Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nebootuje  (Přečteno 2600 krát)

K@m1k@23_CZ

• Návštěvník
Ubuntu nebootuje
« kdy: 30 Září 2007, 12:16:50 »
Pri spousteni Enemy Territory se mi to nejak seklo, musel jsem natvrdo resetovat pocitac (nebo mozna nemusel, ale pouzivam Linux druhej den a jaksi neumim ukoncit nestabilni program jako ve Windowsm CTRL+ALT+DEL) a po resetu uz se mi Linux nechce nabootovat. Prejede normalne to loadovaci okno a tam, kde by se mel zobrazit login, tak se zobrazi cerna obrazovka a kurzor, ze Ubuntu-jako-neco-dela... Nejhorsi je, ze ani nevim, jestli je to zpusobeny tvrdym restartem, protoze predtim jsem menil hodne nastaveni vcetne vzhledu loginu... Muzu spustit "nouzovy rezim", nebo jak se tomu u Linuxu rika, ale to je tak vsechno a netusim, co bych mel v tom nouzovym rezimu delat. Existuje nejakej prikaz pro reset do puvodniho stavu? Nebo to jde vyresit nejak jinak? Mam Ubuntu druhej den, nechce se mi ho hned reinstalovat (doufam ze se tohle nestava casto, myslel jsem ze Linux je stabilnejsi nez Windows, ale nevypada to tak).
Jeste me napadlo, ze to muze byt kontrola stavu disku po tom resetu... ale pokud je to ona, trva nejak moc dlouho, cernou obrazovku s kurzorem jsem nechal asi 5 minut...
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:00:39 od Anna Taliánová »

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Re: Ubuntu nebootuje
« Odpověď #1 kdy: 30 Září 2007, 12:21:15 »
Když tak příště pomůže jen CTRL + ALT + BACKSCAPE - shodí to celé X a znova nahodí.

Nouzové Gnome ti naběhne ? při přihlášení je ve volbách
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:05:32 od Anna Taliánová »
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

K@m1k@23_CZ

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2007, 13:08:44 »
Když tak příště pomůže jen CTRL + ALT + BACKSCAPE - shodí to celé X a znova nahodí.

Nouzové Gnome ti naběhne ? při přihlášení je ve volbách
Nevim, jak mam spustit nouzove Gnome, takze nepoznam, jestli nabehne :)
Proste pri bootu dam ESC, vyberu asi z peti moznosti Recovery Mode, chvili pockam a nabehne mi obrazovka jako v DOSu... proste terminal pres celou obrazovku, bez grafickyho prostredi. Divny je, ze jsem lognutej jako root, i kdyz nezadam heslo. To mi pripada jako velka bezpecnostni chyba... No kazdopadne nevim co s tim je a ani kdybych to vedel, tak to neumim opravit..
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:05:58 od Anna Taliánová »

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2007, 13:20:35 »
Takže tobě nenaběhne ani gdm ? (přihlášení do systému)
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

pinpet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2007, 13:33:27 »
ak sa nemylim tak u 'Recovery Mode' nabehne iba cisto konzola s rootom.
moznost c.1: v 'Recorvery Mode' dat 'startx', ale pod rootom sa neodporuca spustat gdm
moznost c.2: spustit standardnym sposobom a ked bude ten kurzor, tak stlacit CTRL+ALT+F1, cim hodi do textovej konzole. pozriet logy, alebo zadat 'dmesg'. pre navrat namiesto F1 treba F7.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:20:23 od Anna Taliánová »
lenivost je najvacsi bug cloveka

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Září 2007, 13:42:32 »
k bodu:
1. Tam se ještě nedá spustit "startx". Musíte, jak to píše, zmáčknout CTRL+D
2. Zpět se přepnete ALT+F7 (bez CTRL)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

K@m1k@23_CZ

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Září 2007, 18:06:12 »
ak sa nemylim tak u 'Recovery Mode' nabehne iba cisto konzola s rootom.
moznost c.1: v 'Recorvery Mode' dat 'startx', ale pod rootom sa neodporuca spustat gdm
moznost c.2: spustit standardnym sposobom a ked bude ten kurzor, tak stracit CTRL+ALT+F1, cim hodi do textovej konzole. pozriet logy, alebo zadat 'dmesg'. pre navrat namiesto F1 treba F7.
obe moznosti fungujou, u moznosti jedna mam dokonce graficky rozhrani. ale nejak nechapu co s tim :)
proste tim prikazem se dostanu do grafickyho rozhrani, ale tim problem neodstranim, po restartu to je stejny...

pinpet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2007, 19:50:26 »
no ved jasne, ten prvy sposob je iba na spustenie gdm
skus to pustit standardnym sposobom, potom pojdes do konzole. v nej logy (/var/log/). ak je nejaka chyba, tak by si tam mal najst nejaky error

btw: nemenil si nahodou aj hostname?

niekde na fore som videl ze ak sa spusti nejaka graficka aplikacia so sudo, tak ze su potom problemy pri prihlasovani, tak aj toto moze byt pricina
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:11:37 od Anna Taliánová »

K@m1k@23_CZ

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2007, 21:17:56 »
Je mi to ale k necemu dobry?
skus to pustit standardnym sposobom, potom pojdes do konzole. v nej logy (/var/log/). ak je nejaka chyba, tak by si tam mal najst nejaky error
jak mam ten log otevrit?
niekde na fore som videl ze ak sa spusti nejaka graficka aplikacia so sudo, tak ze su potom problemy pri prihlasovani, tak aj toto moze byt pricina
nevim o tom, ze bych to menil. ale v Linuxu jsem lama, takze se mi to mozna nejak podarilo omylem...

Jeste jsem si vsiml, ze pri ty cerny obrazovce jak vidim jenom kurzor tak to vzdycky po startu jednou blikne (na chvili zmizi kurzor)... je to, jako by se resetovalo graficky rozhrani - neco jako kdyz ve Woknech spadne Explorer.exe ...
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:11:52 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 30 Září 2007, 21:23:40 »
Mate dostatek místa na HDD? "df -h"

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

pinpet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 30 Září 2007, 22:02:32 »
Je mi to ale k necemu dobry?
ak si v konzoli, tak nemusis stale prebootovavat, ci je daco nove na fore, inak nanic :) je to len sposob ako spustit Xka

jak mam ten log otevrit?
vid zakladne prikazy: http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1kladn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADkazy (cat, less, vim, ...)

nevim o tom, ze bych to menil. ale v Linuxu jsem lama, takze se mi to mozna nejak podarilo omylem...
tazko sa da povedat ze co to je, mozno je toto co som spominal, mozno nieco ine. tieto veci sa uz niekde na fore riesili.
akurat pri hostname: nazov pocitaca v /etc/hostname musi byt taky isty ako v /etc/hosts

edit: blbla cestina v odkaze :)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 01:11:25 od Anna Taliánová »

K@m1k@23_CZ

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 01 Října 2007, 13:39:53 »
az budu doma, jeste se podivam na ten log... a prinejhorsim reinstall...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.