Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: More issues - ubuntu/instalace/design/zacatecnik  (Přečteno 1506 krát)

xoddam

• Návštěvník
More issues - ubuntu/instalace/design/zacatecnik
« kdy: 21 Října 2007, 14:39:37 »
Zdravim,

shrnu to pekne rychle a strucne. Zacninam s ubuntem a vice mene i s linuxem (me poznatky sahaj jenom po boot suse life cd se kterym sem uz 1000x zachranoval data). Rekl sem si ze si nainstaluju na laptop ubuntu a mam nasledujici otazky.

Prosim pokud budete mit cas / ochotu odpovezte mi na ne.

1. Mam disk o 100 giga - rozdelen na 3 Partice : 20(ntfs) - Win XP, 60(ntfs) - DATA, 20(-) - Neformatovane (vyhradene pre UBUNTU) - je to tak ok? Nemusim to predtym formatovat a pojde mi s XPckom DUAL BOOT be znejakych vaznejsich problemov?

2. Akurat som dostahoval : ubuntu-7.10-desktop-i386.iso - ma to asi 500MEGA - neni to "malo"? Teda co mam doma opensuse 10,3 a  mandrivu tak ty maji tak 4,3 giga - tzn skoro jedno cele DVD?

3. Mel bych neco jeste sledovat? Mam laptop ASUS A6T s nVidia grafikou - nekde sem cetl ze ubuntu si drivre nahaze automaticky atd - ze bych s tim nemel mit problem je to tak?

a posledni

4. Nejvacsi zajem mam o BERYL grafiku. Ale nic o ni nevim - teda hledal sem atd ale nenasel sem jesli je to v tehle verzii ubuntu uz "zakomponovane" nebo je to jenom externi aplikace? A pokud je - jak ji naintaluju? Pac ja se mz tech prokazu dost magor :( prosim nejak mi to zhrnte.

Dekuju predem ubuntu komunite za pomoc ! :)

Xoddam
« Poslední změna: 21 Října 2007, 14:43:02 od xoddam »

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
Re: More issues - ubuntu/instalace/design/zacatecnik
« Odpověď #1 kdy: 21 Října 2007, 14:56:13 »
ad 1) 20 GB budu Ubuntu bohatě stačit, po instalaci bude zabráno asi cca 2,5 GB
Já při rozdělování preferuji manuální rozdělení (mám tak vše pod kontrolou), na volném místě vytvořte oddíl "swap" o velikosti cca 1 GB - formát "swap", a na zbytku ext3 s přípojným bodem:  /
Dualboot by neměl být problém

ad 2) 500 MB je málo, myslím e by mělo mít asi cca 695 MB, zkontrolujte MD5 součet
http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola_MD5

3) ovladače pro grafickou kartu nainstalujete po instalaci systému (návody jsou na wiki)

4) v 7.10 není Beryl (protože jeho vývoj byl ukončen) ale je tam Compiz-Fusion, na wiki jsou návody jak na to
« Poslední změna: 21 Října 2007, 14:58:56 od jiri-j »
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

xoddam

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Října 2007, 18:50:40 »
"4) v 7.10 není Beryl (protože jeho vývoj byl ukončen) ale je tam Compiz-Fusion, na wiki jsou návody jak na to"

Skvele dekuju - pohram se s tim ale jedna vec, ze tam neni beryl ale je compiz-fusion tak to je jako neco podobne nebo neco uplne jine a musim beryl nahrat externe nebo tam beryl nepujde vubec ? :)

To sem jeste nejak nepochopil jinak diki moc

xoddam

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Října 2007, 18:55:32 »
http://wiki.ubuntu.cz/Akcelerované_prostředí?action=show&redirect=Beryl#head-3546ccba916c8cee63db989b5b7a09d15f68a71e

a zase tu stoji ze 7,10 - to co sem stahnul uz to obsahuje ale zase tam neni nazev beryl - je to neco jineho? prijdu o nejake efektuy?

xoddam

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Října 2007, 00:42:13 »
hmm? :-/

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #5 kdy: 22 Října 2007, 01:59:47 »
NE, Ubuntu 7.10 Beryl neobsahuje a nevím zda do něj půjde dostat, protože jeho vývoj byl ukončen, místo toho se vyvíjí pouze Compiz-Fusion
Ubuntu 7.10 obsahuje Compiz-Fusion, ten by měl umět vše co uměl Beryl

Stačí to takhle? :)
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

xoddam

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Října 2007, 15:17:39 »
jj skvele :D pochopil sem ...

ale dopaze :) dalsi problem :D

ovladac na grafiku je "zakazan" a nejde nijak spustit ... At klikam jak klikam at loguju kocho chci at restartuju atd porat nemuze byt instalnut ...

A pak mi chybi jeste driver na wifi BROADCOM 42xx tusim nebo tak .. ale to sem uz prostoural internet ... a nasel programek ktery by to mel zvladat ALE ... tyjo dyt ja vubec nevim jak se neco instaluje ...

jako command line a sem v tom folderu ale skousim : make .. a nic .. porat ze to nejde :D

a nejhorsi je kdyz si to chci na nete ceknout tak zase musim restart a do winu - tam ovladace mam atd ...

pak zase do ubuntu .. a zase mi neco chybi restart atd :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.