Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci nového BIOSU kernel panic [vyřešeno]  (Přečteno 3971 krát)

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Po instalaci nového BIOSU kernel panic [vyřešeno]
« kdy: 05 Října 2007, 20:01:58 »
Ahoj,

Ráno jsem přeinstaloval BIOS z verze 7.07.01 na 7.10.03 (základní deska Asus M2N, AMD Athlon 300 +, 80 GB Ata win, 160 Sata II Ubuntu), protože do původního BIOSu jsem se nemohl dostat a musel jsem znova zavádět GRUP, po každém spuštění PC.
GRUP naběhl v novém BIOSu normálně (GRUP loading 1.5), tak jako výběr systému. Vyberu win a naskočí. Pokud vyberu Ubuntu nebo samo naběhne po odpočítání času, skočí hláška:

STARTING UP ...
[98. 903736 ] .. MP-BIOS Bug: 8254 timer not connected to IO-APIC
[99.082853 ] Kernel panic-not syncing: IO-APIC + timer doesen't work! Boot w ith APIC=DEBUG and send a report. Then try booting with the 'NOAPIC' option [99.082890]

Hledal jsem na googlu, tady na foru, ale nic podobného jsem nenašel.

V BIOSu na kartě POWER, přehazuji v ACPI SUPPORT mezi [ACPI v1.0] a [ACPI v2.0]. Pokud to přehodím dostanu se do Ubuntu, ale zase ne do win.

Zkoušel jsem nabootovat z Live CD, které naběhlo. Dal jsem instalovat, ale skončilo to stejnou hláškou, jako nahoře.

Nemá někdo zkušenosti se stejnou základní deskou a BIOSem? Rád bych věděl, co mám nastavit. Mořím se s tím už od rána a už opravdu nevím, co mám v BIOSu nastavit.

Zkoušel jsem po naběhnutí GRUP mačkat klávesu E (někde na fóru tu to je). Naskočí nastavení, ale nevím kde mám napsat NOAPIC.
« Poslední změna: 14 Října 2007, 22:16:18 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
Re: Po instalaci nového BIOSU kernel panic
« Odpověď #1 kdy: 05 Října 2007, 20:31:00 »
cures.
resil jsem podobnou zalezitost .. me se po flashnuti biosu rozhodil komp aka nova mac, bordel v udev ..
jedine co nechapu je to, ze ti LiveDVD jede, ale nova instalace ti vyhodi nize popsanou chybu..

ad.1) 'grub' => 'e' => <..choose> => 'enter' => <..edit> => 'enter' => 'b'
ad.2) vytvorit novy initrd.img anebo zjistit, ktery modul takto skodi (grep -Er 'IO-APIC + timer|APIC=DEBUG' /usr/src/linux-source-2.6.20/), lehce zagooglit po jeho moznostech a bud mu vypnout prislusnou fci anebo ho zakazat..

zdravi ntz
« Poslední změna: 14 Října 2007, 22:17:11 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 05 Října 2007, 21:13:16 »
tak jdu na to

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 05 Října 2007, 21:44:31 »
grub' => 'e' => naskočí Grup edit> =>po enter=> root (hd1,0) a nějak se dál nedostanu nebo to spíše neumím. po 'b' samo sebou stejná hláška.

Live CD nejede. Vložím CD, restart, naběhne začáteční obrazovka s výběrem, dám instal, rozjede se to a skočí zmiňovaná hláška. Dál se nedostanu. Mám obavy, když budu chtít instalovat GG, tak to nepůjde.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #4 kdy: 05 Října 2007, 21:52:52 »
ad.2.1) v 2.6.20 je pozadovana funkce v /usr/src/linux-source-2.6.20/arch/i386/kernel/io_apic.c s hlaskou na radku 2338
Kód: [Vybrat]
cd $SRC_PATH/arch/i386/kernel && grep -E -A 10 -B 25 '+\timer.*work!' io_apic.c | less
Citace: maki
grub' => 'e' => naskočí Grup edit> =>po enter=> root (hd1,0) a nějak se dál nedostanu nebo to spíše neumím. po 'b' samo sebou stejná hláška.

Live CD nejede. Vložím CD, restart, naběhne začáteční obrazovka s výběrem, dám instal, rozjede se to a skočí zmiňovaná hláška. Dál se nedostanu. Mám obavy, když budu chtít instalovat GG, tak to nepůjde.
1) najet na radek ktery chces editovat -- po tom co pises zkousis editovat radek s "root .."
2) pri spousteni instalatoru muzes spustit kernel s parametrem "noapic", potom by to melo jit..

nejake jina verze kernelu by na tom jit mela -- zkus jine cd

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 05 Října 2007, 21:54:29 »
ps. zkus parametry
ro vga=791 noapic

-- a na oplatku mi vysvetli proc nikdo za tyden neopravil +1 hod casu fora??
« Poslední změna: 14 Října 2007, 22:18:44 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 06 Října 2007, 08:36:44 »
s hodinama je to tak: Jdi do Editace profilu→Nastavení vzhledu→čtvrtý řádek Časový posun a uber jednu hodinu a budeš mít čas seřízený.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #8 kdy: 06 Října 2007, 17:35:18 »
ah ;) .. co jinak? startuje ti to?
« Poslední změna: 14 Října 2007, 22:15:09 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 07 Října 2007, 21:43:27 »
Právě teď jsem se dostal vůbec do PC.
1. Vrátil jsem se k původnímu BIOSu. Vytáhl jsem baterku. Ovšem, stejná hláška.
2. Takže jsem vypnul v BIOSU →na kartě Power →ACPI APIC Support→ změnil z Enablet na Disablet
3. Nainstaloval win a mylně se domnívcal, že nainstaluji GRUP, abych se dostal do Ubuntu. Nepomohlo Live CD, v terminálu mi to psalo stále error 21,17,18.
4.Takže jsem udělal čistou instalaci Ubuntu 7.04, takže instaluji ještě co je potřeba.

Jo ztratilo se mi z nabídky systém Akcelerované prostředí, nezá někdo příkaz jak ho nainstalovat?
« Poslední změna: 14 Října 2007, 22:20:28 od Anna Taliánová »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #10 kdy: 07 Října 2007, 21:54:14 »
predpokladam, ze ti nesla instalace gg.
Jen me zajimalo, jestli se ti nakonec podarilo spustit kernel s parametry 'ro vga=791 noapic' ?
jde to i s bootcd..

jestli se ti ztratilo prepinani nabidky, tak udelej ;)
Kód: [Vybrat]
# apt-get install beryl-manager

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 07 Října 2007, 22:06:06 »
Dělal jsem instalaci FF
Citace
Jen me zajimalo, jestli se ti nakonec podarilo spustit kernel s parametry 'ro vga=791 noapic' ?
Nepodařilo.
Citace
estli se ti ztratilo prepinani nabidky, tak udelej
Kód:
# apt-get install beryl-manager

Ne neinstaloval jsem Beryl, ale Compiz Fuzion a z nabídky Systém→Volby se mi ztratilo Akcelerované prostředí, kde se dá zapnout.
« Poslední změna: 11 Října 2007, 23:43:41 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 14 Října 2007, 21:58:09 »
Problém vyřešen. Špatně zastrčený 12 žilový kabel na disku Ata 32 bit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.