Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Compaq Armada E500 - vhodný ntb na Ubuntu  (Přečteno 21387 krát)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
Compaq Armada E500 - vhodný ntb na Ubuntu
« Odpověď #25 kdy: 20 Září 2007, 20:18:12 »
mAXxZ -> Integrovka? Zvláštní, vždycky jsem měl za to, že i do notebooku se dělají "grafické karty"... Vlastní paměť a tak... ;)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 20 Září 2007, 20:42:46 »
však ano :D vždyt to říkám to jsou ale dedikované grafiky, ne integrované :D X1100 je chipset s integrovanám grafickým jádrem :D Většina dedikovaných (normálních mobilních GK je také připájena na desce ale jako taková malá kartička, kdežto integrovaná grafika je v jen jeden čip napájenej na desce. Potom jsou dedikované karty v MXM slotu což má málo kterej notebook a teoreticky se dají i vyměnit ale silnější modely atd. je prakticky nemožné sehnat je to jen kvůli tomu aby v  servise kvůli vadné grafice nemuseli měnit celej board.

Doufám že jsi již porozuměl

Integrovaná grafika nemá vlastní paměť nemá! Dokud nepřijde Fusion od AMD kterej spojí GPU a CPU tak ani mít vlastní paměť nebude. Technologicky to možné je ale k čemu by to pak byla integrovaná grafika ? vždyt by z ní byla dedikovaná bože.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:07:01 od Anna Taliánová »
Acer Aspire 5101ANWLMi

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #28 kdy: 20 Září 2007, 21:37:43 »
Citace: mAXxZ!
bože bože :D jak může podporovat hypermemory technologii u dedikovaných karet když je integrovaná. Zatím žádná integrovaná grafika nemá vlastní paměť a sdílí se s operační pamětí přesně to samé vlastním vím o čem mluvim.
... tvrdil jsem snad, že má vlastní paměť? .. psal jsem, že má linkovaných "staticky" 128MB (samozřejmě z RAM většinou volitelné v BIOSu) a dalších 128MB si může alokovat "dynamicky" (samozřejmě opět z RAM)... tudy vedla úvaha =)... a teď mi vysvětli proč ne =D

... takové věci psal i Intel810/815... v BIOSu si standardně bral volitelně 512kB až 2MB (a to Ti samozřejmě ukázalo jako úbytek RAM) nicméně s klidem zvládal 1280x1024x24 právě pomocí "dynamické" alokace =), 1280x1024x24 rozhodně ze 2MB nevytáhneš... a ovladač také samozřejmě uváděl větší hodnotu paměti grafické karty...
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:07:47 od Anna Taliánová »

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: 21 Září 2007, 10:19:11 »
"http://notebook.cz/clanky/technologie/2 … deon-X300/"

ano tenhle link pojednává o dedikované grafické kartě Ati Radeon X300 :) Ale to vy nemáte, zjistěte si nejdřív přesně co máte v notebooku :-P

"... tvrdil jsem snad, že má vlastní paměť? .. psal jsem, že má linkovaných "staticky" 128MB (samozřejmě z RAM většinou volitelné v BIOSu) a dalších 128MB si může alokovat "dynamicky" (samozřejmě opět z RAM)... tudy vedla úvaha ... a teď mi vysvětli proč ne"

je možný že tahle úvaha je správná. S tím, že standardně volitelná v BIOSu je až 128 MB (z ram) což je pravda a zbytek si alokuje dle potřeby také z ram. Ovšem nikdy jsem neviděl ve specifikacích ATI Xpressu 1100 že by tuto fci podporoval. Samozřejmě alokovat to umějí technologicky dedikované karty s vlastní ram. Jenže proč by alokovala integrovaná grafika dle biosu a ještě dalších 128 MB ram dynamicky ? Vždyť taky počítejte stím, že je to omezený tím kolik máte ram, sotva vám alokuje 128 + 128 MB ram pokud nemáte víc jak 1 GB paměti zdůrazňuju více, zaprvé na integrovaných grafikách se nehraje povětšinou se na nich nedá ani tvořit v 3D nemají na takové projekty dostatečný výkon. Teď mi vysvětlete proč by teda alokovala tolik paměti když prakticky do ní nic neukládá ? To leda, že by se zbláznil BIOS a jen tak ze srandy alokoval zbytečně 256 MB kartě která sotva využije svých zabraných 128 MB z ram ? Nemožné to není ale proč by to dělalo a zbytečně si to ubíralo alokovaných 256 MB z ram když by je systém mohl využít jinak než pro účeli integrované grafiky ?
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:10:04 od Anna Taliánová »
Acer Aspire 5101ANWLMi

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #30 kdy: 22 Září 2007, 21:46:53 »
Takže jsem konečně stáhnul všechny nejnovější ovladače od Asusu a nainstaloval, včetně ovladače na grafiku. A Everest (poslední verze Ultimate Edition) mi stále hlásí paměť RAM 896MB a paměť grafické karty ATI Radeon Xpress 1100 256MB, což je dohromady více než nainstalovaný jeden paměťový modul o velikosti 1024MB!
Takže otázka je jasná: Odkud bere grafika (integrovaná) těch zbylých 128MB??? Tzv. rychlá zpráva z Everestu:
Kód: [Vybrat]
Počítač:
      Typ počítače                                      Jednoprocesorový osobní počítač s rozhraním ACPI  (Mobile)
      Operační systém                                   Microsoft Windows XP Professional
      Service Pack OS                                   Service Pack 2
      Internet Explorer                                 6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
      DirectX                                           4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
      Jméno počítače                                    HELL-8E0BDE7CB9
      Jméno uživatele                                   Resident Evil
      Přihlašovací doména                               HELL-8E0BDE7CB9
      Datum / Čas                                       2007-09-22 / 21:39

Základní deska:
      CPU typ                                           Mobile Intel Celeron M 520, 1600 MHz (12 x 133)
      Název základní desky                              Neznámý
      Čipová sada základní desky                        ATI Radeon Xpress 200M
      Pracovní paměť                                    896 MB  (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
      BIOS Typ                                          AMI (05/30/07)

Zobrazení:
      Grafická karta                                    ATI RADEON XPRESS 1100  (256 MB)
      Grafická karta                                    ATI RADEON XPRESS 1100  (256 MB)
      3D-akcelerátor                                    ATI Radeon Xpress 200M (RC410M)
      Monitor                                           Monitor Plug and Play

Multimédia:
      Zvuková karta                                     Realtek ALC660 @ ATI SB600 - High Definition Audio Controller

Nosiče dat:
      Ovladač IDE                                       PCI Standardní dvoukanálový řadič IDE
      Ovladač IDE                                       PCI Standardní dvoukanálový řadič IDE
      Ovladač IDE                                       Ricoh Memory Stick Controller
      Ovladač úložných zařízení                         Hostitelský řadič SCSI nebo RAID
      Pevný disk                                        ST9120822AS  (120 GB, 5400 RPM, SATA)
      Optická mechanika                                 HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N
      Optická mechanika                                 PL1752K DHJ880J SCSI CdRom Device
      SMART-status pevného disku                        OK

Oddíly:
      C: (NTFS)                                         38154 MB (26328 MB volných)
      D: (NTFS)                                         38154 MB (31473 MB volných)
      E: (NTFS)                                         38154 MB (38088 MB volných)
      Kap.celkem                                        111.8 GB (93.6 GB volných)

Vstupní zařízení:
      Klávesnice                                        Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
      Myš                                               Myš standardu HID
      Myš                                               Synaptics PS/2 Port TouchPad

Síť:
      Primární IP-adresa                                89.176.241.96
      Primární MAC-adresa                               00-1B-FC-BF-94-32
      Síťová karta                                      Atheros AR5006EG Wireless Network Adapter
      Síťová karta                                      Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC  (89.176.241.96)
      Modem                                             Motorola SM56 Data Fax Modem

Periferní zařízení:
      Tiskárna                                          Microsoft XPS Document Writer
      Tiskárna                                          PDFCreator
      Ovladač USB1                                      ATI SB600 - USB Controller
      Ovladač USB2                                      ATI SB600 - USB 2.0 Controller
      USB-zařízení                                      Zařízení USB standardu HID
      Baterie                                           Microsoft AC Adapter
      Baterie                                           Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery

DMI:
      DMI BIOS prodejce                                 American Megatrends Inc.
      DMI BIOS verze                                    208
      Výrobce DMI systému                               ASUSTeK Computer Inc.
      Produkt DMI systému                               X51R
      Verze DMI systému                                 1.0
      Sér.číslo DMI systému                             NF1S7704290097
      DMI Systém UUID                                   763681DC-30D92CAF-6180001B-FCBF9432
      Výrobce základní desky DMI                        ASUSTeK Computer Inc.
      Produkt základní desky DMI                        X51R
      Verze základní desky DMI                          1.0
      Sér.číslo základní desky DMI                      BSN12345678901234567
      Výrobce skříně DMI                                ASUSTeK Computer Inc.
      Verze skříně DMI                                  1.0
      Sér.číslo skříně DMI                              CSN12345678901234567
      Označení skříně DMI                               ATN12345678901234567
      Typ skříně DMI                                    Notebook
      DMI celkem / volných paměťových slotů             2 / 1
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 23 Září 2007, 07:57:52 »
tak to vážně netuším ale co sem čučel do everestu tak možná ukazuje maximální možnou paměť co si dokáže alokovat... nevim. Každopádně na jednom je jistota. 128MB vlastní paměti nemá. X1100 nemá vlastní paměť.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:10:54 od Anna Taliánová »
Acer Aspire 5101ANWLMi

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #32 kdy: 23 Září 2007, 10:34:14 »
Ale mě to neukazuje jen Everest - velikost 256MB ATI Radeon X1100 mi ukazuje i > Zobrazení > Vlastnosti > Nastavení > Adaptér. No, možná to je opravdu, jakou maximální hodnotu si tato karta dokáže alokovat a že ze systému si "zatím" bere jen 128MB. To by vysvětlovalo i počty 896+128=1024. Jen nevím, kde v BIOSu lze nastavit grafika. BIOS mám upgradovaný na poslední verzi a věci kolem VGA jsou zašedlé, bez možnosti nastavení... (tak to bylo i bezprostředně po koupi a prvním spuštění, ještě před instalací OS)
Marek *Marp* Pszczolka

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: 23 Září 2007, 11:16:09 »
zajímavé, že to je zablokované....hm...mě to normálně jde mám možnost od 32 do 256. Teď jsem se byl ujistit opravdu mi to jde nastavovat.
Acer Aspire 5101ANWLMi

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #34 kdy: 23 Září 2007, 11:35:14 »
Nejsi z Prahy, že by jsme se třeba někde setkali a nekoukl ses mi na to ;)
Marek *Marp* Pszczolka

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: 23 Září 2007, 22:06:20 »
bohužel jsem ze severu čech mestečko Jablonec nad Nisou hned vedle Liberce.
Acer Aspire 5101ANWLMi

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Compaq Armada E500 - vhodný ntb na Ubuntu
« Odpověď #36 kdy: 01 Října 2007, 15:12:02 »
Takže Armada je úspěšně prodána a na novém Asusu jsem úspěšně nainstaloval a zprovoznil Ubuntu 7.04 a světe (a Vojtěchu  ;) ) divte se, VŠE FUNGUJE, JAK MÁ! Při instalaci ani po nastavování nenastal žádný problém. Grafika je akcelerovaná, wifi běhá jak má, vypalovačka vypaluje, rozlišení lcd se správně nastavilo automaticky na 1280x800 - prostě jsem žádné potíže nezjistil. Zřejmě jsem trefil na dobrý kousek (ťuk, ťuk, ťuk na dřevo...).
Marek *Marp* Pszczolka

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #37 kdy: 01 Října 2007, 22:27:15 »
Není to zašednutí závislé na nějaké jiné volbě?
Mohlo by to být závislé na volbě správy sdílené paměti (Fixed Mode, DVMT Mode, Fixed + DVMT Mode nebo něco podobného) 8)... a nebo vítr vane od jinud - Vista ready ntb (ve Vistě tato feature v principu nemá smysl)...

P.S. ... je krásné slyšet, že to sedlo jako "děcko na hrnec"  :)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #38 kdy: 02 Října 2007, 08:12:41 »
Není to zašednutí závislé na nějaké jiné volbě?
Mohlo by to být závislé na volbě správy sdílené paměti (Fixed Mode, DVMT Mode, Fixed + DVMT Mode nebo něco podobného) 8)... a nebo vítr vane od jinud - Vista ready ntb (ve Vistě tato feature v principu nemá smysl)...

P.S. ... je krásné slyšet, že to sedlo jako "děcko na hrnec"  :)

No, asi máš pravdu s tím, že to je ntb připravený hlavně pro Vistu... Ani po upgrade BIOSu je se ta volba nezměnila a je stále zašedlá.
Marek *Marp* Pszczolka

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #39 kdy: 02 Října 2007, 20:56:23 »
Takže Armada je úspěšně prodána a na novém Asusu jsem úspěšně nainstaloval a zprovoznil Ubuntu 7.04 a světe (a Vojtěchu  ;) ) divte se, VŠE FUNGUJE, JAK MÁ! Při instalaci ani po nastavování nenastal žádný problém. Grafika je akcelerovaná, wifi běhá jak má, vypalovačka vypaluje, rozlišení lcd se správně nastavilo automaticky na 1280x800 - prostě jsem žádné potíže nezjistil. Zřejmě jsem trefil na dobrý kousek (ťuk, ťuk, ťuk na dřevo...).

Rozběhat Linux je jedna věc, ale mít 4 reklamace za 8 měsíců (byť po roce používání), to se taky umí docela stát (a dost lidem se to na Asusech stalo a děje, mě z toho nevyjímaje)
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #40 kdy: 02 Října 2007, 21:34:59 »

Rozběhat Linux je jedna věc, ale mít 4 reklamace za 8 měsíců (byť po roce používání), to se taky umí docela stát (a dost lidem se to na Asusech stalo a děje, mě z toho nevyjímaje)

Jakube, nesejčkuj  ;) - třeba se za ten rok kvalita zlepšila - navíc modelová řada X51 je zcela nová a co jsem někde četl, měla by to být jaksi kvalitativně lepší náhrada za dosti poruchovou a nepovedenou řadu A6, kterou ostatně mají předělávat... No, nechám se překvapit  ;)
Marek *Marp* Pszczolka

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #41 kdy: 02 Října 2007, 22:18:01 »
... řekl bych, že je to celkem fuk Acer, Asus, FS, HP, Lenovo... v nejnižších produktových třídách :)

... nicméně nejvíce problémů jsme zaznamenali s výkonějšími stroji s extra grafikama... špatný odvod tepla... přehřívání... pá pá.... a ty nejnižší "studentské" HP, tak to je fakt... šrot (včetně použitých DVD-RW)

.. to, co si vybral marp by mohlo být OK, držme palce  ;D
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:13:27 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #42 kdy: 02 Října 2007, 22:55:34 »
... řekl bych, že je to celkem fuk Acer, Asus, FS, HP, Lenovo... v nejnižších produktových třídách :)

... nicméně nejvíce problémů jsme zaznamenali s výkonějšími stroji s extra grafikama... špatný odvod tepla... přehřívání... pá pá.... a ty nejnižší "studentské" HP, tak to je fakt... šrot (včetně použitých DVD-RW)

.. to, co si vybral marp by mohlo být OK, držme palce  ;D

Teď nevím, jestli to myslíš ironicky nebo ne  ;)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:13:36 od Anna Taliánová »
Marek *Marp* Pszczolka

Jony

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #43 kdy: 03 Října 2007, 20:01:48 »
... myslím, že to je odladěný spolehlivý dělník (chipset), žádné dělo = žádný velký žrout (topení)... mohlo by to opravdu vydržet  :)... a co si budeme povídat, na běžnou práci a zábavu více než dostatečné...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.