Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zatuhnutí počítače při přepnutí uživatele [vyřešeno]  (Přečteno 3335 krát)

josef.g

• Návštěvník
Zdravím,
jsem totální linuxový začátečník, nedávno jsem nainstaloval Ubuntu 7.04 a kromě jiného mám následující problém:
při zprovoznění 3D akcelerace přes správce nesvobodných ovladačů (instaloval se driver xorg-driver-fglrx) dochází při pokusu o přepnutí uživatele nebo odhlášení uživatele k totálnímu zatuhnutí systému. Řeším to přes vypínač na počítači, ale radši bych nějak elegantněji. :)

Můj hardware:
Fujitsu-Siemens Scaleo Ja1611
Základní deska: ASUS M2R-FVM (asi něco zákaznického pro Fujitsu, na webu Asustek není k nalezení)
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+
Chipset: ATI SB600, ATI RS485 (to RS485 je podle manuálu desky, správce HW vypisuje RS482)
Grafika: integrovaná, ATI Radeon Xpress 1150 (opět podle manuálu; lspci vypíše "01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS482 [Radeon Xpress 200]", ale předpokládám, že tady jde jen o nějaký chaos kolem obchodních názvů)

Ještě pro doplnění, nevím jestli je to relevantní k tomuhle problému: ohledně 3D akcelerace si nejsem moc jistý jestli je opravdu hardwarová. Při celoobrazovkovém režimu glxgears (nebo i při Planet Penguin Racer) jdou hodnoty FPS jemně přes 40.

Dá se to zatuhávání nějak řešit (myslím jinak než zrušením 3D akcelerace)?
Děkuji předem každému, kdo bude ochotný se tímhle chvilku zabývat.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:05:38 od Anna Taliánová »

josef.g

• Návštěvník
Re: Zatuhnutí počítače při přepnutí uživatele
« Odpověď #1 kdy: 14 Října 2007, 17:20:28 »
Poprvé jsem přepnutí zkusil až po povolení ovladače. Pak jsem se někde v diskusi dočetl, že by za tím tuhnutím mohl být právě driver, tak jsem jej zakázal a přepínání uživatelů i odhlašování najednou fungovalo. Po opětovném povolení driveru se zatuhnutí opět spolehlivě dostavilo. Zrovna před chvílí jsem celý postup pro jistotu zopakoval a opravdu se to takhle chová.

Jak jsi to myslel s tou zálohou Xorg.conf? Soubor Xorg.conf jsem našel jen jeden, právě v /etc/X11, ale jinak nikde nic, co by se podobalo záloze. Mám udělat zálohu při odinstalovaném driveru, a po instalaci driveru tam namísto nového automaticky vytvořeného konfiguráku nakopírovat ten starý? Radši se ptám, protože kdyby mi nenaběhla X-ka, tak bych se s tím asi potýkal dost těžce.

Ohledně logů, bohužel nemám tušení co vlastně hledat. Ve /var/log jsou logy Xorg.0.log a Xorg.20.log a pak jejich předešlé verze *.old. Když se tak na ty logy dívám, podle doby vzniku mi přijde, že Xorg.0.log se vytváří při každém spuštění X-ek, zatímco ten Xorg.20.log jen při nějakých vážnějších změnách. Nebo hledat něco v kern.log?

Co se týče "hloubky" zatuhnutí, nereaguje to vůbec na nic, terminály samozřejmě taky nejdou přepnout.

Jinak díky, že ses ozval.

« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:03:21 od Anna Taliánová »

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 14 Října 2007, 17:38:57 »
Jak jsi psal pokud jsi povoloval driver a tuhlo to, a bez nesvobdného ovladače to jelo - je to driverama.

S tím xorgem to DuckD myslím myslel tak, že tím původním xorgem nahradíš ten nový - tím, že jsi povolil a opět zakázal nesvobodný ovladač tak jsi to vpodstatě taky udělal.

V těch log souborech by jsi měl najít nějaký errory - ale sám nemám tušení jaké.

Jediný co mě napadá je zkusit Envy zda nepomůže - program na nainstalování driverů.
http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html - stáhneš .deb a poklikáním pak nainstaluješ a poté ho najdeš v aplikacích a vybereš.
Envy sice hodně lidem pomohlo, ale i tak .... nemám z něj úplně nejlepší pocit. Možná to jsou ty výstrahy na stránkách - nevím.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:04:13 od Anna Taliánová »

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #3 kdy: 14 Října 2007, 19:30:47 »
S problémem moc nepomůžu, řešil jsem to taky, ale nevyřešil...  :-\
S čím ale pomůžu je "odseknutí" toho PC - dá se to vyřešit mnohem elegantněji než tvrdým restartem PC, při něm totiž můžete přijít o data. Přečtěte si článek Magická klávesa SysRQ. Jestli vám to nic neříká (píšete, že jste začátečník), aspoň restartujte PC pomocí po sobě jdoucích kombinací Alt+SysRq+R, Alt+SysRq+I, Alt+SysRq+S, Alt+SysRq+U, Alt+SysRq+B. Ještě doplním, že Alt musí být levý a klávesa SysRq je klávesa PrintScreen (na některých klávesnicích označení SysRq chybí). Tak budete mít jistotu, že při restartu o data nepřijdete...
« Poslední změna: 15 Října 2007, 13:04:54 od Anna Taliánová »

Skeletonix

• Host
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2007, 22:43:04 »
mno nezbývá než si počkat ... na GG už to jede dobře (už je to jen pár dní ;))

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Října 2007, 20:56:32 »
Díky všem za rady, počítám že už to budu považovat za uzavřené, obzvláště jestli to 7.10 jede. Původně jsem nechtěl updatovat na 7.10, ale počkat až na 8.04 LTS, teď to vidím jinak. Na Envy se podle toho popisu moc necítím.
Jo, a co se týče toho resetu, tak to taky nevypínám úplně surově. Na ABCLinuxu jsem našel článek o souborových systémech (tuším někde v sekci Učebnice) a tam doporučují při zatuhnutí před vypnutím použít Ctrl+Alt+SysRq+F1 a potom Ctrl+Alt+SysRq+S, prý se tím synchronizuje disk. Ale každopádně se podívám i na ten článek o použití SysRq, taky jsem ho zaregistroval, ale bohužel jsem se ještě nedostal k podrobnému pročtení.
Doufám, že po uvolnění specifikací grafických karet ATI se situace s ovladači postupně zlepší a zmizí i tenhle problém.
« Poslední změna: 19 Října 2007, 21:05:08 od Anna Taliánová »

josef.g

• Návštěvník
Re: Zatuhnutí počítače při přepnutí uživatele [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 22 Října 2007, 20:29:10 »
PS: přešel jsem na 7.10 a problém opravdu zmizel! Takže definitivně vyřešeno (nebo spíše úspěšně obejito, ale to je jedno) ;D

luisah

• Závislák
Re: Zatuhnutí počítače při přepnutí uživatele [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 23 Října 2007, 10:57:21 »
Gratuluji k úspěšnému obejití.  ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.