ahoj. přímo s tou hláškou ti neporadím. neznám způsob jak to obejít. ale faktem zůstává to, že se to objevuje hlavně u nových modelů přenosných počítačů. je to způsobeno nedostupností ovladačů pro daný ntbk daného distra. chtěl jsi ubuntu, s prostředím gnome. stáhni si přímo debiana a nainstaluj si ho. stačí ti první dvd. v základu po instalaci je právě prostřední gnome. samozřejmě, že si můžeš doinstalit jakékoliv jiné. neměl by jsi mít problémy s instalací na novějších i na starších počítačích. ja osobně používám kubuntu. je pro mě hodně přívětivé, vzhledově velmi pěkné. ale vzhledem k některým špatným vlastnostem které se mi tu projevují (na ntbk hp) a se kterými nic nenadělám, i když má nastaveno jinak, zkouším přímo debiana. neříkám že mi nechunguje, jen pár drobností mi tu trošku strpčuje život. ubuntu vychází taky z něho. debian se mi zatím chová velmi stabilně. instalace probíhá slušně, je v češtině. hodně zdaru s linuxem.
p.s. nebo zkus ještě chvilku počkat na oficiální vydání nové verze 7.10. v tomto měsíci by měla být uvolněna