Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s funkcnosti sitove karty v Ubuntu  (Přečteno 8633 krát)

johann

• Návštěvník
Problem s funkcnosti sitove karty v Ubuntu
« kdy: 12 Května 2006, 21:56:43 »
Ahoj,

jak je jiz na podobnych forech tradici, predesilam, ze jsem ohledne Linuxu/Unixu docela slusna lama.
Pustil jsem se do instalace Ubuntu 5.10...
Vse OK, mam pred sebou vytistenou "Neoficialni prirucku ucivatele" pro verzi 5.04 a zacinam pomalinku pronikat do taju tohoto distra (kdysi jsem pouzival Suse 8.0 a ruzne verze Debianu a RedHatu, ale vzdy jako totalni BFU).

Jediny (zatim) problem mam se svoji sitovou kartou. Je to velmi obstarozni 10 Mbps karta. Ve woknech (ze kterych ted pisu) oznacena jako "Intel(R) PRO/10+ PCI Adapter".
Ubuntu ji vidi, to by bylo (asi) OK.
Ale uz ji nejak nechce pouzivat. :(
Pri instalaci si zkusi "ocuchat" DHCP, nic nenajde (to je spravne, zadne DHCP zde v LAN neni) a pta se po moji IP adrese, masce, GW a DNS. Az potud jsem jasal, jak jde vse krasne. Ale pak nastal problem, za ktery jsem se zatim nedostal. Po zadani pozadovanych udaju celkem rychle a bez premysleni (i to me prekvapilo, trva to jen okamzik, windoze si v podobnych situacich davaji velmi na cas) rekne, ze ERROR a mam smulu. Dal uz se na nic nepta.
Stejne se chova po dokonceni instalace a pri pokusu zprovoznit sitovou kartu z menu (polozka Networking). DHCP neslysi a s rucne nastavenou IP adresou + maskou + adresou GW + adresou DNS me posle do haje, ze je nekde chyba - nepodari se sitovou kartu dostat do stavu "active".

Poradite prosim? Za jakoukoliv radu budu velice vdecny!

P.S.: v te brozurce k verzi 5.04 je neco o podobnych problemech a parametru "linux pci=noacpi noapic" pri bootovani z CD, ale i s nim se to chova uplne stejne.
Johann
-----------
Snažím se sžít s Linuxem... uvidíme... :) zatím lama

johann

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2006, 22:24:05 »
Hmm...
tak mam doma celkem fine Ubuntu, se kterym si ovsem dal nevim rady, protoze je bez site. :|
Sice mi na monitoru lezi cca o 10 let novejsi sitova karta (FastEthernet PCI 3COM), nez ta problematicka popisovana (Intel PRO/10+), ale z principu chci prijit na to, kde je chyba nebo co mam udelat, aby i ta stara plecka chodila. Nainstaloval jsem Ubuntu abych se mohl trochu ucit Linux a ne proto, abych kvuli nemu upgradoval nebo menil HW. Zatvrdil jsem se a ta novejsi sitovka nesmi do kompu driv nez pod Ubuntu bude chodit ta stara. :/

Pokud by mi nekdo mohl pomoci, poradit, budu velmi rad. Zatim jsem stravil cca 6 hodin ctenim ceskeho i anglickeho fora o Ubuntu, ale pokrok zadny. :(

Ve W2000 i Suse 8.0 ta sitovka chodi.

Predem dekuju za postrceni spravnym smerem.
Johann
-----------

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2006, 22:28:40 »
Koukněte se do výpisu příkazu dmesg a do logů /var/log/syslog a /var/log/kern.log a hledejte zmínky o té vaší kartě.

Popravdě řečeno ani nevím, že intel dělal 10tkový karty. Není to jenom nějaký rebrand?  Co vypíše lspci -v ?

O.

johann

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2006, 22:39:35 »
jdu se podivat!
diky!

P.S.: to ze je to 10tkova karta me taky ponekud prekvapuje, ale vsude se to tak tvari...
Johann
-----------

jojko

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 16 Května 2006, 09:47:10 »
Napis lspci -v a uvidime ci hu nacital kernek. Potom napis do konzoli ifconfig a uvidim ci aspon daco robi. Moze sa stat ze prog na nastavenie siete niejak blbne.
Amd Sempron 2600+ 1.6Ghz 64 Bit, Asus K8N, 512Mb Ram DDR ECC Twin, Wdc 40Gb 8Mb Cache, Geforce 4 MX440 64Mb Ram. Mam rad Linux pretoze je ako moja priatelka vrtochiva a proste uzastna. Xite RT/Gnu Linux - Oficialny vyvojar.

johann

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Května 2006, 21:47:36 »
Tak jsem panove dal na Vase rady a vydal s v badani naznacenym smerem.
Bohuzel jsem neprisel na nejaky snadny zpusob, jak vypisy z terminalu zkopirovat nekam na ntfs disky, ktere pouzivaji W2000 (jsou v ubuntu pouze pro cteni) a zjistil jsem, ze mi nefunguje ani disketova mechanika "Unable to mount...".

Tak alespon priblizne a mymi slovy:

lspci -v  ukazuje sitovou kartu Intel Corp. stejne jako dalsi PCI zarizeni a nevypada na tom na prvni pohled nic spatne (par radek velmi podobnych jinym PCI zarizenim)

ifconfig ukazuje pouze loopback a nic jineho

logy /var/log/syslog a /var/log/kern.log o te sitovce neco zaznamenavaji, ale jako chyby to nevypada, spis nejake normalni zaznamy o nacteni a bezne funkci

jeste poznamenam, ze v grafickem prostredi je karta v polozce System/Administration/Networking take normalne videt

Zkusil jsem dnes jeste jeden pokus a pripojil kartu proti Cisco boxu, na kterem jsem nakonfiguroval DHCP. DHCP je prokazatelne nakonfigurovano spravne a Cisco take chodi v poradku - overeno ve W2000, kde bez problemu pridelilo adresu z nastaveneho range.
V Ubuntu jsem zkusil (pres graficke prostredi, v terminalu to neumim) zadat, ze sit se ma nacist z DHCP. Chvili tam jezdilo okynko, jako ze nacita, pak se port zatvaril jako "active" - to uz jsem malem zajasal, protoze to se mi nikdy predtim nepovedlo, ale ifconfig stale ukazoval jenom loopback a nic jineho.
Tedy pokrok zadny.

Ani nevim proc, ale ohromne me to zatvrdilo a nova sitova karta nepujde do kompu opravdu drive, dokud tato nebude pod Ubuntu chodit (a nebo dokud se nenastvu na Ubuntu a neposlu ho pryc). Nikam nespecham, chci tomu prijit na kloub, takze pokud by byl nekdo ochoten poradit, budu velmi rad.
Kdyby se nasel nejaky elegantni zpusob, jak zkopirovat vystupy z terminalu do textoveho souboru, ktery by pak byl videt z W2000, take by to dost pomohlo, me nic nenapada.

Diky!
Johann
-----------

smita

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Května 2006, 14:09:50 »
Ulozit na flashku a pak to na W2000 precist.

jojko

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Května 2006, 16:03:19 »
Kolkatku mas Ubuntu ? Podla toho co pises problem je v tom ze sietova karta neni spustena. Musis hu povolit zle problem je v tom ze gui padne. Skus urobit abgrejt systemu. A malo by to kocnecne fungovat.
Amd Sempron 2600+ 1.6Ghz 64 Bit, Asus K8N, 512Mb Ram DDR ECC Twin, Wdc 40Gb 8Mb Cache, Geforce 4 MX440 64Mb Ram. Mam rad Linux pretoze je ako moja priatelka vrtochiva a proste uzastna. Xite RT/Gnu Linux - Oficialny vyvojar.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 18 Května 2006, 20:50:22 »
No mozna by take bylo dobre hodit sem vypis ze souboru /etc/network/interfaces
a zkusit pouzit prikaz "ifup eth0" by take nebylo od veci. Minimalne se dozvis, zda je adapter vubec nakonfigurovan (resp. viden)

A ze je ta sitovka jen 10Mbit mne tedy nezarazi, sak Intel corp. delal i ISA graficke karty :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

johann

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Května 2006, 09:05:27 »
jojko: mam Ubuntu 5.10

Prave s tim povolenim (prevedenim do aktivniho stavu je nejaky problem).
Kdyz to prevedu do jazyka sveho GUI, tak v polozce System/Administration/Networking kliknu na "Preferences" pro dany interface, zakliknu v tomto nastaveni policko ve smyslu "tato karta se bude pouzivat". Pak tamtez zkousim nastavit DHCP nebo pevnou adresu (s maskou a adresou default GW). To vsechno si to bez problemu necha libit. Kliknu na OK a vypada to nastaveno.
Ale pak je potreba kliknout na neco jako "Activate" pro dany interface a zde nastane problem - nikdy to pak nebezi.
Johann
-----------

johann

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 19 Května 2006, 09:07:45 »
merlin: vypis /etc/network/interfaces nejak dodam, ted nejsem u toho daneho kompu

Bohuzel nemam flashku, zkusim si ji nekde pujcit nebo to nejak jinak vymyslet.

Az budu sedet u sveho Ubuntu, vyzkousim co jste mi poradili a zkusim to sem hodit.

Zatim diky
Johann
-----------

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #11 kdy: 19 Května 2006, 09:22:20 »
Také jsem řešil podobný problém, chovalo se to asi tak, jak popisuješ. Pak jsem náhodou přišel na to, že při nastaveném DHCP na serveru a povoleném DHCP v Ubuntu musím ještě zadat manuálně adresu brány (nevím proč u 5.10 se při některé instalaci adresa brány nastavila sama, při jiné následovala tahle rošáda. Bohudík dapper už to nedělá).

johann

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 23 Května 2006, 23:23:19 »
tak se mi podarilo pujcit si digifotak, ktery pouzivam jako flashku...

stahl jsem:
/var/log/messages
/etc/modules
/etc/network/interfaces
/var/log/syslog
/var/log/kern.log
a take vypis lspci -v

je to zde:
http://johan.wz.cz/ubuntu/messages
http://johan.wz.cz/ubuntu/modules
http://johan.wz.cz/ubuntu/interfaces
http://johan.wz.cz/ubuntu/syslog
http://johan.wz.cz/ubuntu/kern.log
http://johan.wz.cz/ubuntu/lspci_v

pokud se na to nekdo podivate a nahodite dalsi smer badani, budu velmi rad

predem dekuji!
Johann
-----------

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #13 kdy: 24 Května 2006, 08:25:21 »
pred radku
iface eth1 inet static
v /etc/network/interfaces
dej volbu: auto eth1

mimochodem, mas sitovku i na desce a rozhodne neni vypnuta:
May 13 22:23:48 localhost kernel: [4294675.475000] eth0: VIA Rhine II at 0x1b400, 00:11:2f:ca:c9:40, IRQ 9.
jen neni nakonfigurovana, vypada to, ze se ti nekde pozapomnela konfigurace a preskocila jeden iface :)

radek dns-nameservers 217.11.224.1 smaz a uloz do souboru
/etc/resolv.conf toto:
nameserver 217.11.224.1

po tomhle vsem zkus prikaz
sudo /etc/init.d/networking restart

ale nemusi to fungovat, nevim proc, ale ne vzdy to opravdu znova najede a je treba restart (asi nove nacteni modulu? v takovem pripade
sudo /etc/init.d/udev restart? - to at poradi kovanejsi)
Stiskni CTRL + W ...

johann

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 24 Května 2006, 21:29:58 »
bohuzel se nic nezmenilo

do /etc/network/interfaces jsem tedy zadal "auto eth1"

smazal jsem v tomtez souboru "nameserver 217.11.224.1"

v /etc/resolv.conf jiz byly oba dns servery zadany (i zalozni), takze jsem nic nemenil

po "sudo /etc/init.d/networking restart" se chova stale stejne (tzn. "ifconfig" ukazuje pouze loopback a eth1 nelze v patricnem okenku povolit)
a po "sudo /etc/init.d/udev restart" radek "auto eth1" sam zmizi (a chova se to nadale stejne)
Johann
-----------

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 25 Května 2006, 07:29:33 »
Radek sam zmizi??? Tak to slysim a vidim prvne. Instalace probehla skutecne cela? Toto se mi jevi, jakoby se znovu a znovu chybne spoustel nejaky konfiguracni skript ...

co vypise v konzoli "sudo ifup eth1" ?
Stiskni CTRL + W ...

johann

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 25 Května 2006, 23:55:52 »
mam za to (vsechno tomu nasvedcuje), ze instalace probehla cela a v poradku

zde je vypis "sudo ifup eth1" + jeste k tomu pripojuji vypis "mii-tool" a "ethtool", nevim, zda to k necemu bude...

----------
honza@GAGARIN:~$ sudo ifup eth1
Password:
SIOCSIFFLAGS: Resource temporarily unavailable
SIOCSIFFLAGS: Resource temporarily unavailable
Failed to bring up eth1.
honza@GAGARIN:~$

honza@GAGARIN:~$ sudo mii-tool eth1
  No MII transceiver present!.

honza@GAGARIN:~$ sudo ethtool eth1
Settings for eth1:
        Supported ports: [ TP MII ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
        Supports auto-negotiation: Yes
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Speed: 100Mb/s
        Duplex: Full
        Port: MII
        PHYAD: 31
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        Supports Wake-on: d
        Wake-on: d
        Current message level: 0x00000007 (7)
        Link detected: yes
-------------
merlinovi i ostatnim samozrejme dekuji za snahu!
snad na to prijdeme...
Johann
-----------

johann

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 30 Května 2006, 22:52:53 »
Jenom mě tak napadá: nemůže být špatně něco s přerušeními? Kdysi jsem nějakou nefunkčnost HW ve W2000, která s IRQ souvisela řešil... Ale mám ohledně toho jenom velmí "mělkou" znalost a nevím kam šáhnout...
Johann
-----------

johann

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 04 Června 2006, 21:36:49 »
Tak vám všem děkuji za snahu o pomoc. Poohlédnu se po jiné distribuci. O funkčnosti/nefunkčnosti své síťové karty pod jiným linuxem budu (vzpomenu-li si) informovat.
Johann
-----------

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #19 kdy: 06 Června 2006, 08:29:03 »
Ono je tezko rici, zda je nefunkcni karta, myslim, ze ta je vporadku, ani s IRQ bych problem nevidel. Spise je problem nekde v nastaveni site, uz jen to, ze vam to prepise vase nastaveni je divne.
Stiskni CTRL + W ...

johann

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 06 Června 2006, 19:57:24 »
Merlin: souhlas. Já používám ten termín "nefunkčnost karty" protože je to takové obecné vyjádření, neumím to lépe popsat...
Johann
-----------

johann

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 16 Srpna 2006, 08:00:07 »
Po delsi dobe doplnuji informaci o tom, jak mu pripad dopadl:

jina distribuce se nekonala, z nekolika duvodu jsem nakonec svoji druhou sitovku do PC strcil a Ubuntu behem dvou minut zasitoval

vse chodi jak ma, stahuju jak o zivot

nicmene dost me stve, ze jsem neprisel jak nakopnout tu puvodni kartu...

Takze nakonec zustavam u Ubuntu (ktere se mi jinak velmi libi, diky za nej)
Johann
-----------

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.