Kdyz rodina tak rodina: Matka potrebovalo vypracovat zpravy do prace, sem tam si precist, vytisknout, objednat neco z internetu, pustit hudbu, film neco naskenovat, komunikovat s pribuznyma ve francii. Po mne zustal doma stary pocitac nejaky duron 800Mhz, 256pameti, zaridil sem ji internet koupil nejlevnesi kamerku s mikrofonem a k tomu nejlevnejsi multifunkci od HP a vzhledem k tomu ze tohle vse nic nestalo tak sem k tomu prihodil i kvalitni LCD a protoze se za ty leta uz vyznam v hardwaru, tak jsem nekoupil jenom levny hardware ale i funkcni a plne kompaktibilni z Linuxem. Matka nikdy predtim nepouzivala internet a i presto komunikuje neustale z pribuznyma, znamima a bohuzel i se mnou pres pocitac, tiskne porad neco z netu, scanovat teda moc nescanuje, ale scaner funguje naprosto bezproblemove a to hlavni ja tam musim to Ubuntu, ktere tam bezi, akorat jit upgradovat na novou verzy a to jen protoze ji nedovolim to tlacitko zmacknout, abych preci jen mel kontrolu nad tim co ten upgrade udela (u ostatnich lidi rikam: "zmackni to tlacitko"). Shrnuti usetril sem prirodu, ze jsem nevyhodil pocitac co muze jeste dalsich nekolik let slouzit, matka je naprosto spokojena a slovo vir, spyware proste ani nezna a ani ji to nezajima.
PS k RH: Tu tiskarnu budiz existuji sice komercni drivery a teda nedlouho i oficialni drivery, ale na Canon sem nikdy neslysel moc chvaly na Linuxu, ale nove drivery od Canonu neznam. Co se tyka satelitni karty neprovozuji, ale vim o dosti lidech co pouzivaji pod Linuxem. Co se tyka her, nevim kolik tvuj otec utrati za hry pro vnucku ale v Linuxu by se jich take par naslo a zadarmo. Jinak jsem potesen, ze jsi nekoupil a do ceny nezahrnul Office 2007 a predpokladam, ze zustane otec u Openoffice.org coz chvalim. Predpokladam ze antivir je nejaky free pro domaci pouziti a antyspyware asi samozrejme od Microsoftu, ne ze bych chtel podcenovat tveho otce, ale tak chodi tam ta tva dcera a sic jiste je po tobe vyjmecne inteligentni, ale stane se.