Jelikož jsem byl o víkendu trošku akčnější :-) vyzkoušel jsem na svém stroji obě distribuce a jednu jsem ponechal. Svoje hodnocení zakládám na třech částech: Instalace, Desktop, Rozšiřitelnost a HW.
INSTALACE:OPENSUSE 1CD verze Gnome
- pouze instalátor, nenabízí LiveCD
- instalátor má strašné množství kroků, není úplně nejjednodušší se v něm zorientovat
+ možnost navolení software přímo při instalaci
- při standardní instalaci se stahuje ještě asi 500MB z internetu
- instalace trvá dvojnásobnou dobu, co instalace Ubuntu
UBUNTU:
+ LiveCD a instalátor v jednom
+ instalátor je jednoduchý, 7 kroků
+ instalace je rychlá, za 30 minut máte vše komplet hotovo
- nemožnost navolit SW
DESKTOPOPENSUSE:
+ spousta úprav od Novellu - třeba přepracované Menu, Control Panel, Applet s hodinami, který ukazuje i světový čas, Tomboy s ToDo, atd.
- různé nedodělky - třeba při instalaci SW neustále vyskakuje instalační okno do popředí
- prohlížeč nainstalovaných aplikací je pomalý a špatně se v něm orientuje (lepší pak navolit klasické kaskádové menu)
- hnusné fonty
- v Nautilu se mně nezobrazovaly prvky pro zvětšení/zmenšení ikon a pro navolení typu zobrazení
- Evince (PDF prohlížeč) velmi divně zobrazoval PDF soubory - při zvětšení se pouze zvětšilo plátno, ale ne text a grafika
UBUNTU:
+ v základní instalaci pouze potřebný software
- otřesný bug se SPLASH SCREENEM, je to vůbec možné?
+ vše po instalaci prostě funguje
+ jednoduché nastavení (třeba oproti yastu, i když nenabízí takové možnosti)
- Po prvním startu Ubuntu prostě vytuhlo
- Akcelerovaný desktop (myslím, že stále není vhodný na každodenní použití)
ROZŠIŘITELNOST A HWOPENSUSE:
+ One Click instalace přímo při kliknutí na odkaz na webu
- Po instalaci mně na GK nefungovalo DRI
UBUNTU:
+ Detekce veškerého HW
+ Extrémně snadná instalace nového SW, nutno dodat, že software pro instalaci/odinstalaci je velmi povedený
Můj skromný názor je ten, že Ubuntu je rychlejší a vyváženější distribuce, mnohem vstřícnější pro začínající uživatele. OpenSUSE má také své výhody, nicméně obsahuje spoustu nedodělků a software v něm není imho tak intuitivní. Nicméně i Ubuntu není 100% dotažené, svoje postřehy zkusím shrnout někdy jindy, každopádně třeba bug se splash screenem by se vyskytovat neměl a také kompletní výtuh systému by se také neměl stávat (no naštěstí jen jeden).
Pokud máte někdo jiné postřehy můžete doplnit