Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Funkční a kvalitní alternativy?  (Přečteno 13467 krát)

sharex

• Návštěvník
Funkční a kvalitní alternativy?
« kdy: 04 Října 2007, 14:30:31 »
určitě to není první topic, kde někdo píše svoje zklamání, ale někde to vyřvat musím

po týdnu stráveným užíváním Ubuntu a přesvědčováním se, že vše se dá vyřešit, přemýšlím, že se zas vrátním k starým dobrým Windows..sice se musí každej čtvrtrok reinstalovat a i přes nejlepší antiviry se to zaviruje, ale apson tam vše funguje (ňákou dobu)

po vyhodnocení týdeního používání vidím klady aj zápory obou systémů

klady Linuxu

- kvalitní zpracování celého systému
- rychlost - velmi malé systémové nároky..i když mám puštěných 7 aplikací a v Opeře 20 záložek, RAM nikdy nepřesáhne 500MB a neswapuje
- bezpečnpst - moc jsem nestudoval, ale líbí se mi, že si už nemusím na PC dávat víc učtů a bát se, že mi někdo nainstaluje věci, co nechcu
dále se mi docela líbí, že můžu celej systém zálohovat za pár minut, experimentovat jak je libo a když se něco nepovede, obnovím ze zálohy a vše je jak bylo
- prakticky neomezenost a svoboda - nic zde není zakázáno..dává to pocit, že ten systém patří opravdu vám
- nemusím hledat na každej soft *c*r*a*c*k*
na víc věcí si momentálně nevzpomenu

zápory Linuxu

- šílený nedostatek kvalitních aplikací..jsou zde sice náhrady za některý software, ale oproti jejich bratránkům z Windows vypadaj spíš, jako dětské hračky - toto je i hlavní důvod odchodu (Skype - videohovory, ICQ FUNKČNÍ posílání souborů - nenašel jsem, Reason - program na tvorbu hudby, strongDC++ - segmentové stahování a další)
- podpora HW - sice za to Linux nemůže, ale po tom mi nic není..jako uživatel ATi gr. karty to můžu rovnou zabalit - o hlavní chloubě Linuxu na youtube (beryl, compiz) si můžu nechat jen zdát..a jinou grafickou kartu kvůli tomu kupovat nebudu..dále nefunkční uspání..pravděpodobně za to taky může ATI

abych to shrnul..Linux se mi opravdu líbí, ale věci, jako nefunkční uspání a neexistující kvalitní alternativy k výše zmíněnému sw mě bohužel nutí si zpátky nainstalovat Windows..zkoušel jsem nainstalovat VirtualBox s winy v domění, že mi to pomůže překonat absenci toho softu, jenže - nefunguje sdílení adresářů  mezi vboxsvr a Linuxem (vyzkoušel jsem všechno..prostě to nejde) a Skype videohovor tam taky nefunguje - nechápu proč
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:40:18 od Anna Taliánová »

Petr125

• Aktivní člen
  • *
Re: Funkční a kvalitní alternativy?
« Odpověď #1 kdy: 04 Října 2007, 15:03:56 »
V podstatě souhlasím. Většinu času trávím doma v Ubuntu (internet, PHP programování, vypalování) jen na zpracování fotek bootoji do WXP - je to tam rychlejší a efektivnější (hlavně Zoner Photo Studio nemá v Linuxu konkurenci a ve wine nejede, ARLES na fotogalerie je skvělý a JPEGCrops na ořezání fotek je maximálně efektivní).

Kdyby byl pod Linuxem aspoň ten Zoner Photo Studio, asi bych WinXP definitivně zrušil.

Hry nehraji vůbec. Moje integrovaná grafika mi neumožňuje compiz, ale nechybí mi.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:36:51 od Anna Taliánová »

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #2 kdy: 04 Října 2007, 15:16:51 »
Citace: sharex
...Skype - videohovory, ICQ FUNKČNÍ posílání souborů - nenašel jsem,....

Skype nevedu... ale icq > GAIM a soubory posilam i prijimam ..... i za routerem

...Reason - program na tvorbu hudby....

wine to nebere? .. momentalne wine apps nenabehnou ..... :D

podpora HW - sice za to Linux nemůže, ale po tom mi nic není..jako uživatel ATi gr. karty to můžu rovnou zabalit -

Ja jako uzivatel ATI si stezuju.... ale nepotrebuju to zabalit...  :))
btw Co mate za Grafiku?

.....

« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:38:12 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Října 2007, 15:21:45 »
Myslím, že je to poměrně výstižné srovnání, pouze s tím sw a kvalitní náhradou se dá polemizovat, spíš jde o to kdo si na co zvykne anebo nezvykne, co komu vyhovuje nebo nevyhovuje, ale jinak pěkný.
2Petr125 já jsem se "naučil", sice to byl trochu porod s gimpem a teď s ním upravuju veškeré fotky a jsem spokojen.
2sharex strongdc funguje v pohodě ve wine, jediná věc co mě také vadí je Skype a jeho videohovor, psalo se zde na foru, že by měla snad vyjít verze s videohovorem, ale zatím nic a nic - to mě také trochu vadí. Kartu ATI mám také, jak psal Petr125 compiz mi také nijak nechybí, i když je pravda alespoň bych chtěl vidět (někdy) jak vypadá v praxi. A hry také hraju jen minimálně, ty co jsou pro Linux mi stačí.

Toto neberte jako nějakou útočnou narážku, ale jak dlouho jste se učil a zkoušel win, než jste se "zabydlel"? Myslím, že to bylo mnohem déle než jeden týden. Jen dvě větičky na zamyšlení. ;)

« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:41:16 od Anna Taliánová »

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Října 2007, 15:28:07 »
přes Wine se dá spouštět snad jen ty nejprimitivnější aplikace a i přes to to vždycky hodí ňákou chybu..Reason bych se neopovážil ani zkoušet :D
navíc se obvykle propojuje s dalšími programy..to zde nepřipadá v úvahu

Skype je pro mě docela důležitý..a nutit ostatní, at si pořídí něco jinýho jen kvůli mě nehodlám..můžu jen čekat, až vyjde verze pro Linux i s videohovory..stejně tak, jako čekat, až začne ATI pořádně dělat ovladače pro Linux

s grafikou mám to, že mi brání v uspání..resp. počítač se uspí, probudí, ale obrazovka zůstane vypnutá..vyzkoušel jsem snad 10 "stoprocentních" návodů a žádný nefunguje..dále mi nefunguje compiz, ani beryl..mě docela mrzí, chtěl jsem to vyzkoušet..mám ATI X1650

přes Gaim to sice soubory posílá, ale ta "rychlost" je šílená...nemám 10Mbit/s linku proto, abych posílal soubory rychlostí dialupu
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:50:24 od Anna Taliánová »

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Října 2007, 15:35:22 »
Toto neberte jako nějakou útočnou narážku, ale jak dlouho jste se učil a zkoušel win, než jste se "zabydlel"? Myslím, že to bylo mnohem déle než jeden týden. Jen dvě větičky na zamyšlení. ;)

no to si vážně nepamatuju..mohlo mi být tak 11 let, nevím..tehdy pravděpodobně ještě win98..bavilo mě zkoušet si všechno...myslím, že "zabydlet se" do Linuxu by pro mě nebyl žádný problém, kdybych nemusel dělat kompromisy..ono je to každý den něco řešit, proč to nejede..
včera to byl např. Mplayer..titulky se konečně po hodině hledání zobrazovaly správně, jenže byly posunuty o cca 0.5 vteřin..měla by na to být funkce posunutí..no byla..jenže fungovala jen na jednu stranu..posouvala titulky o 2.5 vteřiny dopředu a dozadu to už, i přes všechno moje úsilí, nefungovalo, takže jsem musel další pulhodinu hledat soft v Linuxu na ruční posunutí titulků...tak je to se vším
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:51:16 od Anna Taliánová »

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #6 kdy: 04 Října 2007, 15:36:38 »
přes Wine se dá spouštět snad jen ty nejprimitivnější aplikace a i přes to to vždycky hodí ňákou chybu..Reason bych se neopovážil ani zkoušet :D
navíc se obvykle propojuje s dalšími programy..to zde nepřipadá v úvahu

Skype je pro mě docela důležitý..a nutit ostatní, at si pořídí něco jinýho jen kvůli mě nehodlám..můžu jen čekat, až vyjde verze pro Linux i s videohovory..stejně tak, jako čekat, až začne ATI pořádně dělat ovladače pro Linux

s grafikou mám to, že mi brání v uspání..resp. počítač se uspí, probudí, ale obrazovka zůstane vypnutá..vyzkoušel jsem snad 10 "stoprocentních" návodů a žádný nefunguje..dále mi nefunguje compiz, ani beryl..mě docela mrzí, chtěl jsem to vyzkoušet..mám ATI X1650

přes Gaim to sice soubory posílá, ale ta "rychlost" je šílená...nemám 10Mbit/s linku proto, abych posílal soubory rychlostí dialupu

Nevim co mate na mysli pod pojmem "PRIMITIVNI APLIKACE" ...

A k tem ovladacum ATI ... maji vyjit co nevidet.... :)

S tim compiz-fusion netusim.... podle vsecho beha na vsem, otazka je zda jste zprovoznil Xgl session + 3D akceleraci spravne...
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:49:36 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Října 2007, 15:45:21 »
3D akcelerace funguje, tím to není
compiz můžu vykoušet hned..vše jsem udělal podle návodu a háže to

Citace
Fatal: Failed test: texture_from_pixmap support
Checks indicate that it's impossible to start compiz on your system.

zkusil jsem hledat a je to docela oblíbená chyba..bohužel jsem nenašel její funkční řešení

s těmi primitivními aplikacemi to možná není až tak pravda..viděl jsem pod Wine aj Photoshop CS2..ale co jsem zkoušel já, tak mi jely právě jen ty jednoduché aplikace jeho třeba usdownloader, ňáký kapátka, atd. ..ale virtualDJ, qip, ani další složitější věci už nefungovaly
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:52:35 od Anna Taliánová »

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #8 kdy: 04 Října 2007, 16:14:59 »
Nevim proc QIP.. jak uz bylo receno GNU/Linux ma kvalitni alternativni programy, obzvlaste IM ....ale to je vec nazoru.....

k tomu compizu sem nasel link , ktery mozna vyresi vas problem....
podle hlasky bych tipoval nesplnene pozadavky .... 

ty apps jsou dany tim ze Wine se NEROVNA Windows :))
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:53:01 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 04 Října 2007, 16:30:38 »
... hlavně Zoner Photo Studio nemá v linuxu konkurenci a ve wine nejede ...
Kdyby byl pod Linuxem aspoň ten Zoner Photo Studio, asi bych WinXP definitivně zrušil ...

Zoner je skvělý, souhlas. Taky jsem ho neúspěšně zkoušel ve wine (ZPS8).
Situace se na Linuxu se však zlepšuje. Vyzkoušejte digikam, f-spot, gthumb (v posledních verzích).
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:53:19 od Anna Taliánová »

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 04 Října 2007, 16:35:04 »
no možná to ještě přece jen zkusím..díky za povzbuzení  ;)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:53:31 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #12 kdy: 04 Října 2007, 16:54:01 »
Přesunuto do vhodnější kategorie.
(Zároveň se omlouvám, že v původní kategorii není odkaz - trochu jsem pokazil přemístění, nějak jsem si nezvykl na jiný způsob administrace.)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #13 kdy: 04 Října 2007, 17:17:07 »
naucil jsem se zit s tim co mi nefunguje (zejm. acpi sleep states a .. // asi uz nic jineho). protoze se zivim psanim podivne necitelneho textu s pointou, co pochopi jen kompilator a obcas i debugger, je pro me Linux to prave.
fotky neupravuju (ale verim, ze gimp to zvladne), masivne nestahuju (ale nicotine aka soulseek, torrent a dc_gui2 aka dc++ mi funguji ok), grafiku mam nvidii (takze beryl mi krasne funguje i s tc:elite), nekomunikuju :D (skype nepouzivam, gaim mi funguje ok a k icq protokolu mam bytostny odpor) a vubec jsem takovy pc_user z doby kamenne..

Windows mam taky (mam pro ne 2parts - 4GB system a 14GB rest of it -- takze diky bohu 10Gb m2tw mi nedovoli nainstalovat nic jineho..) -- zapinam je pouze kvuli medieval2:tw .. asi casteji nez je zdravo -- nicmene v minulem zivote jsem byl eunuchem u dvora Alexandra Velikeho, takze tato ma slabustka je pochopitelna..

dovolim si zde opisem napsat par zaporu a kladu windowsu:
+++
1) behaji tam hry (v mem pripade hra) ..
2) pokud je mate zaplacene, jejich uzivani prinasi opojny pocit "zivota na vysoke noze"
3) je na ne spousta "profesionalnich aplikaci", ktere s kombinaci obsahu Vasi srajtofle mohou opojny pocit z #2 prijemne zintenzivnit
4) nejde na nich beryl a ani compiz -- to znamena, ze vas nepopuzi "pubescentni hracky" aka 3d desktop
5) maji vetsi hw naroky -- takze muj drahy ntb, pod Linuxem fungujici na 20% vykonu, se v nich uzije mnohem lepe a efektivneji..
---
1) maji osklive a stale stejne logo..
2) nejde na nich ssh s "-Y" (s "ypsilonem")
3) maji jen jedny hnusne a propagandisticke stranky (www.microsoft.com)
4) Bill Gates ma vic prachu nez M.Shuttelworth a nebyl ve vesmiru
5) Funguji tak dokonale, ze v nich 8 hod. po zapoceti instalace nejni co resit.. (nuda)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:56:56 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #14 kdy: 04 Října 2007, 17:31:50 »

4) Bill Gates ma vic prachu nez M.Shuttelworth a nebyl ve vesmiru

:D :D :D :D :D

Pavel Půlpán

« Odpověď #15 kdy: 04 Října 2007, 17:34:30 »
5) Funguji tak dokonale, ze v nich 8 hod. po zapoceti instalace nejni co resit.. (nuda)
8 hodin treba ne, za 8 dni mozna, za 8 mesicu urcite, za 8 let... skoda slov! ;D
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:57:22 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #16 kdy: 04 Října 2007, 17:37:37 »
u me 8 hod -- i driv -- jako admin ve velke firme (uz tam nedelam) jsem se naucil "vsechno rychle odflaknout" a odchazet domu v 16.00 ..

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 04 Října 2007, 17:43:39 »
tak ted jsem zkoušel ten compiz, dle výše uvedenýho návodu na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=515169
je to vlastně ten samej návod, jak na wiki..akorát v angličtině...o5 vše podle návodu a když se zkusím přihlásit do XGL sezení, tak se celá obrazovka rozpadne..nemám pro to výraz..vypadá to, jak když třeba to přeženete s taktováním grafiky, taxe rozpadne obraz

mám založit novej topic, vzdát to, nebo hledat další 2 dny? :D
« Poslední změna: 04 Října 2007, 17:45:37 od sharex »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #18 kdy: 04 Října 2007, 17:46:28 »
nejen moje zkusenost pravi, ze beryl funguje spolehlive a dobre.. osobne pouzivam beryl. compiz me zlobil

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 04 Října 2007, 17:55:16 »
no jenže mě se nespustí ani XGL server

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #20 kdy: 04 Října 2007, 17:56:29 »
No, tiez si myslim, ze si to nejako skoro zabalil...Ja som sa skutocne trapil (jak blbec) snad mesiac...Prisiel som na to, ze neni dobre neustale porovnavat. V Linuxe som si casom nasiel tiez super aplikacie, ktore ma absolutne uspokojuju. V Gimpe sa da robit naozaj moc, Picassa je pre male upravy a prehladna..., k3b mi vyhovuje viac ako Nero, ICQ je na nic, aj ked mam dobru grafiku - Compiz a Beryl nepouzivam... - rusi ma to. Hlavne vsak je, ze mam Linux rad - tak ako si hovoril - je to Tvoj system, ziadne viry, formatovanie, cracky...Keby si trochu vydrzal, mozno nas pochopis!
« Poslední změna: 18 Října 2007, 22:59:03 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #21 kdy: 04 Října 2007, 17:59:49 »
Kašlete na COmpiz, Beryl apod. Koukejte po aplikacích, které vám budou vyhovovat a sžívejte se. Není to hned.
Až vyjde 24.10.07 Gutsy, tak si ho můžete nainstalovat a hrát s Compizem. Je tam již integrován, takže to může být OK.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #22 kdy: 04 Října 2007, 18:00:53 »
Citace: hase
..mozno nas pochopis!
me ne, ja nejsem clenem sekty.. primotal jsem se k tomu nahodou -- nedelam nic spatneho, jen to pouzivam ..
4hase: ;) take it easy

Pavel Půlpán

« Odpověď #23 kdy: 04 Října 2007, 18:02:28 »
Ubuntu je sekta? ;D

sharex

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 04 Října 2007, 18:04:20 »
podařilo se mi poslepu udělat screen :D ..tohle mi najede místo XGL
http://free-image-hosting.uzdroje.cz/image.php?server=img223&image=img223/5213/obrazovkaji4.png

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.