Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: externí HDD  (Přečteno 3707 krát)

Gonio-

• Host
externí HDD
« kdy: 04 Září 2007, 19:01:12 »
Potrebuju poradit s tímhle:
došel mi nový externí HDD 250GB, ale kdyz ho připojím k PC tak se nic neděje

-napájení má disk externí, a vypadá to že funguje
-při zapojení USB kabelu zacne svítit zelená LEDka
-vyzkousel sem to ve winu i v linu
-ale zatím sem nemel moznost to testnout jinde
-disk má USB i SATA kabel, kdyz sem disk zapojil pres SATA, tak se počítač nerozjel (skoncil v biosu a restartoval se - pořád dokola), s USB sice nastartuje ale není vidět nikde :)
-nějak sem nepochopil tuhle část v manuálu: http://img213.imageshack.us/img213/2295/00002kz6.jpg

tak dík predem za odpovedi, stejne to vidim na reklamačku :)

edit: jestli to někomu pomůže: kdyz disk zapnu tak se roztoci a hned zase zastavi, a tak porad dokolecka (dela to i bez zapojeneho USB kabelu)
« Poslední změna: 13 Ledna 2008, 03:37:46 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
externí hdd
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2007, 19:02:18 »
Kód: [Vybrat]
lsusb

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2007, 19:18:01 »
Citace: nettezzaumana
Kód: [Vybrat]
lsusb
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 002: ID 09da:000e A4 Tech Co., Ltd
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000  

tudíž to asi nenašlo

nettezzaumana

• Host
externí hdd
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2007, 19:25:22 »
pokud mas spravne nakonfiguravene usb v compu a disk je zapnuty a pripojeny usb kabelem, tak at je mountnuty nebo ne musi byt videt via lsusb.. pokud ne, buh ti pomahej ;)

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #4 kdy: 04 Září 2007, 19:30:09 »
Citace: nettezzaumana
pokud mas spravne nakonfiguravene usb v compu a disk je zapnuty a pripojeny usb kabelem, tak at je mountnuty nebo ne musi byt videt via lsusb.. pokud ne, buh ti pomahej ;)
no tak to sem dopadl ;)
spíš by mě zajímalo co je vlastne napsane v tom manualu :) (ta cast o enclosure)

a hele najednou to cosi naslo:

Bus 003 Device 006: ID 152d:2336  
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 002: ID 09da:000e A4 Tech Co., Ltd
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

(prepojil jsem to jinde)

+ sem to znova testnul ve winech, kdyz pripojim usb, tak se ve spravci zarizeni objevi velkokapacitni usb zarizeni - kdyz disk odpojim tak zase zmizi - akorat ten disk neni nikde videt :) (ani se neobjevi hlaska ze disk byl pripojen)

Ravli

• Návštěvník
externí hdd
« Odpověď #5 kdy: 04 Září 2007, 20:54:22 »
Ked ho vo Winoch vidis v spravcovy zariadeni tak by ho mohlo stacit naformatovat, kedze je novy tak asi formatnuty nebude a preto ho nikde (to je asi  v Tento Počíač) nevidíš

tak ho skus formatnut v tom spravcovy zariadeni  alebo ked je vidiet tam mal by byt Linuxe vidiet napr. aj v Gparted tak ho mozes skusit formatnut aj tam

mozno vam radim blbost ale ja som sa kvoli tomuto pred par rokami tiez trapil :-D

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #6 kdy: 04 Září 2007, 21:23:59 »
Citace: Ravli
Ked ho vo Winoch vidis v spravcovy zariadeni tak by ho mohlo stacit naformatovat, kedze je novy tak asi formatnuty nebude a preto ho nikde (to je asi  v Tento Počíač) nevidíš

tak ho skus formatnut v tom spravcovy zariadeni  alebo ked je vidiet tam mal by byt Linuxe vidiet napr. aj v Gparted tak ho mozes skusit formatnut aj tam

mozno vam radim blbost ale ja som sa kvoli tomuto pred par rokami tiez trapil :-D
Presne tak je to blbost :) neznam zpusob jak v spravci zarizeni naformatovat disk - tam se dozvim akorat co je to za zarizeni,ovladac atd..
Problem je ze se objevi pouze tam, a nikde jinde (ani v gparted,ani ve windows ve Sprave- Disk management)
Zejtra ho vyzkousim na jinem PC, takze se definitivne ukaze :)

Ravli

• Návštěvník
externí hdd
« Odpověď #7 kdy: 04 Září 2007, 22:48:09 »
Citace: Gonio-
Presne tak je to blbost :) neznam zpusob jak v spravci zarizeni naformatovat disk - tam se dozvim akorat co je to za zarizeni,ovladac atd..
Problem je ze se objevi pouze tam, a nikde jinde (ani v gparted,ani ve windows ve Sprave- Disk management)
Zejtra ho vyzkousim na jinem PC, takze se definitivne ukaze :)
aha tak sorry ja som si zamenil Spravcu zariadeni z Disk management..( asi ze uz robim malo vo Win).

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #8 kdy: 05 Září 2007, 15:02:47 »

gargy2002

• Host
externí hdd
« Odpověď #9 kdy: 06 Září 2007, 01:55:44 »
Mám nějaké screenshoty z windows, treba nekdo bude vědět:

http://img64.imageshack.us/img64/9238/33569273hs2.png
http://img64.imageshack.us/img64/263/56429131ws4.png
http://img64.imageshack.us/img64/7149/72730672lh6.png
Co takhle vyzkouset Partition Magic 8.0(ve Win)?? Ten by to mel zvladnout. Taky pozor, pokud nevidite ten HDD v gparted, tak to je proto, ze si musite v device zvolit druhy disk, standartne je totiz nastaveny master hdd a bud v device, nebo v pravo nahore, kde je oznaceni disku a velikost, sipkou zmenit na ten externi. Pokud tam ale doopravdy neni, tak to uz je horsi, v tom vypisu neco je, A4(system ho teda vidi). Nevypada to sice moc kvalitne, ale melo by to fachcit!!:)

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #10 kdy: 06 Září 2007, 07:18:22 »
Citace: gargy2002
Mám nějaké screenshoty z windows, treba nekdo bude vědět:

http://img64.imageshack.us/img64/9238/33569273hs2.png
http://img64.imageshack.us/img64/263/56429131ws4.png
http://img64.imageshack.us/img64/7149/72730672lh6.png
Co takhle vyzkouset Partition Magic 8.0(ve Win)?? Ten by to mel zvladnout. Taky pozor, pokud nevidite ten HDD v gparted, tak to je proto, ze si musite v device zvolit druhy disk, standartne je totiz nastaveny master hdd a bud v device, nebo v pravo nahore, kde je oznaceni disku a velikost, sipkou zmenit na ten externi. Pokud tam ale doopravdy neni, tak to uz je horsi, v tom vypisu neco je, A4(system ho teda vidi). Nevypada to sice moc kvalitne, ale melo by to fachcit!!:)
Bohuzel A4 je moje myška :)
Dobra zprava je ze gparted mi ten disk našel, ale má jen asi 7 GB (místo 250 !), a všechny pokusy o naformátování selhaly. viz screeny:
http://img230.imageshack.us/img230/9051/obrazovkakd5.png
http://img75.imageshack.us/img75/8779/obrazovka1xc1.png

Jeste to skusim teda ve wim s partition magic, ale nevím jak pořídím...ale třeba to pujde :)

Volis

• Stálý člen
  • **
  • Impossible is nothing :o]
    • www.petrvolak.com
externí hdd
« Odpověď #11 kdy: 06 Září 2007, 07:26:06 »
PS - Partition Magic neni pro win ideani je boot s diskety ci cd co cedery [vlastni mini os pro spusteni programu]
Unix is Unisex :-]

Ubuntu User: 16398 || Linux User: 451118.

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #12 kdy: 06 Září 2007, 07:35:43 »
Citace: Volis
PS - Partition Magic neni pro win ideani je boot s diskety ci cd co cedery [vlastni mini os pro spusteni programu]
Chtelo by to psát čárky, takle jsem pochopil ze PM není pro win ?! Ted stahuju verzi pro Windows 95/98/ME/NT/2000/XP. Ale pokud to nepůjde tak snad skusim i tu Cederu nebo co to je :)
ps:ptal sem se i na stránkách toho prodejce co stím, a jaksi nedokáží pochopit. že to nejde naformátovat, a pořád mi opakují že mám formátovat a že to pak pujde :)

gargy2002

• Host
externí hdd
« Odpověď #13 kdy: 06 Září 2007, 13:17:55 »
Citace: Volis
Osobne davam prednost PM ve Win, taky jak jinak udelat zachranne diskety, ze. Kolega ma externi hdd, nevim, zda by mu diskety, pokud vubec disponuje floppy mechanikou nasly usbhdd, mozna jo, ale klasickej program bude stacit. Spis me mate tech 7GB, kdyz tam ma byt 250. Taky ten vypis lsusb je divnej, to A4 je mys, tak kde je HDD?? Sice tam neco je, ale neni tam nazev, melo by to vypadat asi takto: Bus 005 Device 004: ID 0930:0b05 Toshiba Corp.
Klasicky staci nainstalovat ten PM a vyzkouset, zda to bude OK. Doporucuju jeste udelat ty diskety, na jedne je DOS(da se pouzit i na flashnuti biosu :)) a druha je samotnej PM, pokud je floppy disk v PC. Na flash disk se to da udelat ale taky...

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #14 kdy: 06 Září 2007, 15:17:16 »
Citace
Osobne davam prednost PM ve Win, taky jak jinak udelat zachranne diskety, ze. Kolega ma externi hdd, nevim, zda by mu diskety, pokud vubec disponuje floppy mechanikou nasly usbhdd, mozna jo, ale klasickej program bude stacit. Spis me mate tech 7GB, kdyz tam ma byt 250. Taky ten vypis lsusb je divnej, to A4 je mys, tak kde je HDD?? Sice tam neco je, ale neni tam nazev, melo by to vypadat asi takto: Bus 005 Device 004: ID 0930:0b05 Toshiba Corp.
Klasicky staci nainstalovat ten PM a vyzkouset, zda to bude OK. Doporucuju jeste udelat ty diskety, na jedne je DOS(da se pouzit i na flashnuti biosu :)) a druha je samotnej PM, pokud je floppy disk v PC. Na flash disk se to da udelat ale taky...
Takže k tomu PM:
Nainstaloval jsem si verzi 8.0 a ta mi hodila krásnou chybku:
http://img293.imageshack.us/img293/3360/disk1dc8.png
Tak jsem si nainstaloval i starsi verzi 7.0 a chyba je tam pořád. Ale je zajímavé, že když ext. disk odpojím tak program bez problémů funguje a ukazuje mi partitiony na mém starém HDD.
Vzdy kdyz je ext. disk zapojený tak nemám šanci spustit PM(kdyz pripojim disk behem spusteneho PM tak ho taky nenajde).
Dále- diskety jsem si udělal, takže to pujdu vyzkoušet ale dost pochybuju, že mi to ext. disk najde, protože jsem vyzkoušel udelat bootovaci CD programu partlogic-0.57 - který mi zase pouze ukázal muj starý HDD.
Výpis lsusb je divnej :) Ale jeste divnější je to, že kdyz byl disk pripojen do jiného USB slotu (funkčního) tak nic neukázal (viz první výpis lsusb).
Držte palce
ps: je možné, že když by se mi nějak povedlo dát partitiony na ten ext. disk, že by to poznalo skutečnou velikost 250 gb a nejak to naformátovalo zprávně ?

Edit: takže podle očekávání, pres diskety mi to nic nenašlo, to bych se divil kdyby na ty diskety narvali ovladace pro usb
jeste nejakej nápad ?

gargy2002

• Host
externí hdd
« Odpověď #15 kdy: 07 Září 2007, 02:06:28 »
To je mizerie, ta chybova hlaska. Pokud to nejde spustit, kdyz je pripojeny usbhdd, tak to je smula. Co s tim, videl bych to na zkousku na nejakem jinem PC, aby se overilo, zda je ten disk vadnej a nasledna reklamace, pokud tomu tak bude. Potom bych doporucoval koupit nejakej Seagate, nebo WD. Toshiby taky nejsou spatny. Kdyz uz ten hdd nejede dobre ani ve widlich, tak bude asi vadnej, coz si myslim se muze uplne klidne stat. Me napady dosly, takze bych riskoval tu reklamaci, pak bych mozna jeste zvysil kapacitu, tady je rozdil mezi 320GB a 500GB pouze 10 liber, nekde to maji za ty same penize, co jinde 320GB.....:)
Par stazenych filmu, nejakej serial a uz zacinam vybirat novej disk, takze kapacita se vzdycky hodi...:)

Gonio-

• Host
externí hdd
« Odpověď #16 kdy: 07 Září 2007, 06:58:35 »
Citace: gargy2002
To je mizerie, ta chybova hlaska. Pokud to nejde spustit, kdyz je pripojeny usbhdd, tak to je smula. Co s tim, videl bych to na zkousku na nejakem jinem PC, aby se overilo, zda je ten disk vadnej a nasledna reklamace, pokud tomu tak bude. Potom bych doporucoval koupit nejakej Seagate, nebo WD. Toshiby taky nejsou spatny. Kdyz uz ten hdd nejede dobre ani ve widlich, tak bude asi vadnej, coz si myslim se muze uplne klidne stat. Me napady dosly, takze bych riskoval tu reklamaci, pak bych mozna jeste zvysil kapacitu, tady je rozdil mezi 320GB a 500GB pouze 10 liber, nekde to maji za ty same penize, co jinde 320GB.....:)
Par stazenych filmu, nejakej serial a uz zacinam vybirat novej disk, takze kapacita se vzdycky hodi...:)
Taky mi došly nápady:)
Ten disk je WD, ale tech 250 GB mi bude urcite aspon rok v pohode stacit.
Takze, jim to poslu na reklamačku...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.