"kontroverznosti" debianu jsi spise myslel jeho "konzervativnost"? heh?
z toho co ctu si nemyslim, ze pro tebe bude debian dobra volba.. obavam se, ze tam si v textovem rezimu uzijes daleko vic.. a jestli te dobre chapu, tak to neni tvym zamerem..
ja osobne pouzivam ubuntu z nasledujicich duvodu:
a) .deb format balicku a vyhody s nim spojene
b) moznost efektivne pracovat. prvnich par let co jsem zacinal s Linuxem jsem stravil vic casu udrzovanim sveho systemu nez nejakou smysluplnou cinnosti.. diky Ubuntu se o nic nestaram.. 90% mi funguje jak ma (resp. 100%, ale 90% po ciste instalaci).. to je muj cil. Nechci se vpravde zabyvat spravou sveho os vic nez je nezbytne nutne..
c) Linux jako Linux.. pri trose snahy lze Ubuntu upravit i na stejnou "konzervativnost" jako debian. Take na rozdil od mnoha jinych distribuci nema centralni nastavovaci nastroj (napr. yast v suse), kterej by zpusoboval jine chyby, nez ty v samotnem nastaveni konkretnich programu (a ne "sekundarni chyby" odvisle od nastavovaciho nastroje)..
co se tyce stability, tak i ubuntu nabizi konzervativnejsi verzi "draper", ktera je diky sve odladenosti doporucovana treba do firemniho prostredi apod.. a zaroven si udrzuje podle me lepsi aktualnost nez stable verze debianu..
ja jsem na debianu zacinal a napr. server si bez nej neumim predstavit a dosud ho pouzivam. Debian bych asi navic i klidne volil na starsi kus HW, ale napr. hodit ho na svuj notebook by pro me znamenalo "navrat do zacatku", protoze potom bych hodiny, dny a tydny rozchozoval veci, ktere v Ubuntu jdou od zacatku..
..a na to nemam cas, zdravi a ani naladu..