Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: prosba pro milovníky terminálu...  (Přečteno 31364 krát)

anicka

• Host
Re: prosba pro milovníky terminálu...
« Odpověď #50 kdy: 18 Října 2007, 12:01:23 »
Já nejsem primárně proti příkazové řádce. Jen si myslím, že by měla být možnost volby buď terminál, nebo klikátko pro základní uživatelská nastavení. Ať se pak každý rozhodne, co mu víc vyhovuje.
Tomáši Kubíčku, vystihl jste to přesně: Právě v tom je jádro sporu - mám za to, že filozofie a stavba OS Linux naprosto vylučuje to, aby na každou věc (komponentu, aplikaci atd.) v operačním systému byla pro uživatele možná volba mezi GUI a shellem. Prostě LINUX nebyl, není a nikdy nebude Windows!

Ale o tom tady na fóru již proběhla diskuse, třeba s Patrikem Šímou ...

:-x
« Poslední změna: 18 Října 2007, 12:04:04 od Anna Taliánová »

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
« Odpověď #51 kdy: 18 Října 2007, 13:14:09 »
nechapu co je na tomto navodu pro prikazovou radku tak strane TEZKE.. staci jen kopirovat a cist :) nic vic nic min..

verte ze jednou poznate silu terminalu :)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #52 kdy: 18 Října 2007, 13:35:12 »
nechapu co je na tomto navodu pro prikazovou radku tak strane TEZKE.. staci jen kopirovat a cist :) nic vic nic min..

mno...a imho pro novacky v Linuxu lepsi spis driv nez pozdeji, protoze jednou se to stejne budou muset naucit :)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:25:33 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #53 kdy: 18 Října 2007, 13:39:24 »
Já nejsem primárně proti příkazové řádce. Jen si myslím, že by měla být možnost volby buď terminál, nebo klikátko pro základní uživatelská nastavení. Ať se pak každý rozhodne, co mu víc vyhovuje.
Tomáši Kubíčku, vystihl jste to přesně: Právě v tom je jádro sporu - mám za to, že filozofie a stavba OS Linux naprosto vylučuje to, aby na každou věc (komponentu, aplikaci atd.) v operačním systému byla pro uživatele možná volba mezi GUI a shellem. Prostě LINUX nebyl, není a nikdy nebude Windows!

Já se nedomnívám, že na každou věc musí být volba mezi GUI a shellem...Jen myslím, že pro běžná uživatelská nastavení by klikátka být měla...
Proto jsem argumentoval Unixovým MacOSX (ne Windows), kde běžné věci nastavím klikátkem a nemusím do terminálu. To je to, co si myslím, že je uživatelská vstřícnost, to je operační systém pro lidi. V tomto mě třeba i příjemně překvapil PCLinuxOS, kde na tyto běžné věci máte ControlCentrum (No samozřejmě, tato distribuce má zase jiné mouchy :-))
« Poslední změna: 18 Října 2007, 13:46:09 od Anna Taliánová »
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

reaper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: 18 Října 2007, 13:44:04 »

Já se nedomnívám, že na každou věc musí být volba mezi GUI a shellem...Jen myslím, že pro běžná uživatelská nastavení by klikátka být měla...
Proto jsem argumentoval Unixovým MacOSX (ne Windows), kde běžné věci nastavím klikátkem a nemusím do terminálu. To je to, co si myslím, že je uživatelská vstřícnost, to je operační systém pro lidi. V tomto mě třeba i příjemně překvapil PCLinuxOS, kde na tyto běžné věci máte ControlCentrum (No samozřejmě, tato distribuce má zase jiné mouchy :-))

ty klikatka naprogramujte :-)

ad Mac: k MacOS se nebudu vyjadrovat :-)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 13:46:39 od Anna Taliánová »
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #55 kdy: 18 Října 2007, 13:49:11 »

mno...a imho pro novacky v Linuxu lepsi spis driv nez pozdeji, protoze jednou se to stejne budou muset naucit :)

Mozno ze nemas pravdu. linuxove distribucie stale viac smeruju k tym klikatkam a eliminuju pouzitie terminalu na minimum. Pokial by sa v Linuxe neustale trvalo na tej prik. riadke, tak by to bolo nelogicke a hlavne by to buralo to, co sa teraz v skutocnosti deje - co sami vidime! Kazda nova distribucia (Ubuntu, KlikIt, pcLinuxOS, Linux-Mint...) je stale viac uzivatelsky privetiva...Moja zena sa dokonca vyjadrila, ze konkr. praca v Ubuntu jej pripada jednoduchsia ako vo win. A to uz je co povedat.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:25:45 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

reaper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #56 kdy: 18 Října 2007, 13:51:27 »

Mozno ze nemas pravdu. linuxove distribucie stale viac smeruju k tym klikatkam a eliminuju pouzitie terminalu na minimum. Pokial by sa v Linuxe neustale trvalo na tej prik. riadke, tak by to bolo nelogicke a hlavne by to buralo to, co sa teraz v skutocnosti deje - co sami vidime! Kazda nova distribucia (Ubuntu, KlikIt, pcLinuxOS, Linux-Mint...) je stale viac uzivatelsky privetiva...Moja zena sa dokonca vyjadrila, ze konkr. praca v Ubuntu jej pripada jednoduchsia ako vo win. A to uz je co povedat.

njn.. jenze prikazy v terminalu vetsinou pojedou na kazde distribuci.. ale klikatka na kazde distribuci nebudou.. :)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:29:11 od Anna Taliánová »

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #57 kdy: 18 Října 2007, 13:53:08 »

njn.. jenze prikazy v terminalu vetsinou pojedou na kazde distribuci.. ale klikatka na kazde distribuci nebudou.. :)

Myslím, že sami běžní uživatelé rozhodnou, jaké distribuci pak dají přednost
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:30:20 od Anna Taliánová »
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #58 kdy: 18 Října 2007, 14:07:22 »
ale pro plno veci GUI nejsou a nebudou...takze se to uzivatel, ktery si chce na comp instalovat vic nez je zakladni apolikace, musi naucit a imho cim driv tim lip.
samozrejme sou nastaveni, na ktera se GUI vylozene hodi...ale cpat to na vsechno, jen aby se novacci k terminalu dostali pozdeji, nema moc smysl...
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

luisah

• Závislák
« Odpověď #59 kdy: 18 Října 2007, 14:21:43 »
Citace
ale pro plno veci GUI nejsou a nebudou...
Marvn nesouhlasím, jak již zde bylo zmíněno, Linux stejně jako win stejně jako MAC, prostě k těm klikátkům směřují. Stačí se podívat do minulosti  (pár let zpět) - a to jak na win tak Linux tak MAC, prostě vývoj se nedá zastavit - možná ty klikátka na všechno nebudou za 5 let, ale možná budou zat 10 let nebo za 50 let, to asi nikdo nemůže odhadnout, ale trend je jasný - klikátka.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:35:01 od Anna Taliánová »

reaper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #60 kdy: 18 Října 2007, 14:25:18 »
cim vic klikatek, tim vetsi pomalost systemu [muj nazor - viz Mandriva..]
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:35:29 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
« Odpověď #61 kdy: 18 Října 2007, 14:36:57 »

Jo a taky mj. větší podobnost s OS Windows. :-/

tomubuntu

• Host
« Odpověď #62 kdy: 18 Října 2007, 14:38:41 »
Citace
ale pro plno veci GUI nejsou a nebudou...
Marvn nesouhlasím, jak již zde bylo zmíněno, Linux stejně jako win stejně jako MAC, prostě k těm klikátkům směřují. Stačí se podívat do minulosti  (pár let zpět) - a to jak na win tak linux tak MAC, prostě vývoj se nedá zastavit - možná ty klikátka na všechno nebudou za 5 let, ale možná budou zat 10 let nebo za 50 let, to asi nikdo nemůže odhadnout, ale trend je jasný - klikátka.
;) Pamatujete u starých škodovek "ruční sytič". Mohli jste daleko více ovládat motor. Zkušený řidič věděl, že v zimě, musí nechat sytič déle, v létě ne (u tchánova auta ale i v létě a víc stisknout)...
to byl terminál k motoru...
Na některých starých motorkách jste si pravou nastavovali plyn a levou rukou předstih. Svoboda v ovládání motoru. Znalci uměli takto vytvořit bílý i modrý kouř, prásknutí, silnější zvuk, apod. Nemuseli podřazovat na konci kopce, ale stačilo "polechtat" předstih...
Proč už se to dnes takto nedělá?

Chápu, že nejde vše hned, ale doufám, že jednou bude příkazová řádka patřit do muzea, jako ruční sytič či předstih.
 ;) Samozřejmě znalci, kteří s ručním předstihem umí triky na něj nedají dopustit...
« Poslední změna: 18 Října 2007, 14:42:15 od Anna Taliánová »

tomubuntu

• Host
« Odpověď #63 kdy: 18 Října 2007, 14:39:45 »

Jo a taky mj. větší podobnost s OS Windows. :-/
Není snad rozhodující, co je čemu podobné, ale jak to funguje. Nebo je snaha udělat pravý opak MS Windows?

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #64 kdy: 18 Října 2007, 14:45:23 »
Můj názor je ten, že pokud člověk alespoň přibližně zná podstatu toho co dělá je jedno, jestli použije terminál nebo klikadlo a závisí na individuálním názoru.

Zlým zlozvykem z Windows ale je používat klikadla tam, kde klikající nemá sebemenší tušení co vlastně ve skutečnosti dělá.

To souvisí i s tím, že ve Windows je každý administrátorem, protože kdyby nebyl velká část programů by mu neběžela -  a opět tento zlozvyk přenáší do Linuxu. Proč?

Uživatel (tj. člověk, který na počítači pracuje) - ať už jakékoli dnešní běžné distribuce (*buntu, suse, fedora...) terminál nepotřebuje, protože vše, co z uživatelského hlediska může potřebovat si prostě velmi komfortně nakliká.

Terminál může skutečně potřebovat správce (tj. ten kdo to instaluje a udržuje), protože ten občas musí dělat věci, které sahají systému do střev hlouběji než je zdrávo a na to klikadla buď nejsou, nebo nejsou vhodná. Myslím, že typickým příkladem správcovského úkonu je instalace wifiny Broadcomm, protože alespoň v mém případě zahrnovala i kompilaci nové verze ndiswrapperu, což je věc, kterou skutečně uživatel dělat nemá.

Z uvedeného lze dovodit existenci úkonů uživatelských, směřujících k uživatelskému nastavení počítače a správcovských, daných potřebou zásadněji zasáhnout do konfigurace systému.

Zdejší fórum se tak nějak ze své podstaty zabývá spíše problémy druhého rázu, tedy problémy "správcovskými" - už prostě proto, že ty uživatelské si každý nakliká a nenapadne jej nad tím - až na vyjímky - přemýšlet. Nelze se proto divit, že nabízená řešení jsou poskytována opět správcovskou formou, tedy cestou terminálových příkazů.

Je to praktičtější. Je to rychlejší. Je to univerzální.

Ono totiž není jen Gnome a KDE, řada lidí používá opravdu exotické desktopy (znáš wmii? :) ) a i ti mohou mít potíž, kterou snadno vyřeší pár příkazy do terminálu. Ale aby kvůli zlé wifině instalovali KDE, protože tam je to správné klikadlo? A ještě KDE  v té správné verzi, protože dialog se mezi 3.4.7 a 3.4.8 změnil k nepoznání? Ne díky.

Nicméně, iniciativě se meze nekladou a nic ti nebrání vytvořit stránku plnou grafických návodů, pro řadu lidí může být jistě užitečná.

Žádat ale po lidech, kteří ve svém volném čase, ze své dobré vůle a zdarma radí na fóru, aby místo krátkého sudo něco něco se patlali se sérií screenshotů (nebo zrovna filmeček na youtube?) je trošku... nedomyšlené.

Koneckonců, Canonical má i placenou podporu - ač jsem ji nezkoušel, jsem přesvědčen, že ta vyjde vstříc všem návrhům a přáním :)

« Poslední změna: 18 Října 2007, 15:00:03 od Anna Taliánová »

luisah

• Závislák
« Odpověď #65 kdy: 18 Října 2007, 14:50:32 »
tomubuntu, jak jsi mě citoval, to neznamená že s tím souhlasím nebo nesouhlasím, prostě to tak je, a to jak jsi to přirovnával ke škodovce tak s tím jenom mohu souhlasit.
A jestli
Citace
Samozřejmě znalci, kteří s ručním předstihem umí triky na něj nedají dopustit...
, tak se za prvé nepovažuji za znalce (ani omylem - pokud jsi tím směřoval na mě) a za druhé to jestli příkazová řádka bude nebo nebude mi je vcelku jedno, já jsem člověk - tedy přizpůsobivý tvor a tak si zvyknu jak na terminál, tak na klikátka, ale chápu to, že pro lidi přecházející z win je terminál černou můrou.
« Poslední změna: 18 Října 2007, 15:01:52 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
« Odpověď #66 kdy: 18 Října 2007, 14:55:13 »
Chápu, že nejde vše hned, ale doufám, že jednou bude příkazová řádka patřit do muzea, jako ruční sytič či předstih.
 ;) Samozřejmě znalci, kteří s ručním předstihem umí triky na něj nedají dopustit...

Tohle už ale dost vypadá na [FLAME] a také na to, že jste, Tomubuntu, hodně proti terminálu zaujatý :-/ ... a jak vidím, možná Vám tak moc o diskusi na téma "terminál vs. GUI" nejde jako spíše o vyvolávání hádek a [FW] ... Zatím mám z přečteného tenhle pocit.

Rovnou odpovím i na Váš další příspěvek, abych Vám nezůstala dlužna odpověď (snad poslední v tématu, doufám, protože valný smysl v ní Bohužel nevidím - viz výše):

Citace: tomubuntu
Není snad rozhodující, co je čemu podobné, ale jak to funguje. Nebo je snaha udělat pravý opak MS Windows?

ale dovolím si několik malých připomínek:
a) znáte prosím vůbec historii Linuxu (resp. GNU/Linuxu)? Jestliže ano, takhle hloupě byste neodpovídal. :-(
b) chcete snad říci, že Linux ovládaný přes shell (třeba BASH) nefunguje?! :-o To je velmi odvážné tvrzení. A navíc nepravdivé!
c) sice se pořád velmi nahlas dušujete, jak máte rád Linux a jak ho rád používáte namísto Windows, které už neoblibujete ... nicméně jste mě nepřesvědčil, že je zrovna pro Vás LINUX "to pravé ořechové" :-) a i nadále mám za to, že nejraději máte GUI ovládání only (OS) Windows.

--- NO FLAME, PLEASE. THANKS! ---
« Poslední změna: 18 Října 2007, 15:04:37 od Anna Taliánová »

tomubuntu

• Host
« Odpověď #67 kdy: 18 Října 2007, 15:00:02 »

Uživatel (tj. člověk, který na počítači pracuje) - ať už jakékoli dnešní běžné distribuce (*buntu, suse, fedora...) terminál nepotřebuje, protože vše, co z uživatelského hlediska může potřebovat si prostě velmi komfortně nakliká

Terminál může skutečně potřebovat správce (tj. ten kdo to instaluje a udržuje), protože ten občas musí dělat věci, které sahají systému do střev hlouběji než je zdrávo a na to klikadla buď nejsou, nebo nejsou vhodná. Myslím, že typickým příkladem správcovského úkonu je instalace wifiny Broadcomm, protože alespoň v mém případě zahrnovala i kompilaci nové verze ndiswrapperu, což je věc, kterou skutečně uživatel dělat nemá.

Plně souhlasím a děkuji za seriozní odpověď. Systém se mi velice líbí a chtěl bych ho používat, nechci se ale "učit správcem".
Dovolte mi proto dotaz:
Kde je možno koupit notebook s Ubuntu?
Kde (komerčně) nainstalují a podporují Ubuntu?

luisah

• Závislák
« Odpověď #68 kdy: 18 Října 2007, 15:03:33 »
profesionální podpora zde: http://www.ubuntu.com/support/paid  ;)

boon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #69 kdy: 18 Října 2007, 15:14:28 »
Poměrně jsem se pobavil při čtení tohoto tématu :-). Autor je pravděpodobně windowsák, který je u Linuxu, protože to začíná být cool, ale vlastně mu vůbec nevyhovuje :-)). Do mlýnku hodím jen pár věcí. První je, že pro mě je daleko jednodušší říct "napiš sudo nano "cesta k souboru" ", než "no, klikni na tu ikonku támhle vpravo. Cože, ty ji nevidíš? Jo, už? No, dobře, teď klikni v panelu na soubor a otevřít. Jojo, to malé tlačítko. Pak klikni ......" Katastrofa.

A ještě něco. Don't feed trolls, pánové :P (a dámo)
« Poslední změna: 18 Října 2007, 15:30:20 od Anna Taliánová »
Ubuntu 7.10 GG  user, little Windows user (in shame)
C2Q 6600 (2,4 Ghz), 4Gb ram, Radeon HD3870 512mb

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #70 kdy: 18 Října 2007, 15:23:16 »
Dell už prodává počítače s Ubuntu. U nás sice zatím ne, ale je už za hranicema, v Německu. Takže ještě chvilku počkej a bude i u nás...

anicka

• Host
« Odpověď #71 kdy: 18 Října 2007, 15:29:38 »
Poměrně jsem se pobavil při čtení tohoto tématu :-). Autor je pravděpodobně windowsák, který je u Linuxu, protože to začíná být cool, ale vlastně mu vůbec nevyhovuje :-)). Do mlýnku hodím jen pár věcí. První je, že pro mě je daleko jednodušší říct "napiš sudo nano "cesta k souboru" ", než "no, klikni na tu ikonku támhle vpravo. Cože, ty ji nevidíš? Jo, už? No, dobře, teď klikni v panelu na soubor a otevřít. Jojo, to malé tlačítko. Pak klikni ......" Katastrofa.

A ještě něco. Don't feed trolls, pánové :P (a dámo)

Naprostý souhlas. :-)

Don't feed trolls!
- už mlčím :-x ...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #72 kdy: 18 Října 2007, 15:38:36 »
mne to trosku pripomina RH - aj ked na to ide inak. V podstate nam chce povedat, ze pouzivame primitivny system a ze by sme sa na to mali vy... Akurat neviem naco to tu pise a co z toho ma???

My sme ten system nevytvorili, ale paci sa nam, tak ho pouzivame. Nechaj nas teda dalej tukat prikazy - ved ti tym nijako neublizujeme...a uz neotravuj! 
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #73 kdy: 18 Října 2007, 15:52:51 »
terminal je mrcha.. je navykovejsi nez Startky bez filtru a vyzpytatelnej jako Steven Segal ..
prave si ted vlastne kvuli nemu preinstalovavam celej komp, pac jsem si jako root pri tvoreni tohoto prikazu:
Kód: [Vybrat]
$ ACT=$(ls | grep -E '\.sh$'); ARR=($ACT); for ((x=0; x<$(echo $ACT | awk '{print NF}'); x++)) { ITM=$(echo ${ARR[$x]}); mv $ITM $ITM.bckp; } smazal peknej kus dulezitejch veci ve /var..

z toho vyplyvaji nasledujici dve rady:
nedelejte slozite prikazy v terminalu a uz vubec je netestujte jako root..

4tomubuntu -- sleduji uz chvilku tento thread a musim konstatovat, ze tve pripominky jsou mimo misu.

4anicka.talianova -- ps. bashovou historii Linuxu bych nikomu nenutil, pac minimalne Ubuntu se snazi prekrocit svuj stin a "zatezovat" BFU terminalem co nejmene..
« Poslední změna: 18 Října 2007, 16:02:38 od Anna Taliánová »

tomubuntu

• Host
« Odpověď #74 kdy: 18 Října 2007, 15:59:34 »
mne to trosku pripomina RH - aj ked na to ide inak. V podstate nam chce povedat, ze pouzivame primitivny system a ze by sme sa na to mali vy... Akurat neviem naco to tu pise a co z toho ma???

My sme ten system nevytvorili, ale paci sa nam, tak ho pouzivame. Nechaj nas teda dalej tukat prikazy - ved ti tym nijako neublizujeme...a uz neotravuj! 

Přátelé, nerozčilujte se hned. Diskuse je od toho, aby se diskutovalo. Jestli to berete jako otravování, tak končím. Vážím si lidí, kteří s jakýmkoli systémem umí, správců, programátorů. Já to neumím, jsem jen uživatel. Díky za Váš čas.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.