, 06:50:58 »
No nevim v Gnome to pise vse ze nemate odebirat zarizeni a pote ze ho muzete bezpecne odebrat.. Xubuntu myslim ma neco podobneho..

anicka

• Host
« Odpověď #14 kdy: 06 Září 2007, 08:48:18 »
Citace: Volis
No nevim v Gnome to pise vse ze nemate odebirat zarizeni a pote ze ho muzete bezpecne odebrat.. Xubuntu myslim ma neco podobneho..
Prosim :-D mě to v Gnome píše hlášku o tom, že můžu bezpečně odebrat zařízení (jde též o  USB flash disk) jen někdy - jednou za čas :-) ... netušíte někdo proč? Dík.
« Poslední změna: 15 Října 2007, 19:13:30 od Anna Taliánová »

Volis

• Stálý člen
  • **
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #15 kdy: 06 Září 2007, 09:07:45 »
Citace: anicka
Prosim :D mě to v Gnome píše hlášku o tom, že můžu bezpečně odebrat zařízení (jde též o  USB flash disk) jen někdy - jednou za čas :) ... netušíte někdo proč? Dík.
vim mas to rozbity! ale tedka vazne.. mas nastavenou nejakou automatickou operaci pri vlozeni usb?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 06 Září 2007, 09:26:12 »
Nesmí být žádný soubor z USB otevřen a ani žádná aplikace nesmí nijak využívat toto zařízení.
Občas se mi stalo, že jsem musel killnout v procesech KIO_slave, ale to je pro KDE.

N. Á. V. O. D. Y.

max007

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 06 Září 2007, 10:54:19 »
zdravim, jde pak nejak provest scandisk flash disku nebo i ntfs partition z Linuxu? je na to nejaky prikaz na opravu ztracenych dat?
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 06 Září 2007, 11:01:25 »
Nevím, jak to je s NTFS, ale pokud tam máte fat32, tak při odmountovaném flashdisku do konsole:

Citace
sudo fsck.vfat /dev/pripojny_bod
Kde pripojny_bod je identifikace vašeho flash disku.

N. Á. V. O. D. Y.

max007

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 06 Září 2007, 11:16:10 »
zkousel jsem
Kód: [Vybrat]
sudo fsck.vfat /dev/pripojny_bodale moc to nepomohlo flash disk se automaticky pripojil ale pise ze volne misto je 0 bajtu. Pritom ve win je zde volnych 900MB.
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

anicka

• Host
« Odpověď #20 kdy: 06 Září 2007, 11:25:08 »
Prosim :-D mě to v Gnome píše hlášku o tom, že můžu bezpečně odebrat zařízení (jde též o  USB flash disk) jen někdy - jednou za čas :-) ... netušíte někdo proč? Dík.
vim mas to rozbity! ale tedka vazne.. mas nastavenou nejakou automatickou operaci pri vlozeni usb?
Mám nasteveno pouze "Připojit výměnná média po vložení".
« Poslední změna: 15 Října 2007, 19:12:35 od Anna Taliánová »

Volis

• Stálý člen
  • **
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #21 kdy: 06 Září 2007, 11:35:26 »
nahrajte do nej we win maximum co se do nej vejde a pak ho korektne ve linuxu vymazte, pokud to nepomuze format ve win..

Volis

• Stálý člen
  • **
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #22 kdy: 06 Září 2007, 11:36:23 »
Prosim :D mě to v Gnome píše hlášku o tom, že můžu bezpečně odebrat zařízení (jde též o  USB flash disk) jen někdy - jednou za čas :) ... netušíte někdo proč? Dík.
to by melo fungovat normalne, pise to nejake fujtajbly u pripojovani ci odpojovani v terminalu?

anicka

• Host
« Odpověď #23 kdy: 06 Září 2007, 11:49:17 »
mas nastavenou nejakou automatickou operaci pri vlozeni usb?
to by melo fungovat normalne, pise to nejake fujtajbly u pripojovani ci odpojovani v terminalu?
anicka@taliann-laptop:~$ umount CORSAIR
umount: podle mtab není CORSAIR připojeno

Jinak GUI zasunutí a vysunutí v Gnome nepíše žádné hemy :-) ...
« Poslední změna: 15 Října 2007, 19:12:14 od Anna Taliánová »

Volis

• Stálý člen
  • **
    • www.petrvolak.com
« Odpověď #24 kdy: 06 Září 2007, 12:43:30 »
anicka - ukaz fstab a mtab..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.