Takže jsem se konečně dokopal k tomu abych si ošahal Linux... asi jako hlavní důvod bylo to, že jsem chtěl mít na síti připojený kompl beze všeho nelegálního softu...
No takže jsem na radu mého známého (ja mu neříkal fanatik, ale jehovista - viz jeden článek na foru/wiki o tom jak odpovídat na otázky ohledně Linuxu) šáhl po Ubuntu.
mé dojmy: kdyby nebylo problémů s ovladači grafiky a tím, že aby si člověk nastavil rozlišení takové jaké chce, musí 3 hodiny pročítat fórum... tak by to i šlo. Docela mne Ubuntu zaujalo, takže už nečtu fóra jen třetí hodinu, ale druhý den

a dostal jsem se k tomu, že už to jakž takž jede jak chci. (ovšem kdykoliv teď uslyším že Linux UŽ je i pro nezkušené uživatele... budu se nahlas smát... ale to je jen vsuvka.)
mé problémy:
1) jde nějak zrušit to, že při startu systému musím naklikat své jméno a heslo? nejde nějak nastavit to, že prostě to najede hned na plochu?
2) existuje nějaký prográmek na úpravu vzhledu Linuxu? (nemyslím nijaké těžké úpravy, ale myslím tím úpravu startovací obrazovky, plochy, ikony, vypínací obrazovky...ale aby to bylo vše v jednom (aka něco jako tune-up pro win)) (mmch - s xml neumím, odkaz na ten návod jsem taky našel)
3) asi mi napíšete nějaký prográmek co jsem někde zahlídl při úplném počátku, než jsem musel reinstalnout - měl jsem ho a stáhl jsem si i nějaké předchystané věci - ovšem - existují i NORMÁLNÍ themes, kde není ani vidu ani slechu po tučňákovi, tlapce, nadpisech souvisejících s Linuxem? a určitě uvítám odkaz na ten prográmek - pro případ nouze

4) jak dostanu na plochu koš?

jsem prostě zvyklý

5) jak dokážu změnit pořadí "aplikace místa systém" na "systém aplikace místa" + jak se zbavím toho ošklivého symbolu

před aplikacemi?
6) jak donutit nvidia settings, aby mi nastavily obrazovku, frekvenci tak, aby to bylo i po restartu? ovladače jsem nahodil až díky envy (jako ovladače byly od počátku, ale nešlo měnit (klikavě) nijak pořádně rozlišení + další věci ohledně grafiky) a pak díky editu configu jsem dostal i jiné rozlišení do normálního nastavení rozlišení co je v Ubuntu standartně... ale... prostě chci vědět jak to udělat aby to šlo hned přes nvidia settings...
- prosba: pokud mi tedy budete radit, prosím o to aby když je to možné a vy to víte, aby jste mi dali i klikací návod... já bych rád věděl postup i do příště a přes příkaz si to nezapamatuju jak přes klikání...
- prosba č. 2: pokud se to řešilo, nepište mi "řešilo se to tisíckrát", protože po dvou dnech na fóru jsem na tuhle větu kapánek alergický

jestli se na něco ptám tak si říkejte, že jsem taková lama, že jsem to nenašel... a prostě jen odkaz na tu diskuzi... díky za pochopení

uff a nakonec - Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn" + compiz fusion, intel p4 2,4 + cca 800ram + geforce 4200ti... pokud budou další požadavky na hw tak hned dodám odpovědi...