Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: qt3 - kompilace programu  (Přečteno 2733 krát)

chessx

• Aktivní člen
  • *
qt3 - kompilace programu
« kdy: 17 Září 2007, 11:19:20 »
Když vytvořím formuláře v qt3, tak si je můžu prohlédnout v reálu pomocí "PREVIEW". Jaké úkony musím provést, abych dostal samostatný spustitelný program po zadání jeho jména v systému?

Děkuju

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #1 kdy: 17 Září 2007, 16:05:50 »
Najedete do složky v terminálu, kde je projekt uložen. Dáte qmake a poté make a mělo by se Vám to přeložit ve spustitelný soubor. ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

chessx

• Aktivní člen
  • *
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #2 kdy: 17 Září 2007, 21:35:52 »
Děkuju, já se to snažil vyčíst z manuálu a myslel jsem, že qmake je podobný program jako qt3, v něm provedu kompilaci, ale nenašel jsem ho - teď už vím proč. Bohužel mi však překlad nefunguje a nevím proč. Vytvořil jsem si dvě okna. První "přihlášení" chci otevřít při startu a druhé "f_menu" chci aktivovat z prvního okna. V adresáři mám pomocí qt3 vytvořeny soubory:

f_menu.ui
main.cpp
Makefile
prihlaseni.ui
prihlaseni.ui.h

příkaz: "qmake main.cpp" v terminálu jakoby proběhne (nehodí to chybu), ale v adresáři nepřibude žádný nový soubor a potom nevím jak mám dát přesně příkaz "make".

Můžete mě prosím ještě poradit??

Děkuju.

chessx

• Aktivní člen
  • *
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #3 kdy: 17 Září 2007, 23:19:01 »
Tak to se mnou bude asi složitější. Přepracoval jsem znovu aplikaci. Filosofie stejná:

Chci nastartovat první okno "F_prihlaseni.ui" a z něj aktivovat druhé okno "F_menu.ui". mám to v adresáři mx a soubor s projektem se jmenuje "mx.pro".

Problém je, že teď nemám v adresáři soubor "mx.cpp" a nevím jak jsem soubor s koncovkou "cpp" předtím získal.

Co s tím??

Děkuju.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #4 kdy: 18 Září 2007, 07:31:44 »
Tak v Qt3-designeru vytvoříte projekt. Potom si vytvoříte šablonu (ui) a potom je tam na výběr main.cpp (hlavní soubor projektu je main).

Jinak příkaz qmake (myslím, že jen qmake a ne qmake main.cpp) vytvoří soubor Makefile. Poté stačí pouze napsat příkaz make a program se převede (nemusíte žádné parametry).
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

chessx

• Aktivní člen
  • *
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #5 kdy: 18 Září 2007, 08:38:43 »
Tak jsem dal qmake bez parametrů. To je asi dobře, protože mě to vytvořilo nějaké adresáře z dalšími soubory a soubory s koncovkou "..cpp" a naběhl prompt. Ale po příkazu make mě to až na konci hodí chybu:

/usr/share/qt3/bin/uic f_prihlaseni.ui -o .ui/f_prihlaseni.h
/usr/share/qt3/bin/uic f_menu.ui -o .ui/f_menu.h
/usr/share/qt3/bin/uic f_prihlaseni.ui -i f_prihlaseni.h -o .ui/f_prihlaseni.cpp
g++ -c -pipe -Wall -W -O2 -D_REENTRANT  -DQT_NO_DEBUG -DQT_THREAD_SUPPORT -DQT_SHARED -DQT_TABLET_SUPPORT -I/usr/share/qt3/mkspecs/default -I. -I/usr/include/qt3 -I.ui/ -I. -I.moc/ -o .obj/f_prihlaseni.o .ui/f_prihlaseni.cpp
/usr/share/qt3/bin/uic f_menu.ui -i f_menu.h -o .ui/f_menu.cpp
g++ -c -pipe -Wall -W -O2 -D_REENTRANT  -DQT_NO_DEBUG -DQT_THREAD_SUPPORT -DQT_SHARED -DQT_TABLET_SUPPORT -I/usr/share/qt3/mkspecs/default -I. -I/usr/include/qt3 -I.ui/ -I. -I.moc/ -o .obj/f_menu.o .ui/f_menu.cpp
/usr/share/qt3/bin/moc .ui/f_prihlaseni.h -o .moc/moc_f_prihlaseni.cpp
g++ -c -pipe -Wall -W -O2 -D_REENTRANT  -DQT_NO_DEBUG -DQT_THREAD_SUPPORT -DQT_SHARED -DQT_TABLET_SUPPORT -I/usr/share/qt3/mkspecs/default -I. -I/usr/include/qt3 -I.ui/ -I. -I.moc/ -o .obj/moc_f_prihlaseni.o .moc/moc_f_prihlaseni.cpp
/usr/share/qt3/bin/moc .ui/f_menu.h -o .moc/moc_f_menu.cpp
g++ -c -pipe -Wall -W -O2 -D_REENTRANT  -DQT_NO_DEBUG -DQT_THREAD_SUPPORT -DQT_SHARED -DQT_TABLET_SUPPORT -I/usr/share/qt3/mkspecs/default -I. -I/usr/include/qt3 -I.ui/ -I. -I.moc/ -o .obj/moc_f_menu.o .moc/moc_f_menu.cpp
g++  -o mx .obj/f_prihlaseni.o .obj/f_menu.o .obj/moc_f_prihlaseni.o .obj/moc_f_menu.o   -L/usr/share/qt3/lib -L/usr/X11R6/lib -lqt-mt -lXext -lX11 -lm -lpthread
/usr/lib/gcc/i486-linux-gnu/4.1.2/../../../../lib/crt1.o: In function `_start':
(.text+0x18): undefined reference to `main'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [mx] Error 1

a tomu tedy vůbec nerozumím.

??????

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #6 kdy: 18 Září 2007, 09:22:16 »
Přesně... protože Vám chybí hlavní funkce a to main. Váš program ji nikde nedefinuje. ;)

chessx

• Aktivní člen
  • *
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #7 kdy: 18 Září 2007, 09:52:22 »
A Jak to mám definovat??

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #8 kdy: 18 Září 2007, 10:32:35 »
No viz můj návod výše (platí třeba pro qt3, ale v qt4 si to musíte udělat ručně) nebo si založíte soubor main.cpp a správně vyplníte. Můžu, když tak zaslat ukázku...

chessx

• Aktivní člen
  • *
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #9 kdy: 18 Září 2007, 10:50:35 »
Byl by jste moc hodný, pokud by jste mohl zaslat ukázku - nějak se v tom nemůžu vyznat.

Mám ještě jeden problém. Dal jsem si na formulář tabulku do DB postgreSQL. Propojení mám asi dobře, protože mě to nabízí jméno tabulek v DB a můžu zorazit vybrané tabulky s vybranými sloupci v hlavičce, ale nevidím vybraná data. v DELPHI pod windows to bylo nahozený pomocí "enable" u tabulky. Tady "enable" mám, ale vidím pouze prázdné tabulky s hlavičkama. Nevíte jak zobrazím obsah??

Děkuju

mail mám: chess@seznam.cz

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
qt3 - kompilace programu
« Odpověď #10 kdy: 18 Září 2007, 12:12:20 »
Tak jsem bohužel zdrojáky už nenašel. Momentálně mám new PC takže jsem nějaký věci odmazal a zatím jsem ve fázi konfigurace. Doporučuji si prolést Assistent kde je vše dobře popsané... až bude něco tak zašlu později...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.